Online12.08.2005

Wij zijn het web; geniet, of huiver


1123844321wired.jpg
1123844321wired.jpg

Het feit is in Nederland vrijwel ongemerkt gepasseerd, maar afgelopen dinsdag was het tien jaar geleden dat Netscape naar de beurs ging. Hier haalde het jubileum het Journaal niet, ondanks de komkommertijd, maar in Amerika is deze week veel teruggeblikt. Door de ouderwetse media, maar vooral door al wat zich op internet beweegt, Wired voorop.

Dat magazine – ik zeg het nog maar eens: iedereen die van het web wil weten, moet Wired lezen en bezoeken – met een augustusnummer, het inlijsten waard, over het decennium dat de wereld veranderd heeft. Met tien kleine interviews van de hand van Jeff Howe, een prachtige analyse van veteraan Kevin Kelly, in 1992 een van de oprichters van het blad, en een interview van John Batelle met Google-miljardairs Sergey Brin en Larry Page.

Howe schetst de gebeurtenissen van het afgelopen decennium aan de hand van tien foto’s, voor ieder jaar eentje, waarbij de gefografeerden iets vertellen over het moment dat de plaat gemaakt is. Met in ieder jaar een time-line met hoogtepunten. Natuurlijk is het web niet tien jaar geleden ontstaan, maar veel langer geleden. Computer-pionier Vannevar Bush kwam al in 1946 met het idee van hyperlinks, Ted Nelson ontwierp in 1965 het schema.

Tien jaar geleden was het moment waarop het web van de grond kwam en bij de massa begon aan te slaan om nooit meer tot stilstand te komen, ondanks het dipje begin deze eeuw. Netscape, het bedrijf, bestaat allang niet meer, de browser wel, en Marc Andreessen en Jim Clark zijn er destijds stinkend rijk mee geworden, toen de aandelen in korte tijd vijfenzeventig maal over de kop gingen.

Met de beursgang van Netscape veranderde internet van speeltuin voor nerds en professoren naar wat het nu geworden is. ‘Wij zijn het web’, aldus het slot van de fascinerende analyse van Kelly, tien jaar geleden de deur gewezen door ABC, waar men niets van internet weten wilde. ‘Internet? Dat is het CEB (hier destijds beter bekend als bakkies) van de jaren negentig’, aldus de bestuursvoorzitter.

De suggestie van Kelly dat ze er verstandig aan zouden doen om het domein www.abc.com zo snel mogelijk te laten registreren, werd stilzwijgend aangehoord. Een maand later was het nog niet geregistreerd, zodat ABC in 1996 (net als Coca Cola, MTV, CBS en een serie van andere hele grote bedrijven) via rechtszaken en/of afkoopsommen de eigen domeinnaam moest veroveren. En is www.ABC.com – ondanks de niet zo vooruitziende blik van die hoge pief – een onmisbaar podium voor de mediagigant geworden. Mijn eigen naam laten registreren lukte me toen nog niet, de bureaucratische Nederlandse domeinregistratie is pas een jaar of wat geleden tot inkeer gekomen, en in Amerika wilde Network Solutions niet zomaar met Europese particulieren in zee.

Anderhalf jaar later had ik mijn domein te pakken en kon ik mijn spulletjes verhuizen van de webserver van de Eindhovense Digitale Stad naar mijn virtuele nieuwbouwtje in Napa.

September 1995 was voor mij prive een ander ijkpunt, omdat ik destijds na enige aarzeling, want met gebruik van mijn credit card over een toen nog niet beveiligde verbinding, mijn eerste aankoop via internet verrichtte. Dat was bij de website Cyberian Oupost, die inmiddels op de verkoop van een ander soort hardware overgegaan is: porno.

Maar destijd verkocht Cyberian Outpost computers en camera’s en de Apple Quick Take die ik besteld had, kostte daar, inclusief verzenden, 1150 ouderwetse guldens, terwijl de goedkoopste in Nederland voor 1500 gulden over de toonbank ging. Voor dat bedrag koop je tegenwoordig een digitale camera met een resolutie die tientallen keren hoger is als die van die Quick Take (0.3 megapixels). Misschien mogen we concluderen dat de wet van Moore ook voor camera’s iets doet. Het ding werd binnen 48 uur door DHL in Breda afgeleverd en daarna heb ik nooit meer geaarzeld om via internet iets te kopen.

Overigens staat-ie nu alweer jaren in de kast, in de originele verpakking, dus misschien wordt-ie ooit weer meer waard dan de aanschafprijs.

Zoals ik in augustus 1995 maar amper kon bevroeden hoe het web er in 2005 uit zou zien, is het niet voor te stellen wat er over tien jaar allemaal kan. Hoewel de contouren van 2005 vaag zichtbaar waren in de eerste column over internet die op deze plaats op 4 november 1995 gepubliceerd werd.

Eindelijk lokaal bellen, in plaats van via Amstelveen het netwerk van Compuserve op te gaan, en ook nog op een snelheid van 28K8 (!), dat was toch weer een stapje in de goede richting. Citaat uit eigen werk: ‘Aan het eind van die Stairway to Cyberspace wacht ons computer-idioten het beloofde land: onbeperkt lokaal bellen voor een vast bedrag van nul of een halve cent per gesprek, een paar honderd kilobit per seconde, real-time video.

Wat dat in de praktijk oplevert? Dan heeft u een flat-screen aan de muur hangen, een schilderij van een paar vierkante meter, waarop u, als u geen film of tv kijkt, met de scherpte van een reuzen-dia een mooi schilderij projecteert.’ Dat klopt dus allemaal aardig, achteraf, al kon ik toen toch niet bevroeden dat het ongeveer tien jaar zou duren voor het zover was.

Kevin Kelly vergelijkt deze tijd met die van Confucius, Zarathustra en de joodse wijzen die in dezelfde eeuw leefden en waarna niet zoveel religies meer ontstonden. En met die van andere ijkpunten in de geschiedenis, zoals de Amerikaanse Revolutie en het ontstaan van de moderne wetenschap. Volgens hem zal over drieduizend jaar het begin van deze eeuw ook zo beschouwd worden: als de tijd waarin De Machine geboren werd. ‘De Machine’, aldus Kelly, ‘dat zijn wij.’

Vergezocht? Lees ‘We are the Web’, in het magazine of op de website van Wired en geniet. Of huiver.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

...

Verder lezen over Apple

Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie

Apple is bezig met een ambitieuze upgrade van Siri, hun populaire digitale assistent. De nieuwe versie, intern bekend als "LLM Siri," is gebaseerd op geavanceerde AI-technologieën en heeft als doel Siri aanzienlijk slimmer en veelzijdiger te maken.

Technology25.11.2024

Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie

‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’

Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk niet gratis is om het apparaat te gebruiken, waarmee we niet doelen op de aankoopprijs.

Gadgets14.11.2024

‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’

Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag

Het is voor koppels of vrienden die een koffer delen nu heel makkelijk om de locatie ervan samen in de gaten te houden.

Gadgets11.11.2024

Slim voor ouders: deel de locatie van een AirTag

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?

De VR-bril van Apple is een flink ding. Tijd voor iets subtielers, moet Apple denken: het zou onderzoek doen naar een slimme bril.

Gadgets05.11.2024

Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?

Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk

Je levert in op het aantal poorten, maar deze goedkoopste manier om op een Mac te werken wordt wel voorzien van de nieuwste M4-processoren.

Gadgets30.10.2024

Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Apple hint zelf naar nieuwe Macs door een X-post van Greg Joswiak, de marketing-topman van Apple. Hij zegt dat je je kalender moet maccen.

Gadgets25.10.2024

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Verder lezen over Google

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Het is bij bijvoorbeeld Slack letterlijk hoe een snelle call heet: Huddles zijn mogelijk om te houden als videomeetings, straks ook in Google Chat.

Online28.11.2024

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Google heeft een reeks indrukwekkende updates aangekondigd voor Google Lens, waarmee de tool nog veelzijdiger wordt. Lens, dat al bekend staat om zijn visuele zoekfunctionaliteiten, krijgt nu een flinke boost door integratie met AI. Deze updates zijn nu beschikbaar in Search Labs voor mobiele apparaten.

Search26.11.2024

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Google mogelijk gedwongen tot verkoop van Chrome

Google bevindt zich opnieuw in het middelpunt van een antitruststrijd, dit keer met een opmerkelijke wending. Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt maatregelen die het bedrijf zouden dwingen om zijn populaire Chrome-browser te verkopen.

Online25.11.2024

Google mogelijk gedwongen tot verkoop van Chrome

Een nieuw hoofdstuk in de antitruststrijd
Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024

Google onthult vast welke films en series het goed deden op Google TV dit jaar. Ideaal als je op zoek bent naar inspiratie voor series en films om te kijken.

Entertainment22.11.2024

Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Verder lezen over Mac

Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk

Je levert in op het aantal poorten, maar deze goedkoopste manier om op een Mac te werken wordt wel voorzien van de nieuwste M4-processoren.

Gadgets30.10.2024

Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Apple hint zelf naar nieuwe Macs door een X-post van Greg Joswiak, de marketing-topman van Apple. Hij zegt dat je je kalender moet maccen.

Gadgets25.10.2024

Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak