De Amerikaanse non-profit-organisatie Outernet wil tegen 2015 honderden mini-satellieten in een baan rond de aarde hebben, die het internet naar iedere uithoek van de wereld moet brengen. In eerste instantie worden deze satellieten uitgerust met multicast WiFi, dat betekent dat mensen met WiFi alleen gegevens kunnen ontvangen. In een volgende fase belooft Outernet ook tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. Outernet wil het project financieren via donaties.
Outernet wil een globaal en goedkoop communicatiesysteem bieden aan mensen die geen beschikking hebben over een volwaardig internet, maar wel een smartphone met WiFi hebben.
Inwoners van landen als China en Noord-Korea, waar de online activiteiten gecensureerd worden, zouden op deze manier gratis en ongelimiteerde toegang tot de cyberspace krijgen.
Outernet wil daarvoor honderden Cube-satellieten van slechts 10 bij 10 centimeter in de ruimte brengen. Outernet zou zelf bepalen welke informatie beschikbaar wordt. Zo wil het bedrijf in eerste instantie Wikipedia in zijn geheel aanbieden. Ook lokaal nieuws, informatie over natuurrampen, handleidingen, kaarten, technieken voor het ontwijken van staatscensuur en open-source bestanden behoren tot de mogelijkheden.
De idee is niet helemaal origineel, want ook Google en Facebook (i.s.m. Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm en Samsung) werken aan projecten om globaal internet aan te bieden.