Online23.01.2014

Een beter auteursrecht begint bij jezelf


een-beter-auteursrecht-begint-bij-jezelf.jpg
een-beter-auteursrecht-begint-bij-jezelf.jpg

Al jaren vragen allerlei mensen, van start-ups tot belangengroepen in Europa, om hervorming van het auteursrecht. Steeds meer mensen zien dat regels die gemaakt werden toen de typemachine nog modern was niet meer passen in een tijd waarin computers en internet het eindeloos delen van informatie zonder kwaliteitsverlies mogelijk maken.

In plaats van deze regels te moderniseren om ze aan te passen aan de hedendaagse digitale realiteit, treuzelt de Europese Commissie met het voorstellen van een herziening van die wetten. In de tussentijd ligt de nadruk vooral op het handhaven. De lijst met uitwassen die dit tot gevolg heeft wordt aangevoerd door schrijnende gevallen zoals de inval in het huis van een negenjarig Fins meisje dat op haar Winnie-de-Poeh-computer 1 ongeautoriseerd bestand had gedownload. Ook kregen scholen in Duitsland rekeningen omdat kleuters liedjes zongen en dus openbaar maakten.

Naast overijverige handhaving, is het gefragmenteerde auteursrecht langs landsgrenzen in Europa een groot probleem. Terwijl grenzen in de EU steeds verder vervagen, worden ze online kunstmatig in stand gehouden. Zo moesten Duitsers 4 jaar lang wachten tot ook zij Spotify kregen omdat de Zweedse muziekdienst hun land meed vanwege de zware eisen van GEMA, de Duitse BUMA-Stemra. Wie in Nederland betaalt voor een Netflix abonnement kan daar op een zakenreis naar Londen of een vakantie in Spanje geen gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor veel content van de publieke omroepen, het is niet op internet terug te zien als je niet in Nederland bent.

Maar de auteursrechtenproblemen houden niet op bij films, boeken en muziek. Ook onderzoek en onderwijs worden steeds vaker gehinderd door het huidige copyright. Onderzoekers moeten een tweede licentie kopen als zij wetenschappelijke publicaties met een computer op steekwoorden willen doorzoeken, want het abonnement dat hun universiteit op die tijdschriften heeft, laat alleen zoeken met hun eigen ogen toe. Dat onderzoek naar een mogelijk nieuw kankermedicijn hierdoor bijvoorbeeld enorme vertraging oploopt lijkt minder belangrijk dan het verdienmodel van de uitgever.

En MOOCs en andere vormen van online onderwijs mogen dan steeds populairder worden, professoren en docenten die hiermee experimenteren moeten inmiddels een tweede diploma in informatierecht hebben om te weten welke  lesmaterialen ze in hun online lessen wel en niet mogen gebruiken. Het is de wereld op zijn kop als het algemene belang zo wordt beperkt door wetgeving die bepaalde verdienmodellen beschermt.

Na jaren aandringen lijkt de Europese Commissie langzaam in beweging te komen. Om te inventariseren welke problemen er zijn met het auteursrecht in Europa en hoe die opgelost kunnen worden is daarom een publieksconsultatie geopend. Iedereen heeft nu de kans zijn stem te laten horen en ideeën voor te stellen over hoe copyright in Europa vormgegeven zou moeten worden. Als veel mensen dat doen wordt het draagvlak voor hervormen vergroot ten opzichte van de nog altijd sterke lobby van clubs als Brein, Buma Stemra of de platenlabels.

Om dit makkelijker te maken heeft een aantal organisaties een handige online tool gemaakt om de consultatie in te vullen. De vragen zijn onder meer naar het Nederlands vertaald en antwoorden mag in alle 24 officiële talen van de EU. Wie zelfs maar één vraag beantwoordt, levert al een bijdrage aan het moderniseren van het Europese auteursrecht.

Mensen ervaren vaak een gevoel van afstand tussen de EU en henzelf. Maar hier is de kans om je stem te laten horen en besluitvorming in Europa te beïnvloeden. Het is de hoogste tijd dat cultuur, creativiteit, innovatie en ondernemerschap weer centraal komen te staan. Help daarom mee door voor 5 februari te laten horen hoe het auteursrecht beter kan worden geregeld in Europa.

Marietje Schaake

Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

...

Verder lezen over Auteursrechten

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Een uitspraak van de rechtbank in Hamburg op 27 september 2024 vormt een nieuwe mijlpaal in de discussie rondom AI (kunstmatige intelligentie) en auteursrecht. Kort gezegd draait deze zaak om de vraag of door het gebruik van foto’s in generatieve AI-programma’s inbreuk wordt gepleegd op het auteursrecht van de betreffende fotograaf.

Artificial Intelligence23.10.2024

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

De naburige rechten zijn wat minder bekende rechten binnen de creatieve industrie. Ze gaan vooral over het uitvoeren en uitzenden van creatieve werken en zijn vastgelegd in de Wet op de Naburige Rechten (WNR). Volgens artikel 7 van de WNR moeten degenen die voor commerciële doeleinden muziek spelen of uitzenden, hiervoor een billijke vergoeding betalen.

Online07.10.2024

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Aangezien het in Nederland inmiddels ook eindelijk zomer is, geeft dat mij een goede reden om het over een IE-zaak met een zonnig thema te hebben. In een recente rechtszaak bij de rechtbank Noord-Holland stond een aflevering van het televisieprogramma ‘Design Secrets’ centraal. Wat op het eerste gezicht een standaard uitzending leek, mondde uit in een juridisch conflict bij de rechtbank Noord Holland over een vermeende auteursrechtinbreuk.

Nieuws21.08.2024

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

Voor het tv-programma Stegeman op de Bres schiet Albert Stegeman mensen te hulp die bij officiële instanties geen gehoor vinden. Zo ook hielp hij voor het programma verschillende mensen tegen de eigenaren van bouwbedrij...

Entertainment12.02.2024

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

Het opkomende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) heeft wereldwijd voor onrust gezorgd, onder andere vanwege de juridische onduidelijkheid rond auteursrecht. Dit artikel belicht enkele recente rechtszaken en wetsv...

Technology21.12.2023

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Diefstal noemt Dbrand het. Casetify zou de Teardown-skins van Dbrand en de bekende YouTube Zack Nelson (beter bekend als JerryRigEverything) van top tot teen hebben gestolen. Het verkocht de gekopieerde hoesjes vervolgen...

Mobile24.11.2023

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Verder lezen over Europa

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Zowel Google als Apple moet een dikke miljardenboete aan de EU betalen. Dit is hoeveel.

Technology11.09.2024

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Apple heeft nieuwe App Store-regels geïntroduceerd en die lijken juist meer toe te staan, maar helemaal vrijblijvend is dat allemaal niet.

Mobile09.08.2024

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels