Online06.01.2014

Wat als het fout gaat met je clouddienst?


wat-als-het-fout-gaat-met-je-clouddienst.jpg
wat-als-het-fout-gaat-met-je-clouddienst.jpg

Dropbox, SkyDrive, Google Drive, dagelijks maken we veelvuldig gebruik van clouddiensten. Soms zelfs zonder dat we het door hebben. Maar wat nou als het compleet misgaat met de cloudaanbieder? Waar blijft je data als het bedrijf failliet gaat, het wordt verkocht, of als de servers crashen? Laat je niet verrassen; bereid je voor met deze 4 tips.

Het is zonder twijfel een van de meest ingrijpende ontwikkelingen in de technologiewereld van de laatste jaren: de cloud. We slaan steeds meer persoonlijke gegevens, grote bestanden en gevoelige informatie op bij gigantische servers van Dropbox, Microsoft, Amazon, Apple en Google. Hieronder volgt een lijst met vier grote cloudcrisis waarvan je hoopt dat je ze jou nooit overkomen. Hoe moet je handelen, en hoe je kan je ze misschien voorkomen?

1. Clouddienst failliet
De cloud is een relatief nieuwe markt, waar constant nieuwe spelers opduiken. Het is dus niet eens zo heel gek gedacht dat zo’n partij zich onverhoopt in de nesten werkt en failliet gaat. Maar wat gebeurt er dan met de data die jij hebt opgeslagen op de servers van dit bedrijf?

De kans is groot dat deze data samen met het bedrijf ten onder gaat, hoe pijnlijk dat ook is. De servers zijn namelijk in het bezit van de aanbieder en als gebruiker huur je hier slechts ruimte op (of je maakt er gratis gebruik van zolang de aanbieder dit toelaat). Achteraf aanspraak maken op jouw verloren data, zal een lastig verhaal worden. Word je vooraf gewaarschuwd dat het einde in zicht is? Dan ben je misschien nog op tijd om al je gegevens te downloaden. Dit laatste zal echter lastig worden wanneer jouw bedrijf vele terabytes aan data in de cloud heeft opgeslagen.

Voorkomen: Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de cloud helemaal links te laten liggen, maar dat zou zonde zijn. Het biedt namelijk veel voordelen, voor zowel grote als kleine bedrijven. Je doet er dan ook verstandig aan om het risico op problemen zo klein mogelijk te maken, en dat kun je doen met goed doordacht risicomanagement. Bespreek intern regelmatig de gezondheid van de cloudprovider die jullie gebruiken, houd altijd je ogen open voor betere aanbieders en maak een noodplan hoe te handelen als de clouddienst offline is.

Veruit het belangrijkste is echter om regelmatig back-ups te maken van de (belangrijke) bestanden. Mocht de clouddienst om welke reden dan ook omvallen of offline zijn, dan kan je als bedrijf direct een lokale back-up draaien en is het verlies minimaal.

2. Bestanden (per ongeluk) verwijderd
De cloud maakt het digitale leven een stuk praktischer. Immers, we kunnen onze data eenvoudig opslaan en deze overal waar een internetverbinding is benaderen. Maar wat als je nou per ongeluk die belangrijke presentatie uit Dropbox verwijdert? Of dat langverwachte jaarrapport uit SkyDrive gooit? De delete-knop is gevaarlijk snel ingedrukt, en weg zijn je bestanden. Of toch niet?

Voorkomen: Gelukkig zijn er verschillende manieren om verwijderde data terug te halen. De grootste cloudpartijen (Dropbox, SkyDrive, Google Drive) bewaren een verwijderd item gedurende een bepaalde tijd. Dit stelt jou als gebruiker dus in staat om je verloren bestanden alsnog terug te halen. Deze prullenbak is niet te vinden in de desktopapplicatie, je zal dus even moeten inloggen op de website.

Dropbox: Log in op de Dropbox-website, en klik rechtsboven op het prullenbakje. Hierdoor worden alle bestanden zichtbaar die je de afgelopen 30 dagen hebt verwijderd. Als je met je muis over een van deze bestanden gaat, krijg je de optie voor een uitklapmenu. Klik op het pijltje en selecteert Undelete om het bestand terug te plaatsen.

SkyDrive: Log in op de SkyDrive-website en klik linksonder op Prullenbak in het zijmenu. Rechtsklik op een bestand in de lijst verwijderde items en selecteer Terugzetten.

Google Drive: Log in op Google Drive en selecteer Meer in de zijbalk links. Ga vervolgens naar Prullenbak. Rechtsklik op het bestand en selecteer Herstellen uit prullenbak om het terug te halen.

3. Servers onbereikbaar
Werk je met al je documenten in de cloud, dan ben je afhankelijk van de servers van een partij die misschien wel duizenden kilometers verderop staan. Als die servers onbereikbaar worden door technisch falen, dan is daar heel weinig aan te doen en is het enige wat je rest rustig af te wachten. Houd het blog van de aanbieder in de gaten voor updates, en je mail natuurlijk ook. Veel grotere clouddiensten doen aan risico-spreiding. 

Voorkomen: Voorkomen kun je het uitvallen van servers niet. Veel van de grotere aanbieders hebben wel in hun servicevoorwaarden informatie opgenomen over wat te doen. Kijken we bijvoorbeeld naar de servicevoorwaarden van Dropbox, dan zien we bijvoorbeeld dat Dropbox een backup garandeert in samenwerking me Amazon.

4. Geen internetverbinding beschikbaar
Een (mobiele) internetverbinding wordt voor veel mensen meer en meer een eerste levensbehoefte. Toch kan het zo zijn dat het internet uitvalt of er grote storingen zijn, en dat levert voor bijna iedereen direct grote problemen op.

Voorkomen: Een grote internetstoring kun je niet voorkomen. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je een desktop-programma hebt geïnstalleerd dat direct als een back-up werkt. Je schrijft je bestanden lokaal weg naar je harde schijf en tegelijkertijd zorgt het desktopprogramma ervoor dat de map waarin je het bestand hebt opgeslagen, gesynchroniseerd wordt met de server van je clouddienst. Heb je dit programma op meerdere apparaten draaien (een werklaptop en bijvoorbeeld een Mac die van jezelf is) dan heb je dus een dubbele back-up georganiseerd voor jezelf.

Veel clouddiensten bieden een desktopprogramma aan, vooral Dropbox werkt eigenlijk niet eens echt lekker zonder het desktopprogramma omdat het heel erg leunt op mappenstructuren en daardoor op een andere manier werkt dan Google Drive.

Tot slot nog een Algemene tip: Maar altijd een back-up van je bestanden.
Als je de cloud gebruikt om belangrijke bestanden op te slaan, maak dan regelmatig een back-up. Gebruik een clouddienst nooit als enige opslagmedium voor je bedrijfsdata. Het kan immers zomaar gebeuren dat het op een ochtend allemaal verdwenen is of niet toegankelijk. En één back-up is hierbij niet voldoende. Maakt er altijd twee of drie op verschillende systemen en bewaar deze op een veilige locatie, liefst buiten het bedrijf. Mocht het om wat voor reden dan ook fout gaan met de clouddienst, dan kan je de back-up op een eigen server laten draaien en is het verlies minimaal.

[Dit artikel komt tot stand in samenwerking met KPN&Co, hét zakelijk blog waar op een praktische manier inzicht gegeven wordt over hoe de technologie van vandaag ondernemers kan helpen beter te ondernemen. Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis ebook “Ondernemen in de cloud”.]

...

Verder lezen over Cloud Computing

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Het Amerikaanse IT-bedrijf Microsoft zou er praktijken op nahouden die bepaald geen eerlijke handel zijn, denkt de FTC.

Online18.11.2024

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het beheren van bedrijfsdocumenten efficiënter en veiliger geworden dankzij Document Management Systemen (DMS). Maar wat is een DMS precies?

Technology15.04.2024

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

Voorafgaand aan NRF 2024, wereldwijd een van de grootste evenementen als het gaat om retail, onthulde Google Cloud alvast een aantal nieuwe AI- en generatieve AI-technologieën. Ontwikkeld om retailers te ondersteunen bi...

Online19.01.2024

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest

We horen al jaren dat cloud gaming het helemaal wordt, maar tegelijkertijd hebben we ook gezien dat bijvoorbeeld Google Stadia heeft gefaald. Sony gaat zich er nu ook meer mee bemoeien, namelijk door een test te beginnen...

Gaming15.06.2023

PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest

​Sneaky: Google zet stilzwijgend limiet op Google Drive

UPDATE - Google heeft de limiet op Drive inmiddels teruggedraaid. Origineel artikel - Google Drive heeft vanaf nu een nieuwe limiet. Zonder dat Google hierover zelf heeft gecommuniceerd blijkt nu dat je maar een x aanta...

Online03.04.2023

​Sneaky: Google zet stilzwijgend limiet op Google Drive

Update: teruggedraaid

Verder lezen over KPN

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

20 tot 40 euro kun je er nog wel voor krijgen op Marktplaats, je oude Pocketline Swing. We zijn er eerlijk gezegd wat verbaasd over, maar waarschijnlijk voelen die kopers er net zoveel nostalgie bij als wij. Of je nou ee...

Mobile04.12.2023

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

KPN heeft al tien jaar een aparte gebarentolk beeldbeldienst voor doven en slechthorenden. Zij kunnen via een videobelverbinding met de online teletolk in gebarentaal bellen voor allerhande zaken. Denk bijvoorbeeld aan h...

Mobile10.11.2023

KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

Nog minimaal tot eind 2028
NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Het duurt nog een paar maanden, maar vanaf 2024 kunnen nieuwe klanten die kiezen voor een KPN glasvezel of 5G-abonnement deze uitbreiden met een NVIDIA GeForce NOW cloud gaming bundel. Daarmee kunnen zij dan al hun appar...

Gaming07.11.2023

NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Nieuwe gamestreaming bundel wordt begin 2024 gelanceerd
​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

De tijden dat je nog trots kon zeggen dat je een internetverbinding met 100 megabit snelheid had, zijn lang vervlogen. Met de komst van glasvezel, dat inmiddels op meer dan 8 miljoen adressen in Nederland beschikbaar is,...

Online09.10.2023

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

Voor iedereen die 1 Gbit/s te ‘langzaam’ vindt