Onderzoekers aan de Brigham Young University in Utah hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen SMS-en en de kwaliteit van romatische relaties. Daartoe hebben zij (veel) informatie van 276 jong volwassenen verzameld. We kennen allemaal de effecten die een te snel verzonden en verkeerd geïnterpreteerde SMS onbedoeld kan hebben, maar in een liefdesrelatie spelen nog andere factoren mee, zo blijkt uit de conclusies van het onderzoek.
De onderzoekers stellen zelfs dat “Too much texting can disconnect couples:
For women: Using text messages to apologize, work out differences or make decisions is associated with lower relationship quality
For men: Too frequent texting is associated with lower relationship quality“.
Met andere woorden: wanneer je relatie niet helemaal lekker loopt, gebruik dan geen SMS-jes om te communiceren. Op zich logisch, want vanuit irritatie of kwaadheid kan een korte tekst, ontdaan van alle context en bijbehorende lichaamstaal, totaal anders geïnterpreteerd worden. Het is zelfs zo dat wanneer je een berichtje ontvangt, je dat zult lezen vanuit de context die nog vers in je herinnering staat, bijvoorbeeld van de ruzie van een aantal uren daarvoor, waardoor een goed bedoelde tekst alsnog een negatieve lading krijgt.
Wanneer je relatie echter lekker loopt ga dan vooral je gang met het versturen van digitale kusjes, lieve woordjes en hartjes. Deze vorm van communicatie werkt positief en versterkend voor je relatie en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen: “For all: Expressing affection via text enhances the relationship“. Het versturen van een lieve tekst werkt nog meer versterkend dat zo’n tekst ontvangen.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat van de jonge stellen (tussen de 25-30 jaar) met een serieuze relatie, 82% meerdere keren per dag via SMS communiceert.