De National Security Agency is lange tijd de meest geheime geheime dienst van Amerika geweest. In 1952 opgericht door voormalig president van de Verenigde Staten Harry Truman, werkte de NSA zodanig achter de schermen, zonder informatie naar buiten te brengen dat gekscherend werd gezegd dat de afkorting NSA stond voor “No Such Agency”. Daar heeft Edward Snowden verandering in gebracht door informatie over PRISM (een programma dat al geruime tijd informatie verzamelt via servers van o.a. Microsoft, Facebook en Google) naar buiten te brengen waardoor de discussie over privacy weer flink is opgelaaid.
Zo’n lek, en de publieke en politieke commotie wereldwijd kan NSA natuurlijk niet gebruiken, dus buigen zij zich nog meer dan voorheen over mogelijkheden om de veiligheid van hun programma’s te verhogen (lees: de kans dat er nog meer informatie wordt gelekt te verkleinen). Reuters meldt in een verslag van een Cybersecurity conferentie in New York dat de Keith Alexander, directeur van de NSA, automatisering als oplossing naar voren bracht.
Het aantal systeembeheerders zou met 90% moeten worden teruggebracht volgens Alexander om de veiligheid te waarborgen. Van de ongeveer 1000 systeembeheerders (zoals Edward Snowden) zouden er zo’n 900 vervangen moeten worden door computers, een proces waar de NSA al mee bezig was, maar wat nu versneld wordt doordat Snowden gegevens aan Guardian en Washington Post gelekt heeft en de NSA wil voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren. Een andere maatregel om dit te voorkomen is de nieuwe regel dat er minimaal twee personen aanwezig moeten zijn voordat toegang verleend wordt tot bepaalde gegevens op de computersystemen van de NSA.