Arianne Huffington van de Huffington Post kondigde vorige week aan dat het straks niet meer mogelijk is om op de site negatieve reacties te plaatsen. Het toenemend aantal “trolls” maakt deze beslissing noodzakelijk, zo meldt The Guardian. Zelfs een team van 40 moderatoren en speciaal ontwikkelde algoritmen die beledigende en bedreigende commentaren opsporen blijkt niet afdoende om bedreigingen met verkrachting of door te weren van de site die sinds de oprichting al meer dan 260 miljoen reacties op artikelen heeft ontvangen en verwerkt.
Het plaatsen van reacties is voor veel mensen een gelegenheid om hun gal te spuwen, om te treiteren of om op een andere manier negatieve gevoelens te uiten. En wanneer dit anoniem gebeurt, kan er nauwelijks ingegrepen worden, ondanks dat het bedreigend en zelfs gevaarlijk kan zijn. Mensen die op een dergelijke manier reageren op blogs en sociale media worden “trolls” genoemd, en Huffington hoopt waarschijnlijk dat de analogie met het verdwijnen bij daglicht opgaat voor deze mensen, door ze niet meer in de anonieme duisternis te laten reageren, maar in het volle licht, onder hun eigen naam.
Ik denk dat het zeker zal helpen, zeker wanneer het om uitingen gaat die vallen onder het strafrecht. Maar of het de trend van het plaatsen van negatieve reacties zal keren, vraag ik me ten zeerste af. Mensen reageren graag en dat is hun goed recht. Wanneer ik kijk naar de bijna 300 artikelen die ik op DC heb geplaatst, zie ik ruim 300 reacties. Vele daarvan zijn aanvullende commentaren of reacties uit eigen ervaring die een welkome aanvulling zijn op de artikelen. Ook correcties zijn natuurlijk welkom, hoewel de toon ervan in enkele gevallen onnodig beledigend is, opbouwende kritiek wordt zeer gewaardeerd.
Waar ik me aan stoor is wanneer mensen artikelen geschreven door mijn dyslectische echtgenoot Dick, ondanks zijn pogingen om die in correct Nederlands te schrijven, niet op inhoud gewaardeerd worden, maar op het ontbreken van een t achter een d, waar nodig. En de manier waarop dit gemeld wordt. Ik stoor me ook aan taalfouten in een artikel en word daarin graag gecorrigeerd, mocht er een spellingfout in geslopen zijn, maar iemand afkraken/vernederen is een stap verder en dat is wel de tendens van sommige reactie.
Ook op Social Media zie je die trend. Ik maakte de “fout” om -geheel tegen mijn gewoonte- aan een actie mee te doen. Volgens degene die de actie onder mijn aandacht bracht was deze “ter ondersteuning van bewustzijn van borstkanker” en deze actie leek me leuk en zeker onschuldig. Het tegendeel bleek waar: zelden kreeg ik binnen zo korte tijd zoveel negatieve reacties over me heen. En op een toon die duidelijk maakte dat ik wel erg dom, kortzichtig en kwetsend was om hieraan mee te doen.
Waarom die behoeft om negatief te reageren? Is het een gewoonte aan het worden? Is in deze tijd van massaconsumptie en vluchtige media een reactie snel geplaatst en inhoudsloos te noemen? Kritiek is welkom, vrijheid van meningsuiting een groot en belangrijk recht, maar afkraken om het afkraken… ik word er in ieder geval niet vrolijk van.