Online18.06.2013

Een nieuwe toon voor een bekend verhaal: Rookalarm


een-nieuwe-toon-voor-een-bekend-verhaal-.jpg
een-nieuwe-toon-voor-een-bekend-verhaal-.jpg

Hoe vertel je een verhaal dat al zo vaak verteld is dat niemand het meer lijkt te willen horen? Met nieuwe personages en een nieuwe manier van vertellen. Dat is Rookalarm, een nieuwe campagne tegen jeugdroken voor Stichting Rookpreventie Jeugd.

In een reeks online minidocumentaires, ondersteund door een Hyves-platform, benadert de campagne het rookprobleem vanuit de meest fanatieke groep anti-rokers van Nederland: kinderen in groep 8. Want wie nooit met roken begint hoeft nooit te stoppen.

Waar het aantal rokers tot het begin van deze eeuw gestaag afnam, bleef het sindsdien vrijwel gelijk, en steeg het in 2012 zelfs voor het eerst weer. En dat terwijl er inmiddels niemand meer is die niet weet hoe slecht roken voor je is. Daarom is begin april Rookalarm gelanceerd. Een nieuwe campagne tegen jeugdroken die probeert mensen niet te laten stoppen met roken, en vertelt ook niemand hoe slecht het voor je is. In plaats daarvan wil ze de politiek aansporen maatregelen te nemen die het moeilijker maken voor kinderen om met roken te beginnen, via kinderen en hun ouders.

De keuze voor het perspectief van de kinderen is zeer bewust, aldus Erwin Kleinjan, creatief directeur van Pool Worldwide: “bij een onderwerp als roken moet je heel erg oppassen voor de bitterheid die vaak kleeft aan de kant van het gelijk. Door te beginnen bij het enthousiasme van de kinderen vermijd je die bitterheid, en blijft het toch oprecht. En via de kinderen bereiken we uiteindelijk ook de ouders, grootouders en andere betrokkenen. En zij kunnen echt iets veranderen.”

Bijzonder is de vorm van de campagne: in een aantal spannende en speelse korte films worden verschillende onderdelen van het rookprobleem behandeld. Tot nu toe verschenen er twee. In ‘Het Raadsel van Groep 8‘ wordt uitgelegd hoe het kan dat kinderen allemaal niet willen roken maar dat een paar jaar later toch vaak gaan doen.

Het voorstel van groep 8‘, de spraakmakende tweede film, laat zien hoe vijf kinderen onaangekondigd op bezoek gaan bij een van de grootste sigarettenfabrieken van Nederland om een presentatie te geven over hoe ze kunnen zorgen dat kinderen niet met roken beginnen. In de komende maanden zullen nog drie films verschijnen.

...

Verder lezen over Jongeren

Worden sociale media straks net zoals drank?

In Australië wordt er gewerkt aan een wet om sociale media te verbieden voor iedereen die onder de 16 is. Het is een beetje zoals met alcohol.

Social Media07.11.2024

Worden sociale media straks net zoals drank?

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok