Online30.05.2013

Voorbij de cyberhype


voorbij-de-cyberhype.jpg
voorbij-de-cyberhype.jpg

Het is tegenwoordig onmogelijk om het nieuws te volgen zonder te worden geconfronteerd met ‘cyber’ gerelateerde onderwerpen. In 1994 wordt het woord cyberspace voor het eerst in de Nederlandse taal gebruikt. Inmiddels is het niet meer weg te denken. Cyberoorlog, cyberseks, cybercriminaliteit, cyberfeminisme: slechts enkele in een lange lijst van woorden die de afgelopen jaren aan onze vocabulaire zijn toegevoegd. Maar wat betekent het eigenlijk, meer dan ‘iets met internet’? Het gebruik is eindeloos, maar niet altijd onschuldig.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta waarschuwde vorig jaar voor een ‘cyber Pearl Harbour’. Ook spreekt men van een ‘Koude Cyberoorlog’, waarbij Moskou inmiddels door Shanghai is vervangen.

Het Pentagon en andere ministers van Defensie gebruiken bekende oorlogsmetaforen, om bestaande veiligheidsdoctrines en definities van oorlogsdaden op te rekken naar cyberaanvallen. Dergelijke retoriek kan ook worden gebruikt om de sterkst mogelijke reactie te legitimeren, waaronder ook preventieve aanvallen. Een cyberwapenwedloop dreigt.

We moeten oppassen dat cyber niet tot een andere ruimte, een andere wereld, met een eigen jargon gemaakt wordt. Technologieën zijn tenslotte onderdeel van ons dagelijks leven: zaken doen, onderwijs, culturele ervaringen en van politieke betrokkenheid.

Vanwege deze verwevenheid zullen weerbaarheid en defensie juist moeten worden geïntegreerd en gestroomlijnd. Gelukkig hebben we geen cyberdemocratie nodig om cyberveiligheid te bewerkstelligen. In de meeste gevallen zijn de fundamenten voor een weerbare maatschappij al ingebed in onze wetten en regels.

Bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met uitdagingen die voorheen alleen op het bord van diplomaten of politici lagen. De commotie rondom de video ‘The Innocence of Muslims’ op YouTube illustreert dit fenomeen. Moeten bedrijven censuur toepassen onder druk van derde landen, en in hoeverre moeten onze overheden zich bemoeien met gebruiksvoorwaarden van diensten aangeboden door private partijen, zoals Google?

De commerciële belangen van Europese bedrijven kunnen direct ingaan tegen politieke belangen. Dit probleem kennen we op allerlei gebieden, maar gezien de snelle ontwikkelingen van technologieën loopt regelgeving vaak achter, of ontbreekt op politiek niveau kennis betreft de impact van dergelijke systemen. Massasurveillance, massacensuur, opsporings- en traceer technologieën: zoals ik in mijn vorige blog schreef worden Europese software ingezet om mensenrechten te schenden en kunnen deze technologieën tegelijkertijd onze eigen strategische belangen en veiligheid ondermijnen.

Het is tijd om een verdieping aan te brengen in het debat over veiligheid en technologie. Nieuwe technologieën veranderen onze samenleving snel. Onveranderd zijn echter de waarden en democratische principes waarop de EU is gestoeld. Daarom is een heldere visie op digitale vrijheid maar ook onze veiligheid essentieel. Digitale vrijheden en fundamentele rechten moeten worden versterkt, en niet geërodeerd in het licht van kwetsbaarheden en aanvallen. Plaatsgebonden rechtspraak, geworteld in de natiestaat, moet daarom worden herzien in de context van een wereldwijd verbonden wereld. Alleen een toevoeging van het voorvoegstel ‘cyber’ dekt de lading niet.

Marietje Schaake

Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

...

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder