Online23.05.2013

Is het Nederlandse bedrijfsleven klaar voor het Internet of Things?


is-het-nederlandse-bedrijfsleven-klaar-v.jpg
is-het-nederlandse-bedrijfsleven-klaar-v.jpg

Het Internet of Things komt langzaam onze woonkamers binnen. Een slimme thermostaat waarmee je op afstand de temperatuur in je huiskamer kunt aanpassen, of een app waarmee je je hartslag kunt meten. We komen aan in een tijdperk waarin steeds meer alledaagse apparaten communiceren met en invloed uitoefenen op andere apparaten. Verwacht wordt dan ook dat het aantal connected devices in 2020 rond de 24 miljard zal liggen.

In dit trendrapport, namens PIBN opgesteld, worden de mogelijkheden bekeken die het Internet of Things biedt voor zowel bedrijven als de moderne marketeer.

Beginfase: Aan het woord komen drie leden van het Platform Internetbureaus Nederland (PIBN). Josbert van der Zande, Software Engineer bij Internetbureau TriMM: “Het Internet of Things bestaat eigenlijk al jaren en begon met internet op mobieltjes. Daarna ging het over naar auto’s en tv’s met internet. De afgelopen tijd is deze ontwikkeling in een sneltreinvaart gekomen door zuinigere en goedkopere wifi mogelijkheden en zien ook bedrijven steeds vaker de meerwaarde van IoT toepassingen.” Ook al komt het IoT steeds dichterbij en lijken de mogelijkheden vooralsnog eindeloos, vaak hebben bedrijven moeite om daadwerkelijk stappen te nemen.

Paul Stork, partner van internetbureau Fabrique geeft aan: “Met name de combinatie van mobiel en Internet of Things biedt op dit moment een steeds grotere potentie. Maar hiervoor is het belangrijk dat bedrijven in staat zijn om een naadloze customer journey maken, waarbij moet worden nagedacht welke rol hun product speelt in het leven van de consument. Niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. En dat levert interessante discussies in de boardroom op.

Saša Radovanovic, Software Engineer van Internetbureau TriMM vult aan: “Wij zien vooral vanuit de medische hoek steeds meer vragen langskomen. Echter ontstaan er nog vaak problemen op het moment dat bestaande systemen met gebruiksinformatie gekoppeld worden aan analytische systemen en oplossingen.

Praktijkvoorbeelden
De vraag welke mooie praktijkvoorbeelden beschikbaar zijn is dan ook nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Paul Stork: “Eigenlijk zijn er in de praktijk nog maar weinig toepassingen van smart objects die met elkaar communiceren en menselijke interventies beperkt houden.” Helaas dus nog geen ijskasten die boodschappen voor ons doen, maar schijnt er geen licht in de tunnel? Paul Stork: “We kennen inmiddels de remote control en remote sensing smart objects. Zo kun je met je smart phone de televisie bedienen, lampen aan-, en uitzetten en de temperatuur van de kalkoen in de oven monitoren. Het lijken echter vooral nog stand-alone toepassingen die op dit moment de markt betreden. Maar we zijn wel op weg. Zo heeft de Nest thermostaat al beduidend meer eigen intelligentie en kan hierdoor inspelen op weersverwachtingen en aanwezigheid.”

e-Health
Ate van der Meer, directeur van internetbureau Snakeware lijkt met het Beeldhorloge, een IoT oplossing binnen de zorg, wel degelijk een praktisch voorbeeld te kunnen geven: “Wij constateerden een steeds grotere groep mensen die niet in staat zijn om alledaagse handelingen zelfstandig uit te voeren of zelfs geen notie hebben van tijd. Dus kwam het idee voor de ontwikkeling van een zogenaamde beeldhorloge. Het horloge werkt met zelfgekozen beelden, bestaande uit pictogrammen en foto’s. Op van tevoren ingestelde momenten gaat het Beeldhorloge piepen en wordt het beeld getoond van een activiteit. Inmiddels zijn er al vele instellingen met het Beeldhorloge aan de slag. Als internetbureau hebben wij een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het online dashboard en meegedacht op strategisch en conceptniveau in de fasen voorafgaand aan de realisatie van Beeldhorloge.”

Uitdagingen
Ate van der Meer is er dan ook van overtuigd dat het zogenaamde Personal Mobile Computer de smartphone’s zoals wij deze nu kennen gaat vervangen en zich verder gaat verplaatsen van broek- of binnenzak naar de pols. “De zwakste schakel rond het slagen van PMC, bijvoorbeeld in de vorm van een horloge, is de beschikbaarheid van voldoende databandbreedte. Zelf op dit moment, met 3G en op steeds meer plaatsen WiFi, vormt dit nog steeds uitdaging.” Maar het is niet alleen de bandbreedte wat een bedreiging kan vormen. Marjolijn Elsinga, Project Manager, internetbureau TriMM licht toe: “Wat ik zie is dat mensen best bereid zijn om handigheidjes te accepteren die door het internet of robots worden gedaan, zoals het op afstand aan en uitzetten van verwarming, of ruimtes in je huis die reageren op aanwezigheid. Zodra het echter gaat om ethische zaken, zoals de zorg of veiligheid, dan is de acceptatiedrempel veel hoger. De techniek is inmiddels in staat om een operatie op afstand mogelijk te maken, maar mensen vinden het idee dat ze door een robot geopereerd worden, waarbij de dokter niet in de zaal aanwezig is, niet fijn.”

Paul Stork vult aan: “Een derde belangrijke uitdaging ontstaat in termen van productontwikkeling en bediening. Hoe maken we al deze intelligentie behapbaar en bestuurbaar? Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen ingrijpen op een automaat als deze net niet slim genoeg is? En hoe maken we steeds virtuelere bediening van steeds virtuelere zaken inzichtelijk en bruikbaar?

En waar ligt nu de rol van de marketeer in het speelveld van Internet of Things? Tobias van Veen, lead design bij internetbureau Tam Tam licht toe: “We zien dan de focus van de marketeer breder wordt door de opkomst van de smart en dumb devices. Het resultaat lijkt op dit moment echter een versplintering aan product gerelateerde services, waarbij voor ieder apparaat een aparte applicatie wordt bedacht en ontworpen. Dit is op de korte termijn uiteraard bijzonder interessant aangezien het aantal touchpoints met de klant hierdoor toeneemt. De vraag rijst echter hoe duurzaam het is om voor ieder product een extra service te maken. Aparte apps voor je auto, wasmachine, koelkast en verlichting. Is er dan nog echt sprake van toegevoegde waarde voor de gebruiker? De meerwaarde die de marketeer kan bieden is door na te denken over de afstemming van smartdevices als ecosysteem, waarbij interconnectivity de oplossing is om de overkill aan services tegen te gaan. De smartphone zal de centrale rol als verbinder krijgen tussen deze toepassingen.”

...

Verder lezen over Bedrijven

4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt

Een verjaardag, een babyshower, een huwelijk, een tijdelijke oefenzaal met je koor, een zakelijke bijeenkomst: er kunnen talloze redenen zijn om een zaaltje te huren. Het is vaak best een overweging, want het kost geld en er is veel mogelijk. Zo zorg je dat je er geen hoofdpijn van krijgt, maar vooral van profiteert. Dit zijn 4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt.

Lifestyle20.11.2024

4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

Verder lezen over Internet of Things

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS