Online22.05.2013

Internet heeft het leven van de Nederlander op veel vlakken veranderd


Nieuwsconsumptie, het onderhouden van sociale contacten en winkelgedrag zijn in Nederland ingrijpend veranderd dankzij de komst van Internet. In de komende jaren zal Internet nog veel verder doordringen in het dagelijkse leven, onder meer doordat consumenten steeds meer van hun apparaten en voorzieningen in huis – zoals thermostaat, TV en verlichting – met Internet verbinden. Nederlanders blijken echter nog terughoudend met het inzetten van zogenaamde Quantified Self-toepassingen, waarmee de eigen gezondheid en sportprestaties gemeten kunnen worden.

Dit zijn enkele van de bevindingen uit een onderzoek van AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), naar de toekomst van de Internet of Things onder bijna 1.100 Nederlandse consumenten. AMS-IX is met bijna 600 aangesloten netwerken het grootste Internetknooppunt ter wereld en neemt hiermee een centrale positie in binnen het wereldwijde – en Nederlandse – Internetverkeer. 

De vraag welke met Internet verbonden apparaten mensen in huis hebben maakt duidelijk dat met name het gebruik van smartphones, tablets en TV’s met Internetverbinding een enorme vlucht heeft genomen. Twee jaar geleden maakte 20% gebruik van een smartphone en 8% van een tablet. Inmiddels heeft 43% van de ondervraagden een smartphone en 44% een tablet. Twee jaar geleden beschikte 18% van de ondervraagden over een met Internet verbonden televisie, nu is is dit 38%.

internet-heeft-het-leven-van-de-nederlan.jpg
internet-heeft-het-leven-van-de-nederlan.jpg

Kijkend naar de antwoorden voor de komende 2 jaar, dan worden naar verwachting vooral veel televisies, thermostaten, verlichting en mediaspelers verbonden met Internet. Het percentage televisies gaat naar 44%, de thermostaat, waarvan nu 24% is verbonden met Internet, stijgt naar 59%, verlichting van 24% nu naar 56% en mediaspelers van 32% nu naar 49% over twee jaar.

Internet heeft een steeds grotere invloed op het dagelijks leven van mensen. Het heeft een groot aantal dagelijkse handelingen en activiteiten ingrijpend veranderd. De 1.100 ondervraagden gaven aan dat Internet met name de manier heeft veranderd waarop zij bankieren/administreren (59%), sociale contacten onderhouden (38%), winkelen (25%) en nieuws consumeren (22%). Wat opvalt is dat Internet bij vrouwen (23%) een sterkere invloed heeft op het onderhouden van sociale contacten dan bij mannen (16%), terwijl bij mannen de wijze waarop zij muziek luisteren en nieuws consumeren sterker is veranderd dan bij vrouwen.

Hoewel steeds meer apparaten met Internet worden verbonden, zijn Nederlanders nog relatief voorzichtig met het (indirect) ‘verbinden’ van hun eigen lichaam met apparaten. Zo gebruikt slechts 17% van de ondervraagden op dit moment apps voor het meten van sportprestaties en/of de eigen gezondheid en loopt dit percentage in de komende twee jaar op naar een nog steeds bescheiden 29%. Gekeken naar leeftijd valt op dat de leeftijdsgroep 35-44 jaar veruit het meest gebruik maakt van apps om de sportprestaties te meten: 16%. Jongeren (18-24 jaar) maken meer gebruik van apps voor het meten van sportprestaties en gezondheid dan ouderen (55+): 21% om 8%, waarbij naar voren komt dat jongeren vooral apps voor het meten van sportprestaties gebruiken en ouderen voor het meten van de gezondheid.

Op de vraag of mensen nog een stap verder durven gaan en bereid zijn om artsen in de toekomst in staat te stellen via een Internetverbinding op afstand hun fysieke gesteldheid te monitoren, wordt door de meeste respondenten terughoudend gereageerd. 27% is hier in geen geval toe bereid en 56% alleen als de privacy gewaarborgd kan worden. Opvallend is dat mannen hier beduidend minder moeite mee hebben dan vrouwen.

The Internet of Things, waarbij een groot scala aan apparaten met Internet verbonden is en met elkaar en ons communiceert krijgt steeds verder vorm. Er bestaat hier en daar nog wat scepsis, maar feit is dat Internet een steeds centralere plaats inneemt in het leven van mensen en dat deze ontwikkeling niet meer zal stoppen. Internet vereenvoudigt en verbetert een groot aantal zaken in het dagelijks leven“, zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Voor ons als Internetknooppunt en de aan ons verbonden netwerken geldt dat we deze ontwikkeling optimaal zullen moeten faciliteren. Internet is een nutsvoorziening geworden. Iedereen wil altijd en overal online kunnen zijn, zowel via vaste verbindingen als mobiel. Dit vraagt de nodige investeringen in de Nederlandse Internetinfrastructuur.”

...

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen