De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Marietje Schaake, D66-Europarlementariër, heeft Eurocommissaris Neelie Kroes voor Europa’s Digitale Agenda gevraagd naar resultaten van het eerste jaar van haar “No Disconnect Strategy“. Deze strategie moet wereldwijd onbeperkte en ongecensureerde internettoegang voor bloggers en activisten bevorderen. Verder vraagt Schaake naar wat EU internetvrijheid-adviseur Karl Theodor zu Guttenberg deed en bereikte. De voormalig Duitse Minister van Defensie werd in december 2011 door Kroes aangesteld als onbetaald adviseur.
Schaake: “De No Disconnect Strategy kan zich ontwikkelen tot belangrijk EU instrument. Digitale vrijheden staan steeds meer onder druk. Overheden in autoritaire landen worden steeds slimmer en sneller om de kansen van technologie om te buigen in dreigingen of beperkingen voor de rechten en vrijheden van hun burgers. Europees beleid alleen verandert daar niets aan, het gaat er om wat we doen. Ik wil graag van de Commissaris horen wat de stand van zakenis, of we op de goede weg zitten en welke rol de heer Zu Guttenberg nu precies speelt.”
Strategie
Schaake werkte namens het Europees Parlement aan de eerste “Strategie voor Digitale Vrijheid in het EU buitenlandbeleid,” die afgelopen december werd aangenomen. “Het rapport bevat meer dan 70 hele concrete aanbevelingen over hoe de EU in al haar extern beleid, van handel tot ontwikkelingshulp, de digitale vrijheden van mensen kan bevorderen. Het weerbaar maken van activisten door trainingen of veilige technologie is één van de terreinen. Op mijn aandringen maakte de Europese Commissie daar 3 miljoen Euro voor vrij. Ik vind het belangrijk om te weten of dat budget op de juiste manier besteed is,” aldus de D66-er.
Volgens de politica is het essentieel dat de EU blijft investeren in een open en ongecensureerd wereldwijd internet, daarbij moet ook de samenwerking met het bedrijfsleven worden gezocht. Schaake: “Helaas zien we dat Europese bedrijven vaak de techniek leveren aan regimes die feitelijk een intranet willen bouwen, los van het wereldwijde web. Of ze verkopen speciaal ontworpen technologie om dissidenten, oppositie of burgers af te luisteren, op te sporen en vast te zetten. Deze digitale wapenhandel moeten we stoppen. Het Europees Parlement heeft enkele van mijn voorstellen om die handel wettelijk te bemoeilijken aangenomen. Maar we zijn er nog niet.”
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024