De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Sophie in ’t Veld, D66-Europarlementariër, is niet te spreken over de cybersecurity strategie van de Europese Commissie. “De nieuwe strategie is totaal incoherent. De Commissie heeft alle digitale problemen op een hoop gegooid: van identiteitsfraude tot kinderporno en militaire cyberaanvallen op publieke systemen. De focus ontbreekt volledig.” Aanbevelingen variëren dan ook van burgeronderwijs tot defensie. “Er staan mooie woorden in over fundamentele rechten en privacy, maar de voorgestelde maatregelen lijken daarmee in tegenspraak. Dit is geen cyberstrategie, maar een cyberratjetoe,” aldus in ’t Veld.
Gisteren organiseerde de D66-politica een seminar van het Privacy Platform van het Europees Parlement, waarbij het vergroten van online veiligheid centraal stond. In ’t Veld wil dat de rechtsstaat ook van toepassing is op het internet. “Het digitale tijdperk biedt kansen, om die te kunnen benutten is vertrouwen cruciaal. Adequate bescherming van persoonsgegevens is essentieel voor het opbouwen van dit vertrouwen.”
De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, deed de openingsspeech van het seminar. “Het is de taak van de overheid om de privacy van burgers te garanderen,” aldus Ilves. Volgens het staatshoofd heeft Estland vooruitstrevende stappen gezet om een veilig systeem op te zetten voor digitale diensten. “De Estse overheid is erin geslaagd de veiligheid van online transacties te garanderen. Ingrijpen was nodig omdat de markt de betrouwbaarheid van digitale transacties niet voldoende kan waarborgen. Daarmee vervult de Estse regering een fundamentele overheidstaak, namelijk zorgen voor de veiligheid van haar burgers.“
Rechtsstaat
Per 1 januari is het Europol Cybercrime Center zijn activiteiten gestart om de Europese lidstaten te helpen bij de preventie en opsporing van alle vormen van cybercrime. Bij de preventie en opsporing hiervan moeten politie en justitie vergelijkbare waarborgen in acht nemen als die van toepassing zijn in de offline wereld, stelt Sophie in ’t Veld. Hoewel het internet specifieke hindernissen kan opwerpen, mogen overheden niet zonder meer de fundamentele rechten en de privacy van burgers opofferen ten behoeve van de opsporing van cybercriminelen. “Net als voor de tastbare wereld moet ook voor de digitale omgeving een wettelijk kader met de juiste waarborgen worden ontwikkeld. De rechtsstaat geldt ook in de digitale wereld, het internet is niet het Wilde Westen.”
Verder lezen over Europa
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile09.08.2024
Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Nieuws24.06.2024
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EULifestyle29.04.2024
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente
De voordelen van reizen met de autoOnline26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Verder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024