De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De lange en koude winteravonden komen er weer aan en in deze tijd van het jaar blijven de meeste mensen ’s avonds het liefst binnen, vaak met hun tablet of mobiele telefoon binnen handbereik. Tijdens deze donkere dagen nemen de online activiteiten dus aanzienlijk toe; iedereen surft meer, we doen ons tegoed aan online shoppen, we spelen online games en blijven via sociale media in contact met vrienden. Zo steeg het percentage cadeaus dat online werd gekocht tussen 2010 en 2011 met 85% en de verwachting is dat er in 2012 opnieuw een flinke stijging zal zijn.
Toch is het ook belangrijk om tijdens deze rustige en luie avonden waakzaam te blijven; dat jij heel relaxed op de bank aan het online shoppen bent, betekent niet dat cybercriminelen stil zitten. Omdat er vooral tijdens de feestdagen meer financiële transacties plaatsvinden, zetten cybercriminelen bijvoorbeeld frauduleuze websites op. Deze sites lijken grote deals aan te bieden, maar zijn eigenlijk alleen opgezet om consumenten te verleiden hun persoonlijke betalingsgegevens in te voeren. Uit onderzoek van Norton by Symantec blijkt bijvoorbeeld dat cybercrime de Nederlandse economie 1,5 miljard per jaar kost, maar liefst 691 euro per persoon.
Bescherm daarom goed jouw persoonlijke betalingsgegevens tegen online dreigingen. Simone van Zuylen, Marketing Manager Benelux bij Norton geeft daarom een paar tips om veilig online te winkelen:
1. Vermijd onbeveiligde of onbekende websites
Maak tijdens het online winkelen altijd gebruik van gerenommeerde verkooppunten en zorg ervoor dat alle transacties die je maakt, plaatsvinden op beveiligde pagina’s. Veilige pagina’s kun je herkennen aan het hangslot-teken in de adresbalk van je browser.
2. Wees voorzichtig op sociale netwerken
Criminelen staan er om bekend dat zij profielen op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en Hyves volgen om erachter te komen wanneer je weg bent. Onthoud dit als je met iedereen deelt dat je tijdens de feestdagen bij paps en mams aan de kerstdis zit en maak bijvoorbeeld je posts alleen openbaar voor echte vrienden.
3. Beveilig je mobiele telefoon
Mobiele telefoons bevatten veel persoonlijke gegevens, zoals emails, foto’s of apps, terwijl ze vaak gemakkelijk te kraken zijn. Bescherm je mobiel daarom met een moeilijk te kraken pincode en installeer speciale beveiliging voor je mobiel, zoals Norton Mobile Security. Hiermee kun je je mobiel bijvoorbeeld op afstand vergrendelen of je persoonlijke gegevens wissen als je mobiele telefoon gestolen wordt.
4. Kijk uit voor spam emails
Als het te goed lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Pas daarom op voor ongeloofwaardige spam emails met een onbekende afzender zoals: “Dit jaar originele Uggs 80% goedkoper dan in de winkel” of “Win al uw kerstcadeautjes en krijg ze direct aan uw deur afgeleverd!” Cybercriminelen weten precies welke online zoekopdrachten populair zijn en wat voor soort emails ze moeten sturen om de aandacht te trekken.
5. Beveilig je persoonlijke informatie
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je geen persoonlijke gegevens online zet. Wees altijd voorzichtig als je online een vriendschap sluit, vooral via sociale netwerksites. Mensen doen zich soms anders voor.
Verder lezen over Security
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024