De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
[Pieter Wahlen] Een Nederlandse onderwijsbestuurder zucht maar al te vaak onder de regeldruk. Regels staan praktische oplossingen en snel handelen in de weg. De remmende voorsprong in de polder. In het Nederlands onderwijs zien we een vertraging als het op innovatie aankomt. Hoewel volop beschikbaar, wordt slimme techniek en bijbehorende apparaten maar mondjesmaat ingezet.
Recent bezocht ik een onderwijsconferentie in Tennessee. Wat me opviel was het ‘hands-on’ karakter van de onderwerpen. Met eenvoudige middelen snel resultaat boeken. Echte doeners, die Amerikanen. Een bezoek aan een highschool (niet arm, niet rijk) liet zien dat de beschikbare middelen er niet zoveel anders uitzien dan de onze. Maar er is wel een studio ingericht om opnamen te maken voor de leerling die 50 mijl verderop woont.
De financiering van Amerikaanse scholen wijkt af van de Nederlandse situatie. Scholen ontvangen 40% van hun budget van de centrale overheid, 52% vanuit lokale belastingen en 8% van de staat, zo blijkt uit een onderzoek van Fulbright Center. De lokale belastingen worden opgebracht vanuit onroerend goed, waarmee het schoolbudget gekoppeld is aan lokale welvaart. In een wijk met aantrekkelijke huizen is het schoolbudget groter, en andersom versterkt een lokaal sterke schoolorganisatie de aantrekkelijkheid van de woonwijk. De suburbans zijn daarmee geliefde woonomgevingen. Ongeveer 10 procent van de scholen is private, vaak met een duidelijke signatuur, maar niet per definitie duurder dan een openbare school. De verschillen in het beschikbaar budget voor scholen zijn daarmee relatief groot.
Zelfregulerend
Amerikaanse scholen zijn in lijn met de organisatie van de Amerikaanse samenleving meer zelfregulerend. En worden daarin geholpen door andere financiering. Die zelfregulering is sterk bepalend voor de snelheid van innoveren. In Nederland zouden we daar lering uit moeten trekken.
Een oplossing voor Nederland zit in de politieke ruimte. Onderwijsbestuurders hebben meer vrijheid nodig om te ondernemen. Er is een aantal partijen al stiekem aan het ondernemen binnen de beperkte ruimte die ze nu krijgen. Maar het is lastig zwemmen in bevroren water.
Ondernemingsruimte
Onderwijsbestuurders moeten meer lef tonen en de politiek moet hierbij ondersteunen. Misschien geeft het nieuwe politieke landschap meer ruimte aan de onderwijsbestuurder. Geld is daarbij comfortabel, ondernemingsruimte is essentieel.
Er zijn alternatieve financieringsvormen die de innovatie in het onderwijs versnellen als onderwijsbestuurders eenmaal in de ondernemingsmodus staan. Het leasen van producten scheelt in kosten, helemaal bij technische innovaties met een kortere levenscyclus dan vroeger het geval was. (Innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Met als gevolg dat fabrikanten oudere producten niet altijd meer ondersteunen waardoor de levenscyclus van een product korter wordt.) We weten natuurlijk nog niet hoe het politieke spel uitpakt, maar een oplossing om innovatie in het onderwijs te stimuleren moet zeker in het plaatje van onderwijsbezuinigingen passen.
*Pieter Wahlen is manager Onderwijs en Zorg bij Econocom Nederland.
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Onderwijs
Tech in Asia15.11.2024
Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen
Lifestyle13.06.2024
Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?
Gadgets05.04.2023
Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen
Metaverse04.03.2022
Waarom mammoeten belangrijk zijn voor het metaverse
Technology08.10.2021
Apple onthult nieuwe middelen om op de basisschool te leren programmeren
en inclusieve apps te leren ontwerpenNieuws06.01.2021
BBC maakt kindertelevisie met als doel thuisonderwijs
Volgt de NPO ook?Online08.12.2020
Hybride examens en toetsen worden in 2021 gemeengoed
Media29.10.2020