Online08.11.2012

Regeldruk funest voor onderwijsinnovatie


regeldruk-funest-voor-onderwijsinnovatie.jpg
regeldruk-funest-voor-onderwijsinnovatie.jpg

[Pieter Wahlen] Een Nederlandse onderwijsbestuurder zucht maar al te vaak onder de regeldruk. Regels staan praktische oplossingen en snel handelen in de weg. De remmende voorsprong in de polder. In het Nederlands onderwijs zien we een vertraging als het op innovatie aankomt. Hoewel volop beschikbaar, wordt slimme techniek en bijbehorende apparaten maar mondjesmaat ingezet.

Recent bezocht ik een onderwijsconferentie in Tennessee. Wat me opviel was het ‘hands-on’ karakter van de onderwerpen. Met eenvoudige middelen snel resultaat boeken. Echte doeners, die Amerikanen. Een bezoek aan een highschool (niet arm, niet rijk) liet zien dat de beschikbare middelen er niet zoveel anders uitzien dan de onze. Maar er is wel een studio ingericht om opnamen te maken voor de leerling die 50 mijl verderop woont.

De financiering van Amerikaanse scholen wijkt af van de Nederlandse situatie. Scholen ontvangen 40% van hun budget van de centrale overheid, 52% vanuit lokale belastingen en 8% van de staat, zo blijkt uit een onderzoek van Fulbright Center. De lokale belastingen worden opgebracht vanuit onroerend goed, waarmee het schoolbudget gekoppeld is aan lokale welvaart. In een wijk met aantrekkelijke huizen is het schoolbudget groter, en andersom versterkt een lokaal sterke schoolorganisatie de aantrekkelijkheid van de woonwijk. De suburbans zijn daarmee geliefde woonomgevingen. Ongeveer 10 procent van de scholen is private, vaak met een duidelijke signatuur, maar niet per definitie duurder dan een openbare school. De verschillen in het beschikbaar budget voor scholen zijn daarmee relatief groot.

Zelfregulerend

Amerikaanse scholen zijn in lijn met de organisatie van de Amerikaanse samenleving meer zelfregulerend. En worden daarin geholpen door andere financiering. Die zelfregulering is sterk bepalend voor de snelheid van innoveren. In Nederland zouden we daar lering uit moeten trekken.

Een oplossing voor Nederland zit in de politieke ruimte. Onderwijsbestuurders hebben meer vrijheid nodig om te ondernemen. Er is een aantal partijen al stiekem aan het ondernemen binnen de beperkte ruimte die ze nu krijgen. Maar het is lastig zwemmen in bevroren water.

Ondernemingsruimte

Onderwijsbestuurders moeten meer lef tonen en de politiek moet hierbij ondersteunen. Misschien geeft het nieuwe politieke landschap meer ruimte aan de onderwijsbestuurder. Geld is daarbij comfortabel, ondernemingsruimte is essentieel.

Er zijn alternatieve financieringsvormen die de innovatie in het onderwijs versnellen als onderwijsbestuurders eenmaal in de ondernemingsmodus staan. Het leasen van producten scheelt in kosten, helemaal bij technische innovaties met een kortere levenscyclus dan vroeger het geval was. (Innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Met als gevolg dat fabrikanten oudere producten niet altijd meer ondersteunen waardoor de levenscyclus van een product korter wordt.) We weten natuurlijk nog niet hoe het politieke spel uitpakt, maar een oplossing om innovatie in het onderwijs te stimuleren moet zeker in het plaatje van onderwijsbezuinigingen passen.

*Pieter Wahlen is manager Onderwijs en Zorg bij Econocom Nederland.

...

Verder lezen over Innovatie

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Verder lezen over Onderwijs

Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen

Digitale inclusie betekent dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving. Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot digitale apparaten en internet, beschikt over de nodige digitale vaardigheden en ondersteuning krijgt om effectief gebruik te maken van digitale diensten. Het doel is om te voorkomen dat mensen worden buitengesloten in een steeds digitaler wordende wereld

Tech in Asia15.11.2024

Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Logitech heeft voor de Benelux de Logitech Learn uitgebracht: dat zijn bedrade headsets die op maat zijn gemaakt voor jonge leerlingen. Vooral om hen te helpen gefocust te blijven, langdurig te studeren en optimaal klaar...

Gadgets05.04.2023

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Waarom mammoeten belangrijk zijn voor het metaverse

Het metaverse wordt tot nu toe vooral in verband gebracht met vermaak en retail, maar er is nog een andere belangrijke functie die het metaverse straks heeft: educatie. Om die reden is het fantastisch dat er straks leven...

Metaverse04.03.2022

Waarom mammoeten belangrijk zijn voor het metaverse

Apple onthult nieuwe middelen om op de basisschool te leren programmeren

Apple onthult nieuwe middelen voor basisschoolleerlingen en -leerkrachten, zoals de nieuwe activiteitengids ‘Iedereen kan programmeren: voorschoolse en vroegschoolse educatie’. Daarmee strekt het aanbod programmeerle...

Technology08.10.2021

Apple onthult nieuwe middelen om op de basisschool te leren programmeren

en inclusieve apps te leren ontwerpen
BBC maakt kindertelevisie met als doel thuisonderwijs

De Engelse staatsomroep BBC gaat iets unieks doen. Vanaf maandag 11 januari zal het kinderkanaal van de BBC (CBBC) drie uur durende basisschool-tv uitzenden om ervoor te zorgen dat alle kinderen naar educatieve programma...

Nieuws06.01.2021

BBC maakt kindertelevisie met als doel thuisonderwijs

Volgt de NPO ook?
Hybride examens en toetsen worden in 2021 gemeengoed

Tijdens COVID-19 hebben we meer dan twee miljoen thuisexamens mogelijk gemaakt. Die toetsen hadden anders niet kunnen plaatsvinden. Partners zijn niet alleen universiteiten, maar vooral ook het bedrijfsleven en leveranci...

Online08.12.2020

Hybride examens en toetsen worden in 2021 gemeengoed

35 bekende schrijvers pleiten voor andere aanpak leesonderwijs

Zo'n 35 schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Splinter Chabot, Kluun, Paul van Loon, Manon Sikkel, Alex Boogers en Tommy Wieringa, pleiten voor een radicaal andere aanpak van leesonderwijs. En daar is ha...

Media29.10.2020

35 bekende schrijvers pleiten voor andere aanpak leesonderwijs