Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Velen onder ons zijn virtueel altijd online. Dit betekent echter ook dat de overheid, je baas of je ex stiekem over je schouder meekijken naar wat je allemaal doet op internet. Adam Clark Estes van Vice en Darren Pauli van het Australische SC Magazine leggen uit hoe je te weten komt of iemand je bespioneert en hoe je jezelf hiertegen kan beschermen.
Digitale spionage laat bijna altijd sporen achterna. Neem het voorbeeld van Kim Dotcom, stichter en CEO van MegaUpload. Dotcom was naast een digitale topondernemer en hevige party-er ook een gamer van wereldklasse die net voor zijn arrestatie de titel van ’s werelds beste Modern Warfare 3- speler won.
In de gamingwereld is de snelheid van je internetverbinding erg belangrijk. Kim liet daarom zijn verbinding nakijken en daaruit bleek dat hij een onverklaarbare vertraging opliep van 30 tot 180 milliseconden. Achteraf bleek dat dit te wijten was aan spionage, waarschijnlijk vanwege de Nieuw-Zeelandse regering.
Het voorbeeld van Dotcom is een les voor ons allemaal: als je verbinding opeens trager is dan anders word je misschien bespioneerd. Computerprocessen die op de achtergrond actief zijn kunnen een deel van je CPU-capaciteit of RAM-geheugen in beslag nemen. Kijk daarom je task manager na (Ctrl-Alt-Delete of de ‘Activity Monitor’ in Spotlight op je Mac) en zoek naar onbekende processen.
Veiligheidssoftware van bedrijven als McAfee en Symantec zijn goed in het detecteren van zulke processen, maar doen niets tegen ‘legitieme’ spionageactiviteiten (zoals die van je baas bijvoorbeeld). Als je verdachte processen vindt, googel dan hun naam vooraleer je ze afsluit en kijk wat ze doen.
Uiteraard werkt deze techniek enkel tegen weinig geavanceerde digitale spionnen. Als je op veilig wil spelen, neem je best zelf maatregelen om je te beschermen. Gebruik anonieme proxy’s of de Tor-browser en gebruik Linux-bootdrives op onveilige locaties. Als zelfs dat je niet geruststelt, is er altijd nog de ‘nucleaire optie’: je smartphone of pc helemaal schoonvegen en opnieuw beginnen.
Er is tegenwoordig steeds meer vraag naar informatie over cryptografie en anoniem blijven op internet. Misschien wordt er binnenkort in je buurt zelfs een gratis ‘cryptoparty’ georganiseerd waarop veiligheidsexperts en hackers informatie verstrekken over deze onderwerpen.
Verder lezen over Internet
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Verder lezen over Kim Dotcom
Cybercrime21.09.2015
Kim Dotcom staat vandaag weer in de rechtbank
Oprichter Megaupload vecht uitlevering naar de VS aanOnline20.01.2014
Baboom, een muziek streaming dienst van Kim Dotcom
Online08.01.2014
Kim Dotcom: De man achter MEGA
Cybercrime21.06.2013
LeaseWeb niet eens met kritiek van MegaUpload-oprichter Kim Dotcom
Technology17.06.2013
Google twijfelde even of Kim Dotcom wel bestaat
Cybercrime31.05.2013
Kim Dotcom krijgt toegang tot in beslag genomen bewijsmateriaal
Online29.05.2013
Daar gaan we weer: Hollywood Studios willen dat Google Dotcom’s Mega gaat censureren
Cybercrime24.03.2013