Online20.09.2012

Stichting Brein zet vizier weer op Piratenpartij


stichting-brein-zet-vizier-weer-op-pirat.jpg
stichting-brein-zet-vizier-weer-op-pirat.jpg

Vermoedelijk heeft Stichting Brein even de verkiezingen afgewacht, maar inmiddels hebben ze het vizier weer gericht op de Piratenpartij. Eergisteren ontving de partij een zogenaamd ‘anticipatie-exploot’, daarmee kan de gedaagde in een hoger beroep (over dit onderwerp) dwingend de datum van het hoger beroep naar voren halen.

Volgens de advocaat van de Piratenpartij is er weinig dat ze kunnen doen en zal het hoger beroep op 25 september, aanstaande dinsdag, gewoon doorgaan. En dus staan ze nu voor een belangrijke keuze.

Dirk Poot: “Als we 25 september besluiten de zaak inderdaad aanhangig te maken dan kost dat in eerste instantie €666 aan griffierecht. Vervolgens hebben we dan 8 weken de tijd om de zogenaamde ‘grieven’ in te dienen. Dat zijn de juridische bezwaren die we tegen het kort geding vonnis in willen brengen en waar de tegenpartij dan weer op gaat reageren.

Maar in tegenstelling tot bij een kort geding zijn de financiële risico’s aanzienlijk, omdat iedere grief die ingebracht wordt advocatenuren betekent. Deze advocatenuren moeten uiteindelijk door de verliezende partij worden betaald; onlangs bleek dat BREIN zonder blikken of blozen €500 per uur aan advocatenkosten in rekening bracht bij een provider in een andere zaak, dus dat zijn kostbare uren.” 

Hij vervolgt: “Uiteraard hoeven we die uren alleen te vergoeden wanneer we zouden verliezen, maar in dat geval kijken we dus tegen een klein vermogen aan advocatenkosten aan. Dit staat dan nog los van de kosten die we zelf maken voor onze eigen advocaten, voor het opstellen van de grieven en de rest van de procesvoering. Ook dit kan aardig in de papieren lopen, ondanks dat de tarieven van onze advocaat iets schappelijker zijn.

Bijkomend probleem is dat de oorspronkelijke datum voor het hoger beroep ons ruim de tijd gaf om de advocatenkosten van het kort geding af te betalen, maar dat we deze vervroegde datum gewoon nog midden in de betalingsregeling zitten. Wisemen heeft vandaag aangegeven alleen aan de grieven te willen gaan werken als de oude rekening vervroegd is afbetaald.

Tim Kuik bewijst met zijn stichting hiermee nogmaals het punt, van de Piratenpartij, dat het auteursrecht in Nederland een belachelijk sterke positie heeft, en dat de Netneutraliteit uit de Telecomwet een wassen neus is. “De dikbetaalde lobbyisten misbruiken hun oorlogskas om het internet te censureren en alleen met heel veel geld maak je enige kans om een vrij internet te kunnen verdedigen.”

Als de partij besluit om het hoger beroep daadwerkelijk aanhangig te maken moet er een waanzinnige crowdfunding drive op worden gezet om de te maken kosten te dekken én om de financiële risico’s van een eventueel negatieve uitspraak af te dekken.

Dirk Poot: “Het slimste zou natuurlijk zijn om hiervoor een apart fonds op te zetten, omdat we ons ook moeten gaan voorbereiden op de verkiezingen voor het EP en gemeenteraden én omdat het niet te voorspellen is wanneer er weer Tweede Kamerverkiezingen losbarsten. Op dat moment moeten we namelijk ook weer de Kiesraadborg kunnen ophoesten, plus een campagne financieren. Het gevecht tegen BREIN mag niet onze complete financiële reserve in beslag nemen.

Ze hebben voor de 25e nog een hoop input nodig.

...

Verder lezen over Auteursrechten

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Een uitspraak van de rechtbank in Hamburg op 27 september 2024 vormt een nieuwe mijlpaal in de discussie rondom AI (kunstmatige intelligentie) en auteursrecht. Kort gezegd draait deze zaak om de vraag of door het gebruik van foto’s in generatieve AI-programma’s inbreuk wordt gepleegd op het auteursrecht van de betreffende fotograaf.

Artificial Intelligence23.10.2024

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

De naburige rechten zijn wat minder bekende rechten binnen de creatieve industrie. Ze gaan vooral over het uitvoeren en uitzenden van creatieve werken en zijn vastgelegd in de Wet op de Naburige Rechten (WNR). Volgens artikel 7 van de WNR moeten degenen die voor commerciële doeleinden muziek spelen of uitzenden, hiervoor een billijke vergoeding betalen.

Online07.10.2024

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Aangezien het in Nederland inmiddels ook eindelijk zomer is, geeft dat mij een goede reden om het over een IE-zaak met een zonnig thema te hebben. In een recente rechtszaak bij de rechtbank Noord-Holland stond een aflevering van het televisieprogramma ‘Design Secrets’ centraal. Wat op het eerste gezicht een standaard uitzending leek, mondde uit in een juridisch conflict bij de rechtbank Noord Holland over een vermeende auteursrechtinbreuk.

Nieuws21.08.2024

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

Voor het tv-programma Stegeman op de Bres schiet Albert Stegeman mensen te hulp die bij officiële instanties geen gehoor vinden. Zo ook hielp hij voor het programma verschillende mensen tegen de eigenaren van bouwbedrij...

Entertainment12.02.2024

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

Het opkomende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) heeft wereldwijd voor onrust gezorgd, onder andere vanwege de juridische onduidelijkheid rond auteursrecht. Dit artikel belicht enkele recente rechtszaken en wetsv...

Technology21.12.2023

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Diefstal noemt Dbrand het. Casetify zou de Teardown-skins van Dbrand en de bekende YouTube Zack Nelson (beter bekend als JerryRigEverything) van top tot teen hebben gestolen. Het verkocht de gekopieerde hoesjes vervolgen...

Mobile24.11.2023

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af