Met Extreme Blue biedt IBM internationale studenten de mogelijkheid om twaalf weken lang als echte consultants te werken. Op het snijvlak van business en technologie bedenken de stagiaires innovatieve oplossingen voor klanten van IBM en voeren de oplossing ook uit tot een ‘proof of concept’. Na deze twee fases presenteren de studenten hun idee aan de klant, op een Europese expo (dit jaar in Nice) samen met de andere Extreme Blue teams uit Europa, en ten slotte op het IBM Inspire beyond todays technology event in Amsterdam.
De studenten worden begeleid door ervaren IBMers en krijgen verschillende workshops en trainingen. Verder hebben de studenten zelf het roer in handen en werken ze binnen Extreme Blue zelfstandig aan hun uitdagingen. Naast al het werk biedt de stage leuke activiteiten, zoals bowlen of barbecueën, die bijdragen aan de teambuilding.
Eén van de klanten waar Extreme Blue aan werkt, is de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van de Gemeente Amsterdam. De stad stelt in samenwerking met de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM) veel informatie als open data beschikbaar voor het project. Doel is dat er een oplossing wordt ontwikkeld waar burgers, derden en zijzelf profijt van hebben.
Het Extreme Blue team heeft een oplossing bedacht, genaamd Breadcrumbs, vernoemd naar de broodkruimels uit het sprookje van Hans en Grietje. Als mensen een spoor van Breadcrumbs via een smartphone app achterlaten, kunnen er leuke en nuttige veranderingen in de stad plaatsvinden.
Breadcrumbs ziet de beweging van de mens als sociaal component. Je kunt mensen pas begrijpen als je weet waar ze naartoe gaan, hoe vaak ze ergens naartoe gaan en hoe lang ze ergens blijven. Kortom, je haalt veel informatie over iemand uit de belevenissen die mensen meemaken. Daarom is Breadcrumbs een storytelling tool: de mens als sociaal wezen wil het met andere mensen delen wanneer hij iets leuks meegemaakt heeft, tegenwoordig meestal via Facebook of Twitter. Met Breadcrumbs kun je hier een extraatje aan toevoegen. Breadcrumbs laat al je uitstapjes op een kaart zien, inclusief de dingen die daar omheen gebeuren. We voegen dus je getagde foto’s toe op de juiste tijd en plek van je trip waarmee je bijvoorbeeld goed kunt terugkijken op wat je hebt gedaan en hoe je uitstapje was. Ook het weer heeft veel invloed op wat je doet en hoe je het beleeft. En sommige momenten worden pas perfect door naar het juiste stukje muziek te luisteren. Al deze dingen samen voegen iets toe aan ieder moment van ons leven en maken ervaringen uniek. Door deze dingen bij te houden maakt Breadcrumbs van jouw uitstapjes direct herinneringen. Anders dan bij Facebook, waar je je Timeline zelf up-to-date moet houden, schrijft Breadcrumbs het dagboek voor jou. In plaats van je foto´s in een album op Facebook te uploaden en te omschrijven, kun je direct een uitstapje delen en zo jouw verhaal vertellen.
Screenshot prototype Private Planner: Een route door Amsterdam te voet
Hoe je beweegt, vertelt veel over je smaak en voorkeuren. Breadcrumbs leert jou dus beter kennen, waardoor de app je advies kan geven over welke locaties wellicht voor jou interessant zijn. De Recommendation Engine maakt daarvoor gebruik van de Breadcrumbs van andere gebruikers. Dit gebeurt uiteraard anoniem en niet zonder toestemming van de betreffende gebruikers. Breadcrumbs vergelijkt jouw smaak met die van anderen. Zo word je getipt over bepaalde bars, clubs of tweedehandswinkels die je nog niet kent, maar die vaak bezocht worden door mensen die dezelfde soort dingen leuk vinden als jij. Op die manier leer je Amsterdam opnieuw en nog beter kennen.
Breadcrumbs genereert dus een nieuwe set data met geaggregeerde en anonieme informatie van alle gebruikers die daarmee instemmen. Die gegevens kunnen voor diverse partijen relevant zijn. Zo heeft de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer Amsterdam er baat bij om meer informatie over fietsers in de stad te hebben. Op die manier kan de gemeente bijvoorbeeld zien waar opstoppingen ontstaan en die bijvoorbeeld met slimme aanpassingen van de infrastructuur of een ‘groene golf’ voor fietsers eventueel verhelpen en fietspaden veiliger maken. Ook kan met behulp van de data een evenement als Koninginnendag gesimuleerd en dus beter gepland worden. Waar gaan mensen parkeren en hoe bewegen zij zich door de stad als het gaat regenen? Op die manier kan het openbaar vervoer tijdens evenementen geoptimaliseerd worden.
Screenshot prototype City Planner: Heatmap
Kortom, met Breadcrumbs wordt Amsterdam niet alleen leuker voor gebruikers. Het biedt de stad bovendien de kans om slimmer en duurzamer te worden.
Deze blogpost is geschreven door Frank van Haperen.