Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
In de zoektocht naar nieuwe inkomsten om de putten te vullen die de voorbije 10 jaar gegraven zijn lijkt de verbeelding van politici grenzeloos. In Duitsland heeft de regeringscoalitie van Angela Merkel plannen bekendgemaakt om nieuwsaggregators à la Google News te gaan belasten voor de schade die ze uitgevers berokkenen door te linken naar hun artikels, schrijft The Washington Times.
Een opmerkelijk voorstel omdat de meeste mensen dachten dat deze discussie al een tijd gesloten was. Nieuwsaggregators zijn vooral belangrijk voor kranten. Het is een publiek geheim dat sommige uitgevers verzamelsites betalen om hun links bovenaan de nieuwsfeeds op te nemen en zo het verkeer naar hun sites te boosten. Uit een studie van Outbrain bleek vorig jaar nog dat de Amerikaanse nieuwsaggregator Drudge Report aan de basis ligt van zo’n 7% van al het nieuwsverkeer in de VS, dat is meer dan Facebook en Twitter samen.
De oude economie zoekt dus manieren om haar putten te vullen en dat moet gebeuren met geld uit de – op vlak van lobbying nog altijd minder goed georganiseerde – nieuwe economie.
Zoveel domheid behoort niet exclusief Duitsland of Europa toe. Twee jaar geleden liet ook de Amerikaanse Federal Trade Commission soortgelijk ballonnetje op. Gelukkig werd dat snel doorprikt.
Toen Google in 2007 ‘Street View‘ lanceerde waren regeringen in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland er als de kippen bij om het bedrijf aan te klagen voor schending van de privacy. Dat diezelfde regeringen dag en nacht elke wagen die op een snelweg rijdt fotograferen is blijkbaar geen probleem zolang de miljoenen euros die ze zo aan boetes kunnen innen maar blijven binnenstromen.
Europa moet ophouden met innovatie en ondernemerschap te bestraffen, wil het zijn economie er ooit nog bovenop zien komen, zo besluit de Washington Times. Het is niet aan de bureaucratie om de winnaars en de verliezers op de markten aan te wijzen. Internet doet het goed zonder overheidsinmenging. Dat blijft best zo. Via
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024