Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Information overload kost het Nederlands bedrijfsleven 1853 euro per werknemer/per jaar, zo blijkt uit een onderzoek van Mindjet. We blijken niet zozeer te grote hoeveelheden informatie te ontvangen, maar we hebben grote moeite met het verwerken van de veelheid verschillende soorten informatie. Neurobioloog, blogger en wetenschapsfilosoof Mo Costandi legt uit: “We krijgen informatie uit een enorme verscheidenheid van bronnen en soms gelijktijdig. Maar de hersenen zijn niet goed in multitasking: wanneer we te maken hebben met emails, documenten, meetings, tweets en telefoongesprekken kan het heel moeilijk zijn al deze informatie te verwerken.“
Er is hoop, want wat blijkt? Als we de informatiestromen voor ons zien, zijn we wel in staat de informatie te categoriseren, verwerken en weer terug te vinden. “Het visualiseren van informatie helpt ons het grotere plaatje te zien en relaties beter te begrijpen, maar de manier waarop we werken stelt ons meestal niet in staat dit te doen. Hierdoor voelen we ons overbelast en worstelen we om informatie te begrijpen en verwerken. We zullen in de toekomst steeds meer informatie ontvangen van meer bronnen en daarom dienen we beter te worden in het beheren ervan – technologie kan daarbij helpen, als het wordt gebruikt op de juiste manier“, aldus Costandi.
Het kan zijn dat mindmaps helpen. Mindmapping wordt bijvoorbeeld bij brainstorms gebruikt, om snel duidelijk te krijgen wat bij elkaar hoort. Het is een natuurlijke manier van ordenen, die je doorgaans niet hoeft uit te leggen: iedereen ziet het in 1 oogopslag voor zich. Ook voor projectmanagement is het een handig hulpmiddel om de gang erin te houden: je ziet waar knelpunten zitten en welke acties nodig zijn.
Grote afbeelding via deze link.
We hebben iets nodig om het hoofd boven water te houden. Want niet alleen hebben we moeite alles te verwerken: de gemiddelde Nederlandse werknemer besteedt ook nog eens meer dan 25 minuten per dag – ofwel 2 werkweken per jaar – met het zoeken naar kwijtgeraakte informatie die ze hebben gezien, maar niet kunnen vinden. Dit gegeven kost het Nederlands bedrijfsleven nu al 1853 euro per werknemer, per jaar. En gezien de groei van informatiekanalen en connectiviteit zullen deze kosten alleen maar toenemen.
Het onderzoek heeft verder gemeten dat in Nederland het gemiddelde aantal ontvangen emails 33 per dag is, waarvan 1/5 niet wordt gelezen. We wonen 1 tot 6 vergaderingen bij op een gemiddelde kantoordag, voeren 6 telefoongesprekken of conference calls en slechts 53 procent van de respondenten besteedt gedurende een gemiddelde werkdag tijd op sociale netwerken. Het onderzoek toont verder aan dat de information overload niet alleen een negatieve invloed heeft op de bedrijfsresultaten, ook de werknemerstevredenheid keldert er van: meer dan de helft (57 procent) geeft aan dat de hoeveelheid informatie hun werkplezier negatief beïnvloedt.
Deze Data Mass Calculator meet je informatiestroom en geeft tips hoe je die beter kunt managen. Experimenteren met mindmapping kan met elk device in de cloud, met dit gratis tooltje Mindjet Connect .
Verder lezen over Mindjet
Technology06.11.2013
De zeven hoofdzonden van innovatie
Online18.10.2013
Innovatie bovenaan je prioriteitenlijst is een must
Online23.09.2013
10 redenen waarom we blij worden van visualisaties
Online01.07.2013
Bijna op vakantie? Dat zorgt voor stress bij de overdracht
Online31.05.2013
3 tips voor moderne samenwerking
Online26.04.2013
5 belangrijke tips voor effectieve samenwerking
Online13.02.2013
Werk gelukkiger, niet harder: [3 tips]
Technology18.04.2012