30.08.2011
Online

Wie kan er nog zonder Buienradar?

By: Leon Krijnen

BlogOnline

Buienradar. Baken, beslisser, gids, kompas en weerman van heel Nederland. Feesten worden net zo spontaan op poten gezet als afgelast na een blik op Buienradar. Bruiloften worden verplaatst, evenementen uitgesteld op basis van de beelden van Buienradar. Tourfietsers, racefietsers, hele pelotons checken voor vertrek op Buienradar uit welke hoek de wind waait, waar het water valt.

wie-kan-er-nog-zonder-buienradar.jpg
wie-kan-er-nog-zonder-buienradar.jpg

Op de foto product-manager Ronald van Wijk (links) en manager Niels de Kind van Buienradar@RTL. Foto Léon Krijnen

In honkbaldugouts staan de spelers tijdens een regenpauze, de smartphone met de Buienradar app in de hand, weddenschappen af te sluiten over hoe lang het duurt voor de bui voorbij is. Schilders besluiten aan de hand van Buienradar of ze binnen of buiten aflakken. De koeien op stal kijken over de schouder van de boer reikhalzend mee naar Buienradar.

De agenda van zeilers, roeiers, kitesurfers, hengelaars en duikers wordt ingevuld door Buienradar. Wie kan er vandaag de dag zonder Buienradar? ‘Even op Buienradar kijken’ zeggen honderdduizenden mensen elke dag. Buienradar is nu een van de sterkste merknamen van Nederland. Mensen die zelf nog nooit een computer hebben aangeraakt, laten de kinderen kijken, want ze weten goed wat het is.

De opmars van Buienradar op internet is stormachtig. In het vijfde jaar van zijn bestaan is de site gestaag doorgestoomd naar de top van de STIR-ranking. Die werd eind juni 2011 bereikt, met 7,3 miljoen unieke bezoekers die maand. Buienradar passeerde daarme Hyves, de nummer twee. Het internetdomein RTL, sinds 1 april eigenaar van Buienradar, spint er garen bij.

Van zo’n website verwacht je niet onmiddellijk dat ze snel reageren op een mailtje waarin je vraagt of je langs mag komen, omdat je een verhaal over Buienradar wilt maken.

Dat blijkt een onderschatting.

De volgende morgen belt Niels de Kind, manager Buienradar bij RTL: „Leuk idee, van harte welkom bij RTL op het Mediapark in Hilversum.”

Wat je daar verwacht, is een soort control room van het formaat van de brug van een mammoettanker. Met scherpe weermannen die geconcentreerd naar tientallen schermen zitten te staren, zwaailichten en sirenes aan de muur, een ruimte boordevol gejaagde activiteit.

Dat blijkt een overschatting.

De realiteit is ontnuchterend. In een kamer van vijf bij vijf staan vier bureaus en vier computers. Een van die laptops is de machine van Niels, een doodgewoon kantoorbakkie. Een tweede ook, waarop een sales manager stats van bezoekcijfers en advertenties in spreadsheets bekijkt. Op de twee andere machines, beide een laptop met een extra scherm, wordt daadwerkelijk iets met Buienradar.nl gedaan.

Is dat nou echt alles? Wordt hier gemaakt waar dagelijks tussen de 1 en 1,5 miljoen unieke bezoekers vol verwachting naar kijken?

Niels de Kind en productmanager Ronald van Wijk amuseren zich met de verbazing van de verslaggever. „Ja hoor, zo simpel is het echt. Er staat hier niet meer dan wat je nu ziet. De webservers zijn natuurlijk een ander verhaal, die staan bij xs4all. Daar komt natuurlijk nogal het een en ander bij kijken met zulke bezoekcijfers.”

Dat is een zwaar technisch verhaal met de sleutelwoorden bandbreedte, processorkracht, schaalbaarheid en stabiliteit. „Maar alles wat je als bezoeker ziet, dat passeert hier,” zegt Ronald van Wijk.

Lachend: „Dus dit is inderdaad het zenuwcentrum van Buienradar.” De daadwerkelijke apparaten waaraan de site zijn naam ontleent, zijn twee enorme buienradars die voor het KNMI in De Bilt elke dag, ieder uur, iedere seconde het zwerk boven Nederland op regen aftasten. Gegevens en statistieken over ijzel, sneeuw, hagel en temperatuur worden op andere manieren vergaard en samengesteld. Die constante stroom van gegevens wordt in real time naar Buienradar gestreamed, daar geïnterpreteerd en gevisualiseerd en aan de bezoekers gepresenteerd.

De Kind en Van Wijke veronderstellen een verband met het bereiken van de toppositie op de STIR-ranking en het slechte weer in juni. „Maar de gestage groei was al een vast gegeven. Bovendien hebben we traditioneel twee pieken per jaar: in december en januari vanwege het verkeer én de wintersport, en van juni tot en met augustus vanwege de vakanties.”

De best scorende pagina’s, samen goed voor ruim negentig procent van het bezoek, zijn de voorpagina, de komende 3 uur, het weer per plaats en het geschreven weerbericht.

„Dát is waar het onze bezoekers om gaat. De korte termijnvoorspelling en zien wat er actueel gaande is. We zijn veel meer een weergever dan een voorspeller.” RTL heeft in april niet bekendgemaakt voor welk bedrag het Buienradar van de drie broers Rijkaart van Capelle overgenomen heeft. Ook De Kind zwijgt over de overnamesom. Hij zegt wel dat het ‘veel minder’ is dan de enkele tientallen miljoenen euro’s waar de verslaggever aan denkt.

Wat ze wel verklappen, is de ‘click trough rate’ (CTR) van de website. Dat is het percentage bezoekers dat op de website op een advertentie klikt en op die manier inkomsten genereert voor RTL. De CTR van Buienradar is meer dan 1 procent. Dat is hoog voor een site met veel bezoekers. Als Buienradar de best bezochte site van Nederland is, met zo’n hoge CTR, dan moet het logischerwijs ook een van de best verdienende sites van Nederland zijn?

„Dat zijn jouw woorden”, zegt Niels de Kind. „Wij maken verder geen cijfers bekend en wat de anderen in de top-tien aan inkomsten krijgen, weten we niet.”

Buienradar is het schoolvoorbeeld van een website waarbij alles om de content draait. De site is net zo functioneel als simpel, lelijk in designer-ogen. Terwijl veranderingen in de lay-out voorzichtig en mondjesmaat worden toegepast, is Buienradar ook actief op Twitter, met 60.000 volgers, en zijn er apps voor iPad, iPhone en Android ontworpen. Iedereen die een website of een blog beheert, kan gratis kaarten van Buienradar implementeren en hergebruiken.

Toch zijn er, zoals te doen gebruikelijk op internet, copycats (na-apers) die op de een of andere manier goede sier proberen te maken met de gegevens van Buienradar. „Wordt er ineens weer een app voor de iPhone aangeboden waar wij nog nooit van hebben gehoord en waar we niks mee te maken hebben. Die ziet er dan wel uit alsof hij door ons gemaakt en aangeboden wordt”, zegt De Kind. „Tot nu toe hebben we nog geen rechtszaken hoeven te voeren en zijn we er met een gesprek uitgekomen. Maar als een partij in zo’n geval voet bij stuk probeert te houden, zullen we naar de rechter stappen.”

De Kind benadrukt dat RTL Buienradar gekocht heeft om de digitale positie te versterken. „Wij willen op drie terreinen nummer één zijn: televisie, radio en internet. Op tv en radio was RTL dat al. Daarom heeft RTL Buienradar gekocht.” Is hij zelf ook een fervent gebruiker als hij er niet beroepsmatig mee bezig is?

Lachend: „Nou en of. Ik woon in Zandvoort en ik doe aan kitesurfen. Dus het eerste wat ik doe als ik uit bed kom, is kijken hoe de wind staat.”

Opgericht door drie broers

Buienradar BV is in 2006 opgericht door de broers en internetondernemers Stefan, Edwin en Wijnand Rijkaart van Cappellen. De drie broers stonden ook aan de wieg van Beurs.nl, Fileindex.nl en Brokerwijzer.nl.

Op een verzoek via e-mail reageert Stefan: „Wij hebben in juni besloten dat we artikelen rondom Buienradar overlaten aan RTL. RTL heeft mooie ideeën en zet het avontuur van ons voort. Voor ons is het boek Buienradar gesloten en wij richten ons nu op andere activiteiten.”

Stefan is nu actief in de uitvaartbranche. Twee jaar geleden antwoordde zijn broer Edwin op de vraag of ze hun succes zouden gaan verkopen: „Ben je gek? Wij zijn ondernemers. Het is ons juist te doen om de vraag hoe ver we met dit idee kunnen komen.”

Maar vorig jaar vroegen ze hun accountant om een buitenlandse partner te zoeken die in Buienradar zou willen participeren. Het bedrijf werd te groot voor de broers die zichzelf als programmeurs en ondernemers zien, en geen zin hadden om aan de leiding van een groot bedrijf te staan.

Terwijl de accountant bezig was, meldde RTL dat het geïnteresseerd was in een overname. Dat was geen toeval, want Edwin had al contact met RTL over weervideo’s van RTL die hij op Buienradar in beeld wilde gaan brengen. Na ampel overleg besloten de broers om RTL inzage in de boeken te geven, zodat de mediagigant tot een bod kon komen.

Niemand wil of mag zeggen welk bedrag RTL voor Buienradar betaald heeft. Zelf zeiden de broers in april daarover het volgende: „De prijs was helemaal niet doorslaggevend. Wij vonden het belangrijkste dat Buienradar in goede handen terecht zou komen. Als het een puinhoop wordt, is er straks niemand meer die een nieuw concept van ons wil kopen. Bij RTL hebben we gewoon een goed gevoel.”

Share this post