Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Gebruik je als developer, webmaster of advertentieverkoper Flash op een website dan neem je voor lief dat een substantieel gedeelte van je bezoekers er last van heeft. Met Flash is het altijd wat. Los van de veiligheidsgaten zuipt Flash geheugen als een Russische alcoholist wodka: onlesbaar. Bovendien eist het op arrogante wijze alle medewerking van browsers en plugins. Je website en je browsers worden er traag en instabiel van.
Een beetje handige developer laat Flash links liggen. Hij heeft het niet nodig want met de combinatie html/css/php/javascript kan je alles wat je met Flash zou willen. Veiliger, beter, eleganter, sneller. Flash maakt het zoekmachines lastiger, en daarmee SEO marketeers. Blinden hebben niks aan Flash, want hun screenreaders werken niet met Flash. Slechtzienden kunnen geen tekst vergroten in Flash.
Alleen al vanwege de geheugenslurperij en de security holes verbande Steve Jobs hoogstpersoonlijk Flash van iPhone en iPad. Dat leverde in de design wereld waar sexy, kek en cool belangrijker zijn dan veiligheid, snelheid en gebruikersgemak, scheve gezichten en kwade koppen op. En vermakelijke discussies tussen Android gebruikers en Apple Fanboys.
Vermakelijk omdat aan de Android kant het ontbreken van Flash op iOS als idioot argument gebruikt wordt om aan te tonen dat Apple zou zuigen. Het is niet Apple dat zuigt, dames en heren: het is Flash. Jawel, ik ben een Apple Fanboy. Al gedraag ik me zo niet. Ik ben geen bekeerder. Iedereen moet gebruiken wat hij het lekkerste of het mooiste vind.
Ik loop dus nooit te vertellen dat Apple stabieler, sneller of beter is. Hooguit dat mijn zeven jaar oude iMac van de eerste generatie al zeven jaar aan staat, en zeven jaar niet gecrasht is. Daarom heb ik hem niet de deur uitgedaan toen zijn snellere opvolgers zich aandienden. Trek zelf uw conclusies en gebruik wat u wil.
Wat Flash betreft: ik heb er verder geen last van, omdat ik in mijn browsers Flash Blockers geïnstalleerd heb. De sites waarvan je weet dat ze Flash hanteren die je toch wil zien – zoals YouTube – kun je een uitzonderingspositie geven. De rest, waarbij het meegenomen is dat tegenwoordig bijna iedere advertentie u door middel van Flash door de strot geduwd wordt: heerlijk rustgevend onzichtbaar.
Hoe het zo gekomen is? Arrogantie en zelfgenoegzaamheid van Macromedia, en later van Adobe toen dat Flash gekocht had. Omdat daar niet over de toekomst nagedacht werd toen ze de licenties niet aangesleept kregen. Zowat iedere maand, iedere week, iedere dag werd er weer een nieuwe toeter of bel aan Flash toegevoegd, dat daardoor onder zijn eigen gewicht begon te bezwijken.
Wat Adobe had moeten doen was gaande het commerciële succes van toen Flash van de grond af aan opnieuw opbouwen. Alleen maar rekening houdend met veilig, vriendelijk, licht en snel. Dat heeft Adobe niet gedaan, en daarom zuigt Flash anno 2011. Flash is een bejaarde dikke dame die amechtig mee probeert te doen met de slanke en snelle teenagers op ballet. Flash is too little, too late.
Adobe begint dat nu pas in te zien. Gisteren werd in San Francisco de preview van een nieuwe release van Edge gepresenteerd. Daarmee kunnen ontwerpers en ontwikkelaars proberen om de overstap van Flash naar de combo html/css/php/javascript te maken. Oftewel: Adobe dient zelf Flash de nekslag toe, zij het rijkelijk laat, en mag en kan nu helemaal niet meer zeuren over die vervelende Steve Jobs.
Internetten zonder Flash. Ik kan het iedereen aanbevelen, op alle Apple besturingssystemen én op alle Windozen en Linuxen. Google even op ‘flash blocker plugin’ en het komt goed. Scheelt een hoop problemen en ergernissen.