Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Iran werkt aan plannen om het land volledig van het internet af te sluiten en zijn burgers in de plaats daarvan een nationaal halal-internet aan te bieden. De Iraanse leiders zien het project als een manier om een einde te maken aan de strijd om de controle over het internet. In een tweede tijd zou Iran de technologie voor dit gesloten netwerk -dat het globale internet moet vervangen- ook aanbieden aan bevriende naties. Iran, een wereldkampioen in internetcensuur, promoot de lancering van dit nationale internet als een kostenbesparende maatregel en een manier om islamitische waarden te bewaren.
Want Iran maakt zich zorgen over de democratische bewegingen die aan macht winnen in het Midden-Oosten en de Arabische landen en die worden gestuwd door het internet en andere moderne communicatiemiddelen. De Iraanse leider Ali Khameni spreekt in dat verband van een ‘zachte oorlog’ die via het internet het Midden-Oosten wil bezoedelen met westers gedachtengoed. Zo’n 60% van de Iraanse huisgezinnen beschikt al over een internetconnectie. De voorspelling is dat dit binnen twee jaar bijna 100% zou zijn.
Vorige week verschenen ook berichten in de Iraanse pers als zou binnenkort een eigen beheerssysteem worden gelanceerd dat Microsofts Windows moet vervangen.
Iran maakt haast van deze technologische omwentelingen sinds het land vorig jaar getroffen werd door Stuxnet, een complexe computerworm die werd ontwikkeld om de controle over Iraanse kerninstallaties over te nemen en in september 2010 succesvol de Iraanse nucleaire installaties in Bushehr infecteerde. Volgens de Duitse computerspecialist Ralph Langer was die aanval ‘even effectief’ als een militair ingrijpen, of ‘beter zelfs, want er vielen geen menselijke slachtoffers te betreuren’. Langer noemt Stuxnet de meest ‘geavanceerde en agressieve malware in de geschiedenis’. Het Iraanse kernprogramma zou door Stuxnet twee jaar vertraging hebben opgelopen.
Na de presidentsverkiezingen van 2009 speelde het internet een cruciale rol in de groene revolutie in Iran, toen een groot deel van de bevolking op een vreedzame manier trachtte het regime van Mahmoud Ahmadinejad omver te werpen, nadat die de verkiezingen zou hebben vervalst. Het internet baarde het regime toen grote kopzorgen, onder meer toen beelden van de moord op het meisje Neda Soltan via internet de ganse wereld rondgingen. Iran schoof die moord toen in de schoenen van de BBC. Via
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024