Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Vandaag gaan we zien hoe design de wereld mooier kan maken! Vorige week nog werd het einde van onze mooie planeet aangekondigd, maar vandaag zijn wij uitverkoren om mee te denken, te brainstormen, te creëren en elkaar te inspireren tot het vinden van oplossingen op wereldse vraagstukken. De conferentie is een initiatief van een aantal designers dat de behoefte voelde om een platform te creëren waar goede ideeën nog beter kunnen worden. Ik bezocht de openingsdag van What Design Can Do in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Hoe kan design de toegankelijkheid in de wereld beïnvloeden?’ Dat is de centrale vraag tijdens deze internationale conferentie die het thema ‘Acces’ draagt. Veel mensen hebben geen toegang tot de basisbehoeften van het leven, zoals schoon water, educatie, voedsel of de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd is de toegang tot consumptiemiddelen in de westerse samenleving juist zo groot dat we er soms in verdwalen. In grote steden is eenzaamheid een steeds groter wordend probleem voor diegenen die geen toegang hebben tot sociale netwerken. Het thema ‘Access’ geeft veel mogelijkheden om de invloed en impact van design te laten zien.
De Indiase designthinker prof M.P. Ranjan doet de aftrap: ‘Ja, design kan de wereld veranderen, en heeft dat de afgelopen twee miljoen jaar ook gedaan.’ Via een stukje designgeschiedenis maakt hij duidelijk dat design niet alleen gaat over het maken van mooie dingen. Design is juist ook bepalend op het gebied van politiek, economie en milieu. Een goede regeringspolitiek heeft designdenkers nodig. Design volgens Ranjan: ‘Intentions and actions that generate value. India is in need for design.’
Interessant is de beeldende presentatie van Julia Lohmann, productdesigner. Lohmann wil de mens wakker schudden en bewust maken. De lampen die zij ontwerpt zijn op het eerste gezicht prachtig. Maar zetten ons wel aan het denken als ze vertelt dat ze van schapenmagen gemaakt zijn… Het leuke van deze presentatie vind ik dat deze echt past in het thema Access. Door haar werk heeft ze letterlijk toegang tot haar publiek, haar ontwerpen komen dicht bij de mensen.
De urban architect en designer uit Mumbai, Rohan Shivkumar, is van mening dat design de wereld kan veranderen. Maar dat kan alleen door de culturele structuren te leren begrijpen. Hij geeft een confronterend voorbeeld van een herontwikkelingsproject van de grootste sloppenwijk van Azië: Dharavi. Aan een aantal gerenommeerde (westerse!) architectenbureaus is gevraagd om een herontwikkelingsproject te ontwerpen voor deze ‘slum’. De resultaten waren letterlijk fantastisch. Fantastisch als in een fantasie, als in een science fiction film, of een stripverhaal van Storm met luxueuze winkelcentra en appartementen. Op geen enkele manier was nagedacht over de behoeften en de culturele netwerken van de bewoners van de sloppenwijk. Shivkumar pleit voor het in kaart brengen van alle sociale netwerken, de reeds bestaande logistiek en infrastructuur in de wijk. Gemeenschappen zijn ingewikkelde structuren, waar je als designer of architect niet aan voorbij kunt gaan.
Ook Deyan Sudjic, directeur van het Design Museum in Londen, ziet design als het beste gereedschap dat we tot onze beschikking hebben om de wereld om ons heen te begrijpen. Zijn advies aan de zaal: ‘Wees kritisch en stel vragen, maar wordt niet cynisch, want dan sta je stil.’ Het in contact blijven met de wereld om je heen, lijkt het thema van de dag te worden, en vindt zijn hoogtepunt in de humoristische fotopresentatie van Daniël Eatock, die simpelweg stelt: ‘Stop – Look – Listen’.
En ineens denk ik terug aan mijn eerste dag op de kunstacademie, jaren geleden, waar ons verteld werd dat een ontwerper midden in het leven moet staan. Wij, kersverse graphic design studenten, knikten instemmend en stapten vol ambitie dat leven in. En nu, op deze conferentie, delen we ervaringen en visies, en zijn we nog steeds vol ambitie. Om vervolgens de wind van voren te krijgen van Oliviero Toscani, fotograaf en art director, en onder meer beroemd om zijn werk voor Valentino, Chanel, en Benetton. Hij vertelt enthousiast en zeer gedreven over zijn vak en zijn visie, en gaat confrontatie niet uit de weg. ‘Confrontation with hypocrisy and values is the only way to move forward. Have courage, take risks’ stelt hij. Creativiteit gaat niet over het hebben van ideeën, aan ideeën alleen heb je niets.
Een groot applaus en de dag is ten einde. Er werd ons gevraagd What Design Can Do, en het antwoord lijkt te liggen in een recept: Stop – Look – Listen: Stop en stel jezelf de vraag, kijk, observeer en luister naar je gevoel.
‘Creativity is the surplus of intelligence and sensitivity, it lies between the heart and the brain.’ – Oliviero Toscani
What Can Design Do for you? Stel jezelf de vraag… en geef hier je antwoord!
Verder lezen over Design
Lifestyle29.10.2024
Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie
Lifestyle28.10.2024
Dit zijn de interieurtrends van dit najaar
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Gadgets15.10.2024
Apple’s nieuwe iPad mini heeft ondersteuning voor Apple Intelligence
Gadgets13.10.2024
Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch
Technology06.09.2024
Philips TV viert 20 jaar Ambilight
Lifestyle22.08.2024
Creëer een stijlvolle woning met behulp van deze tips
Lifestyle25.07.2024