Grote techbedrijven in Silicon Valley zoals Facebook, Google en Zynga hebben zoveel onderlegde medewerkers nodig dat ze vaak start-ups overnemen om alleen maar de oprichters en hun specialisten te kunnen binnenhalen. De producten van de overgenomen bedrijven zijn vaak bijkomstig en worden dan ook meestal stopgezet. De voorbije 4 jaar zou Facebook op die manier ongeveer 20 talent-acquisities hebben gerealiseerd. Waarnemers stellen dat de strijd om gespecialiseerde werknemers dan ook tot een absolute hoogte is gestegen.
“Het overnamebedrag wordt meestal verdeeld over de oprichters, werknemers en investeerders van de start-ups,” zo meldt The New York Times. “De overgenomen werknemers krijgen bij hun nieuwe werkgever ook een rijkelijk toon en vaak aandelenopties.“
Een aantal waarnemers zegt echter te vrezen dat Silicon Valley daardoor de lonen nog verder kunstmatig opdrijft en dat vele overgenomen medewerkers zo snel mogelijk een andere baan zullen zoeken omdat ze zich in een grote bedrijfsomgeving niet thuisvoelen.
Er wordt aan toegevoegd dat ook beleggers zich door het fenomeen bedrogen voelen. “Bij hun instap koesterden investeerders zeker niet de bedoeling dat de kernactiviteit van de onderneming zou worden stopgezet,” merkt Dave McClure, oprichter van het investeringsfonds 500 Startups. “Investeerders willen grote, duurzame ondernemingen opbouwen.” McClure geeft wel toe dat bij een talent-acquisitie toch nog altijd een gedeelte van de investering kan worden gerecupereerd, terwijl het mislukken van een start-up al hun beleggingen zou doen verdwijnen. Via