20.07.2010
Online

“IMAX”-formaat komt naar YouTube

By: Johan Voets

BlogOnline
imax-formaat-komt-naar-youtube.jpg
imax-formaat-komt-naar-youtube.jpg

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor online videofanaten VidCon heeft YouTube begin deze maand een uiterst opmerkelijke nieuwe dienst aangekondigd: de ondersteuning van zogenaamde 4K-video‘s. Dit videoformaat is met 4096×2304 pixels ongeveer vier keer het formaat van een “full-HD” video. Intussen heeft het platform een aantal schitterende video’s in een playlist gezet. Haarscherpe beelden, maar je kunt je hardop afvragen waarom YouTube deze stap heeft genomen.

Natuurlijk, over de kwaliteit zijn de reacties over het algemeen meer dan positief. Maar aan dit nieuwe formaat kleven zoveel nadelen dat het voor de doorsnee gebruiker totaal irrelevant is en zelfs prosumenten er niet veel mee zullen doen in de nabije toekomst.

Laten we alleen al even kijken naar de schermresolutie. Om optimaal te genieten van een 4K-opname, kun je deze het beste terugkijken op een scherm met een minimale doorsnede van 7.5 meter. Een IMAX-theater maakt gebruik van twee 2K-projectoren om een video optimaal te kunnen tonen aan zijn publiek. Naast het feit dat ze behoorlijk kostbaar zijn, zijn ze ook nog eens het formaat van een koelkast. Niet bepaald iets waar de gemiddelde YouTube-bezoeker zijn avondje lurken mee doorbrengt dus.

De camera’s waarmee je deze kwaliteit video’s kunt opnemen zijn duur en nauwelijks te verkrijgen. Voor een body alleen al betaal je al snel tussen de €15.000 en €20.000 euro. Op dit moment zijn er slechts een aantal merken die deze camera’s verkopen, waaronder Red en Dalsa.

Belangrijker is de impact op de gebruikerservaring. Is het voor sommige bezoekers al onmogelijk om de 1080-versie’s van een video goed te kunnen bekijken, blijkt een 4K-variant schier onmogelijk. Op mijn betrekkelijke nieuwe laptop, met 2.4 GHz i5, 6 GB intern geheugen en 1 GB videokaart leek deze video haast een stop-motion. Zelfs na het volledig laten inladen van de video, streamend kijken was duidelijk geen optie.

De introductie van deze nieuwe standaard is dus op vele manieren opvallend, maar waar mijn wenkbrauw nog het meest van fronst is het feit dat ondanks de introductie van nieuwe, bandbreedte-slurpende, standaarden men bij YouTube nog steeds een limiet heeft staan op de tijdsduur van je upload. Videomateriaal langer dan 10, maximaal 11 minuten is vreemd genoeg nog steeds niet toegestaan bij YouTube.

Voor nu is het afwachten welk masterplan er achter de introductie van deze nieuwe standaard zit, aangezien deze nauwelijks voor de dagelijkse gebruiker bedoeld kan zijn geweest.

-866.jpg
-866.jpg

Share this post