De zoekterm ‘mark jansen‘ geeft op Hyves maarliefst 278 resultaten. Een eigennaam is een zelfstandig naamwoord dat een persoon of zaak als individu als iets unieks zou moeten benoemen. Helaas, er is weinig uniek aan Mark Jansen. Integendeel, en met zo’n generieke naam heb je op internet een probleem; je domeinnaam zal ondertussen al geregistreerd zijn door een naamgenoot. Hoe los je dit probleem op?
Ondergetekende kwam er onlangs achter dat de domeinnaam MarkJansen.nl reeds was geclaimd. Grappig detail is dat de eigenaar van MarkJansen.nl volgens het CV op zijn website is gespecialiseerd in ‘Intellectual Property and ICT related law’. Wat zijn de mogelijkheden voor het legertje Mark Jansen’s die het zonder ‘hun’ domeinnaam moeten stellen? Dat is de vraag die ik Mark per email heb gesteld en hij is zo vriendelijk geweest om het een en ander van uitleg te voorzien.
“The main reason for me having this site was to be sure this domain name couldn’t be claimed by someone else”, aldus Mark Jansen op zijn website. Deze zin is exemplarisch voor de staat van het huidige domeinnaamrecht, namelijk ‘first come, first served’.
Mark Jansen heeft als eerste het domein MarkJansen.nl geclaimd en daarom is hij de rechtmatige eigenaar. Er zijn enkele uitzonderingen op de ‘first come, first served’ regel. Het kan zijn dat de persoonsnaam tevens een merk of handelsnaam is. Zo is de naam ‘Jan Jansen’ geregistreerd als Benelux-merk voor o.a. schoenen.
Een ander persoon met de naam Jan Jansen mag de domeinnaam www.janjansen.eu registreren, maar mag daarop geen website over schoenen beginnen, of anderszins verwarring zaaien over de bekende schoenenontwerper. Dit zou inbreuk zijn op de merk- en/of handelsnaamrechten van de schoenontwerper. De schoenontwerper kan in dat geval zowel via de rechter als via de goedkopere en vaak snellere geschillenregeling van de SIDN overdracht van de domeinnaam vorderen.
Het staat de onbekende Jan Jansen echter in principe wel vrij om op www.janjansen.eu een privéwebsite aan te bieden die niets met schoenen te maken heeft. De geschillenregeling van de SIDN maakt het ook mogelijk overdracht van een domeinnaam te vorderen wanneer deze gelijk is aan een persoonsnaam. Daarvoor is dan wel vereist dat de domeinnaamhouder geen legitiem belang heeft bij die domeinnaam en deze te kwader trouw heeft geregistreerd. De domeinnaam is opeisbaar wanneer deze is gekaapt door een ander, die niet dezelfde persoonsnaam heeft en die daar geen legitiem belang bij heeft. Dit was eerder het geval bij de registratie van JanPeterBalkenende.nl door Stichting Liever.
Je kunt echter niet een domeinnaam opeisen van iemand die toevallig dezelfde persoonsnaam heeft als jij. Die ander heeft immers ‘legitiem belang’ bij de domeinnaam en van registratie “te kwader trouw” zal vaak ook geen sprake zijn.
Ik ben het niet eens met de ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ regel voor het toewijzen van domeinnamen. Domeinnamen zijn namelijk schaars en zoals bekend veroorzaakt dit problemen met generieke persoonsnamen. Bovendien komen elk jaar nieuwe Mark Jansen’s ter wereld. Zij hebben op deze manier geen schijn van kans op de domeinnaam gehad. Wat is oplossing voor het vraagstuk van generieke persoonsdomeinnamen? Een tijdelijke oplossing kan het gebruik van sub-domeinen zijn, zoals mark.jansen.net, via www.jansen.net. Met nadruk op tijdelijk, want ook op deze manier is er ruimte voor slechts één mark.jansen.net.
Voorlopig kun je ook nog gebruikmaken van een andere extensie, zoals bijvoorbeeld markjansen.nu. Een organische oplossing is het opzetten van een community op MarkJansen.nl waar alle Mark Jansen’s zich kunnen aanmelden. Dit brengt wel onzekerheid met zich mee omdat de medewerking van de eigenaar van de domeinnaam vereist is. Een definitieve oplossing voor het probleem is er mijns inziens nog niet.
P.S.; Als Mark Jansen heb je het nog goed voor elkaar vergeleken met een Jan de Vries, dit is één van de meest voorkomende combinatie van voor- en achternamen; Hyves telt er maar liefst 943…
Contact opnemen met Mark Jansen, de hierboven genoemde advocaat, kan via de website van Dirkzwager.