04.05.2010
Online

Nummer veertien heeft een serieus millenniumprobleem

By: Leon Krijnen

BlogOnline
nummer-veertien-heeft-een-serieus-millen.jpg
nummer-veertien-heeft-een-serieus-millen.jpg

Voorjaar: de schuur moet uitgeruimd worden. Een van de dingen die tevoorschijn komt is een muf ruikend koffertje. Het is kennelijk vochtig geweest, zwart uitgeslagen. Verroest, mijn oude Tandy 200 zit erin, met het akoestisch modem. Nummer veertien, want dat heb ik er, met het adres en het telefoonnummer van de krant, met een soldeerbout op de achterkant in 1984 zelf ingegraveerd.

Als redactioneel vertegenwoordiger in het systeem management (RSM) mocht ik ze uitdelen aan redacties en verslaggevers.

Nummer veertien, de laatste van de batch, reserveerde ik stiekem voor mezelf omdat ik erachter was gekomen dat de leverancier er per ongeluk twee geheugenbanken in gestopt had. Dat betekende 72KB RAM, inplaats van 24!

Tussen 1984 en 1990, tot de eerste Toshiba’s arriveerden, heb ik hem over de hele wereld gesleept. Alle Grand Slams en Davis Cup finales, Het Melkhuisje, het NK in Scheveningen, Rosmalen, Antwerpen, de Grand Slam Cup in Munchen, ATP finales in Stuttgart en Parijs.

Naar uit- en thuiswedstrijden van NAC, met Brevok naar Bordeuax, naar de finales van de wereldbeker driebanden op Majorca en in Istanbul. Dat allemaal gecombineerd met een jaar sabattical in 87/88, waarin hij een rondje over de wereld meeging. Het ding deed het altijd en overal. Vier penlight batterijen erin, en het werkte weer twintig uur.

De systeemroutine ken ik nog steeds uit mijn hoofd. Verhaal klaar? Modem aansluiten met de platte seriele kabel, nummer draaien in Nederland, wachten op het gekrijs van het corresponderende modem in Nijmegen. Hoorn in de twee rubberen flappen, rooie lampjes uitgeknipperd, groene lampje aan; F4, F3, enter, en dan zag je je verhaal regel voor regel vertrekken. Op 28K8 kon je het verhaal gaande het verzenden op je dooie gemak meelezen en de hoorn eruit rukken als je een tikfout voorbij zag komen.

Tandy 14 heeft twee decennia geslapen. Zou hij? Er zitten geen batterijen in, en dat is mazzel. Die zouden zijn gaan lekken en een ravage veroorzaakt hebben. Zou het?

Vier verse penlights erin; op knopje gedrukt, en jawel hoor, het werkt gewoon. Basic, Telcom, de adresbestanden, de spreadsheet en de tekstverwerker. Ergens in zijn ingewanden zit een piepklein batterijtje dat al die jaren het ROM in leven heeft gehouden.

Slechts een probleempje: tien jaar na dato kom ik voor het eerst een echt milenniumprobleem tegen.

Datum en tijd in de Olivetti’s en de Tandy’s moest je in Basic ingeven:

$time=”10/40/00″

Ok

$date=”04/04/10″

Ok

Mooi niet dus, want het resultaat van vandaag is 04 May, 1910, Tuesday

Dat is dus een serieus millenniumprobleem, want in 1910 viel 4 mei op een woensdag 🙂

Daar had zelfs Bill Gates geen rekening mee gehouden toen die als geniale puber en teenager het grootste gedeelte van dat Basic in zo weinig mogelijk regels code zat te persen.

Over Gates gesproken; haast u vandaag naar de dichstbijzijnde kiosk en koop het meinummer van Wired. Alleen voor het prachtige verhaal van Steven Levy, die vijfentwintig jaar na zijn boek Hackers: Heroes of the Computer Revolution op herhaling ging voor Wired.

U kan het artikel ook online lezen, want dat is het mooie van Wired: geen gezeur, alles online. Daarom heb ik er nog steeds een abonnement op, ook al omdat dat anno 2010 nog maar 10 (!) dollar per jaar kost.

Hier staat het verhaal van Levy, waarvoor hij Gates opnieuw interviewde: Geek Power: Steven Levy Revisits Tech Titans, Hackers, Idealists.

Citaat: Gates occupies a special place in the history of hacking. Most consider him one of the best coders ever. His first version of Basic, written so efficiently that it could run in the 4-KB memory space of the Altair, was a marvel. (Yes, thatís 4 kilobytes, not mega, giga, or todayís darling, tera.)

Lezen!

Share this post