In 2006 verschenen van Assen al de eerste scherpe foto’s in Google earth, in de reacties werd toen nog gevraagd “waarom Asssen???”. Zou het een voorbode zijn geweest? De Drentse hoofdstad (en provincie) krijgt 10,3 miljoen Europees- en rijkssubsidie voor haar project ‘Sensor City’.
Een twintigtal bedrijven en kennisinstellingen, waaronder het Hanze Institute of Technology, garanderen, samen met de overheid, dat Sensor City de motor wordt van nieuwe kennis, bedrijvigheid, producten en diensten.
foto: Michael Frey
In Sensor City zijn twee in het oog springende demonstratieprojecten opgenomen:
Het project Mobiliteit, onder leiding van onderzoeksinstituut TNO uit Delft, behelst een intelligent verkeerssysteem. Automobilisten krijgen relevante informatie ter voorkoming van files en zij kunnen bijvoorbeeld een parkeerhaven in het centrum reserveren. Verkeerslichten worden slim aangestuurd zodat het verkeer beter doorstroomt.
In het project Geluidmonitoring worden, op basis van geluidsregistratie en identificatie, toepassingen ontwikkeld om geluidsoverlast terug te dringen. Zo wordt gewerkt aan geluidkaarten op internet, vergelijkbaar met ‘buienradar.nl’. Een andere voorbeeld is de toepassing van antigeluid in geluidswallen. In het uitgaansgebied worden microfoons geplaatst, die een ‘agressiecamera’ inschakelen bij lawaai (ruzie).
Beide projecten zijn bedoeld om richting bedrijfsleven en beleid te laten zien wat de mogelijkheden zijn die sensorsystemen bieden. De verwachting is dat de onderzoeken resulteren in een testfaciliteit die Noord-Nederland, de provincie Drenthe en de gemeente Assen een positie geeft in de ontwikkeling van intelligente grootschalige sensorsystemen.
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024