Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Het lijkt een trend te zijn bij vooral grote ondernemingen, het blocken van websites voor werknemers die online zijn. Het begon allemaal met het blocken van porno sites maar daar blijft het tegenwoordig niet bij.
Onderzoeker Scansafe (zie persbericht) welke volgens eigen opgave maandelijks ruim 200 miljoen blocks doet voor haar klanten, blokkeert tegenwoordig zo’n beetje alles. Social Media sites, geen Hyves tijdens werkuren, online shopping, reizen, reataurants, sport en banen, alles valt ten prooi aan de lusten van systeembeheerders en “slimme werkgevers”.
Gij zult niet internetten uw slaaf. Het is ouderwets, gedateerd en dom en past zeker niet in het huidige tijdsbeeld. Misschien zou al de tijd die wordt verknoeit aan dit soort acties beter kunnen worden besteed aan het motiveren van werknemers en als ze het echt te bont maken aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Internet is onderdeel van ons leven, en zeker van 9 to 5.
Maar goed, onze blockende werkgevers komen in de problemen. Gaan we ook iPhones verbieden, of beter gaan we alle mobiele devices die een 3G verbinding hebben verbieden, of mag je zo niet meer bellen en naar je telefoon kijken. Internet heren, is niet langer iets voor de werkplaats, het is overal.
Dan laten we discussie dat bedrijven vandaag juist dankzij (sorry) Social Media de dialoog aan kunnen gaan met hun klanten nog maar even buiten beschouwing. Bizar is dat Scansafe weet te melden dat het blokkeren van deze sites de afgelopen 6 maanden met 20% is gestegen.
Het onderwerp is goed voor een veel bredere discussie over het huidige tijdsbeeld, de enorme cultuurveranderingen die plaats vinden, de invloed van het internet en de wijze waarop mensen en bedrijven vandaag communiceren. Het blocken van internet, want daar komt het bijna op neer, is juist dat geen wat we zeker niet moeten doen.