Online04.04.2009

Veilig online shoppen


veilig-online-shoppen.jpg
veilig-online-shoppen.jpg

Online winkelen wordt steeds populairder. Niet verwonderlijk, want online shoppen is vaak een stuk goedkoper. Gemiddeld liggen de onlineprijzen inclusief verzendkosten bijna 15% lager dan in winkelketens, zo blijkt uit een onderzoek van vergelijk.be.

Ook op reis- en parkeerkosten kan je besparen door te winkelen vanuit je luie stoel. Maar deze makkelijke manier van winkelen is niet geheel zonder gevaren. Cybercriminelen brengen kwaadaardige virussen en software in omloop die gevoelige informatie zoals betaal- en creditcardgegevens kunnen onderscheppen. Maar laat je vooral niet afschrikken, op een drukke zaterdagmiddag door de stad banjeren op zoek naar die must-have tas of nieuwe mobiele telefoon hoeft echt niet meer. Met een beetje gezond verstand kan iedereen virusvrij shoppen.

Hieronder een aantal tips van G data waar op te letten tijdens het online shoppen.

* Shop alleen online bij bekende winkels die een goede reputatie hebben. Koop je voor het eerst in een online shop, zorg er dan voor dat je zeker weet dat de winkel betrouwbaar is. Zoek eens op de naam van de winkel om te kijken of er recensies of negatief nieuws te vinden is.

* Als gevraagd wordt om persoonlijke informatie op te geven (bijvoorbeeld je bankrekeningnummer), controleer dan in de adresbalk van je browser of het adres van de online winkel begint met: https://.

* Maak alleen geld over naar buitenlandse bankrekeningen als je de ontvanger persoonlijk kent.

* Betaal via betaalsystemen waarbij je je betaling kan intrekken. Voor betalingen met creditcard kun je bij je creditcardbedrijf aangeven dat rekeningen van bepaalde bedrijven niet betaald moeten worden. Automatische betalingen die je overmaakt via je eigen bankrekening kun je intrekken binnen 30 dagen.

* Controleer je afschriften regelmatig op onregelmatigheden.

* Gebruik je gezonde verstand: als een nieuwe versie wordt aangeboden van een product dat nog niet uit kan zijn, of als producten heel goedkoop of heel snel leverbaar zijn, is het te mooi om waar te zijn. Niet vertrouwen dus!

* Zorg dat je up-to-date beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd en dat de optie ‘http-scanning’ is geactiveerd.  Bij deze optie wordt de inhoud van webpagina’s gecontroleerd en besmette pagina’s worden geblokkeerd.

* Voor netbooks en computers zonder CD-drive kun je ook de USB-stick met antivirussoftware van G DATA gebruiken; G DATA InternetSecurity voor Mini-Notebooks.

...

Verder lezen over Security

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?