Online24.06.2023

​10 tips om Slack beter te gebruiken


Slack is een samenwerkingstool die is gemaakt om productief aan projecten te werken, of überhaupt hybride te werken en goed contact te houden. Handig, maar er kan veel meer mee dan veel mensen denken. Met deze 10 tips kun je Slack veel beter gebruiken.

1. Schrijf één bericht, niet tien

Dit is een moeilijke, want we zijn met chatten nu eenmaal gewend om alles in korte zinnetjes te zeggen, in plaats van één spraakwaterval in één bericht, maar houd er rekening mee dat mensen bliepjes krijgen bij elk berichtje dat je plaatst. Zorg dus dat je wat meer info in één bericht verpakt om je boodschap luid, duidelijk en vooral niet-irritant over te brengen.

2. Gebruik de @ om duidelijk te maken tegen wie je praat

Wil je binnen een kanaal graag aan iemand iets vragen, zet er dan een apenstaartje bij. Gebruik je @gchannel, dan wordt zelfs het hele kanaal op de hoogte gesteld van jouw bericht. Wees spaarzaam met deze functie, want iedereen krijgt een bericht. Echt iedereen in dat kanaal, ongeacht wat hun status is.

3. Zorg voor een kanalenstrategie

Normaliter wordt met een kanalenstrategie een soort plan voor elk communicatiekanaal benoemd, maar in dit geval bedoelen we: denk goed na over de kanalen die je aanmaakt. Noem kanalen voor een bepaald project bjvoorbeeld allemaal Kanaal – Project X, Y enzovoort. Maar ook: bedenk goed of een heel kanaal echt nodig is. Een kanaal dat eigenlijk altijd stil is, helpt niet.

4. Gebruik gifjes en emoji

Binnen Slack kun je op een heel moderne manier communiceren en daar horen natuurlijk smileys en emoji bij. Je kunt door /giphy en dan een onderwerp te typen een grappig gifje bij je bericht zetten als reactie op een collega, of een smiley gebruiken om je woorden iets minder hard te laten overkomen.

5. Gebruik draadjes

Je hoeft niet altijd in het kanaal in het algemeen te reageren als je een reactie op iemand wil plaatsen. Je kunt ook aan diegene een reactie sturen. Die kunnen anderen wel zien, maar daar komt dan niet een aparte melding van. Dit soort ‘draadjes’ zorgen ervoor dat een kanaal niet te veel off-topic gaat af en toe.

6. Zet je status in

In Slack kun je jezelf een status meegeven en daarin kun je creatief zijn. Laat zien dat je op vakantie bent door een palmboom achter je naam te zetten, of laat weten dat je even op ‘niet storen’ staat. Je kunt je status heel makkelijk aanpassen in deze app, dus doe dat om duidelijk te zijn naar collega’s wat ze van je kunnen verwachten.

7. Gebruik Huddles

Huddles binnen Slack zijn een vorm om audio te gebruiken, als een soort spraakbericht zoals in WhatsApp. Het voordeel is dat je zo beter je intonatie kunt overbrengen en mensen eerder snappen hoe je je ergens over voelt. Huddles zijn de spraakberichten in Slack en die brengen weer net even een nieuwe kwinkslag in een gesprek.

8. Doe van alles en nogwat met Slackbot

Slack heeft een handige assistent die @Slackbot heet. Je kunt er even snel kijken naar wat tips, maar Slackbot kan veel meer, zoals to-do-lijstjes maken en herinneringen instellen. Gebruik het! Het maakt je Slack-ervaring echt in een keer velen malen beter.

9. Maak notities

Slackbot kan nog meer: het kan namelijk ook helpen bij het maken van notities. Zeker als je Slack ook als een soort vergadertool gebruikt, dan kun je Slackbot handig vragen om de actiepunten bij te houden. Uiteraard moet je het daar wel bij elk actiepunt opdracht toe geven, maar dat is eigenlijk heel snel gedaan en geeft je weken later nog steeds een goed overzicht.

10. Sla belangrijke berichten op

Die persoon die uitlegde hoe je binnen jouw bedrijf een Instagram-post hoort op te stellen? Dat bericht wil je bewaren. Je kunt ze van een soort pinnetje of vlaggetje voorzien om ze altijd snel te kunnen raadplegen via het menu. Dat scheelt zoeken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Software

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

Er zit in de nieuwe versie van de Outlook-client een bug waardoor een nieuwe afspraak in de agenda zetten geen optie is.

Online12.11.2024

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf

Breeze heeft Microsoft Copilot ten grondslag liggen en biedt een AI-collega die niet je werk overneemt, maar het wel eenvoudiger maakt.

Marketing11.11.2024

HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Even snel iets kopieren-plakken is er niet meer bij voor mensen die Klassieke Outlook gebruiken. Maar er is een oplossing.

Online04.11.2024

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Er is een workaround
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken

Adobe heeft het nog niet ingebouwd in tool, maar het is gemaakt voor Illustrator. De tool heet nu nog Project Turntabel en het laat mensen versteld staan van wat de computer allemaal kan bedenken.

Artificial Intelligence21.10.2024

Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo

ING komt met Budgetteren. Hierdoor heb je hulp met het in de gaten houden van je uitgaven voor meer grip op je financiën.

Online14.10.2024

ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld, en doet onder andere samen met grote techbedrijven. Dit ‘collaborative map making’-proces brengt een nieuw businessmodel en veranderende bedrijfsprocessen met zich mee. Met RISE with SAP kan TomTom deze veranderingen sneller absorberen en de toch ambitieuze doelen realiseren.

Technology14.10.2024

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld