Gmail heeft voor velen geen geheimen, denken ze. Deze app en browsertoepassing is veelgebruikt, maar er zijn ook heel veel handige foefjes waarmee het Gmail-leven nog beter wordt. We noemen er tien.
Soms wil je gewoon even niet gestoord worden. In Gmail kun je bepaalde mails even tijdelijk in de ijskast zetten, zodat je er op een later moment alsnog iets mee kunt doen. Zeker handig voor mensen die graag een lege mailbox hebben, want de mail verdwijnt weer even en komt dan op het moment dat je het hebt ingesteld terug in je inbox (wil je hem in de tussentijd toch lezen, dan kun je hem vinden in de Snooze-map). Je snoozet een mail door rechts naast de mail op het klokje te klikken en een tijd in te stellen.
Het is heel gênant als je een email stuurt en per ongeluk het verkeerde mailadres gebruikt. Gelukkig kun je je mail met Gmail nog terughalen, zonder dat de ontvanger daarvan op de hoogte wordt gesteld. Je kunt aanzetten hoe lang de mail na het drukken op verzenden nog blijft ‘hangen’: je kunt dat voor alle mails instellen voor een maximum van 30 seconden. Ga hiervoor naar de Instellingen en ga dan naar de algemene instellingen, waar je de optie vindt onder de informatie over de hoeveelheid mail per pagina.
Je kunt wel om 3 uur ‘s nachts aan het werk zijn, maar veel mensen zullen het dan toch niet heel fijn vinden om bliepjes op hun telefoon te horen van jouw verzonden mail. Of je wordt de volgende dag opgebeld door die collega die vraagt of het wel goed gaat dat je zo laat nog zit te werken. In Gmail kun je e-mails inroosteren voor verzending op een later moment. Je doet dat door op het pijltje naar beneden te klikken dat naast de verzenden-knop staat als je een mail hebt opgesteld. Je krijgt dan de keuze uit morgenochtend, morgenmiddag, maandagochtend en de optie om je eigen datum en tijd te kiezen.
Control-C Control-V je heel vaak? Wil je eigenlijk wel meer van die handige toetsencombinaties leren? Gmail heeft er ook heel veel. Zo kun je door Shift en Escape te drukken meteen naar het hoofdscherm gaan, of kun je met Control en K een linkje toevoegen. Een andere optie is Control, Shift en 7 voor een genummerde lijst.
Het voordeel aan een Google-account is dat je ook meteen toegang hebt tot een kalender. Nu worden concerten en vliegreisjes vaak automatisch al in de kalender gezet, maar wist je dat je mails ook zelf in de kalender kunt zetten? Dat doe je door bovenin de mail naar de drie puntjes te gaan en dan te kiezen voor Afspraak maken. Dan opent automatisch de agenda met daarin de titel en inhoud van de mail.
Omdat Gmail veelal in de webbrowser wordt gebruikt denken veel mensen dat je er altijd voor online moet zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Je kunt Gmail ook offline gebruiken. Hiervoor ga je naar de Instellingen en dan ‘offline’, je kunt dan een vinkje aanzetten en dat is alles wat je hoeft te doen. Je kunt vanzelf instellingen hoe je het synchroniseren van mail wil aanpakken enzovoort.
Gmail heeft een vrij minimalistisch uiterlijk en voor veel mensen werkt dat goed, maar je kunt ook een andere achtergrond kiezen. Gmail biedt verschillende ‘thema’s’ en daarin zitten zelfs thema’s die veranderen op basis van hoe laat het is op de plek waar je op dat moment bent. Ze zijn er met mooie bloemenfoto’s, maar ook cartooneske poppetjes. Ga naar de instellingen en klik om thema’s om dit in te stellen.
Stel je bent op vakantie en je wil niet te veel data verbruiken, of je bent op een hotelwifi die heel slecht is, waardoor je eigenlijk gewoon een heel standaard, simpele versie van Gmail wil laden om toch even dat werkmailtje te versturen. Je kunt deze link gebruiken om Gmail in HTML-versie te gebruiken dat wat minder data kost.
Er zijn mensen die aangeven dat ze Outlook prefereren boven Gmail, omdat je dan van die handige meldingen op je laptop krijgt, ook als je in een ander programma zit. Wist je dat dat helemaal geen voordeeltje is van Outlook alleen? In Gmail kun je het ook aanzetten. Je gaat naar instellingen en dan vind je op de eerste pagina meteen desktopmeldingen.
Als je naar de Instellingen van Gmail gaat, dan kun je via accounts zorgen dat je bijvoorbeeld de mail die is verstuurd naar je eigen site ook in je Gmail wordt ingeladen. Handig, want dat scheelt je weer zo’n semi-slecht mailprogramma van je webhost te gebruiken. Je kunt ook de email versturen vanuit dat adres, terwijl je eigenlijk bent ingelogd op je andere adres. Handig!