Online12.08.2022

​10 redenen waarom captcha’s irritant zijn


Bewijzen dat je bent wie je bent, maar ook dat je een mens bent. Het komt nog regelmatig voor in de vorm van een captcha. Hoewel dit een veiligheidsmaatregel is die in principe goed is, komen ze vaak op momenten dat het net niet helemaal uitkomt. Of: zijn de captcha’s zo slecht leesbaar of onmogelijk om te voltooien dat je het liefst je smartphone uit het raam zou gooien. Dit zijn tien redenen waarom die captcha’s zo irritant zijn.

Omdat ze vaak onleesbaar zijn

Hoewel we vooral vaak de captcha met de vakjes en foto’s tegenkomen, zijn er ook exemplaren waarbij je letters en cijfers door elkaar ziet, maar dan helemaal vervormd. Dat zijn de moeilijkste varianten, want zie daar maar eens uit te vogelen of je naar een o of een 0 kijkt en soms lopen er zelfs letters en cijfers door elkaar. Diverse mensen hebben inloggen bij sites met dit soort captcha zelfs helemaal opgegeven. Toch weer wat minder business voor Amazon, een bekend gebruiker van dit type captcha. Daar staat soms zelfs een streep door de letters, om ze nog slechter leesbaar te maken. Is het een test of we aan een leesbril moeten of een manier om in te loggen?

Omdat de scheidslijn vaak zo dun is

‘Select all squares with traffic lights’. Zal je altijd zien, zit er een stoplicht precies op de grens van twee vakjes. Welke klik je dan aan? De scheidslijn in captcha’s is vaak heel dun, waardoor je soms niet weet welke kant van het vak je moet kiezen. Voor je het weet krijg je nóg een captcha voor je kiezen, dus je wil goed klikken. Dat wordt je dus niet altijd even makkelijk gemaakt door die ellendelingen.

Omdat een robot je vraagt of je een robot bent

Eigenlijk is zo’n captcha heel raar. Je moet bewijzen dat je geen robot bent: aan een robot. Soms hoef je gelukkig alleen een vakje aan te vinken waarbij letterlijk staat ‘Ik ben geen robot’ (dat zijn de beste captcha), maar soms moet je toch weer allerlei dingen doen om je menselijkheid te bewijzen. Sommige websites laten je zelfs een som oplossen, waarvan je denkt: maar dit is toch precies wat een robot goed zou kunnen?

Omdat het je vertraagd

Wil je bijvoorbeeld nieuwe schoenen of concertkaartjes kopen, iets waar vaak online wachtrijen voor zijn, dan helpt zo’n captcha niet. Hoewel je meestal een kwartier de tijd krijgt om in te loggen en alles in orde te maken, ben je toch gestressd. Wat als de pagina ineens herlaadt? Zo’n captcha is dan precies niet waar je op zit te wachten. Als je haast hebt, dan ben je nu eenmaal niet in voor een ‘spelletje’. Wat als iemand anders er met die nieuwe Nikes vandoor gaat, omdat jij zit te ploeteren met een captcha?

Omdat het niet met je telefoon kan

Een nieuw soort captcha is er een waarbij je een vierkant moet trekken rondom een vliegtuig. Heel vreemd, maar nog vreemder omdat het met touchscreens van smartphones niet altijd even goed werkt. Doe je hem twee keer ‘fout’, dan krijg je een foutmelding en kun je niet door in het inlogproces. Deze ellende kwam onder andere voorbij op de website van Nike en Patta, waar vandaag een speciale drop plaatsvond. Het is gek, maar vaak is de desktop als het om captcha’s gaat een betere kandidaat dan de smartphone.

Omdat ze je onzeker maken

In het verlengde van de dunne lijntjes, zijn er meer irritaties bij de captcha met de vakjes. Zo moet je soms dingen identificeren waarvan je helemaal niet precies weet wat het inhoudt. Een voorbeeld is motoren versus scooters, wat vaak voorkomt in de bekende captcha, maar ook zijn er nieuwe captcha die je nog gekkere dingen vragen: bijvoorbeeld of je alle lachende honden even wilt selecteren. Lachende honden? Precies, waarschijnlijk ben je net zo verward als wij. Andere voorbeelden van deze moderne captcha zijn paardenwolken aanklikken (wolken in de vorm van een paard) of olifantenwolken. Hoe moet je daar nu precies chocola van maken?

Omdat ze je aan het werk zetten

Voor sommige mensen voelt een captcha als een leuk puzzeltje, maar voor anderen voelt het alsof ze gratis werk doen voor een bedrijf in kunstmatige intelligentie. Immers wordt natuurlijk alles bijgehouden: hoe snel je klikt, of je wel goed klikt: het is uiteindelijk een manier om een herkenningssysteem te trainen. Veel mensen willen niet bijdragen aan de data, maar vaak wil jij iets (namelijk ergens inloggen), waardoor je toch wel overstag gaat. Je kunt het immers niet op een andere manier oplossen die middels die captcha.

Omdat ze zelden kleurrijk of vrolijk zijn

Toch zijn die paardenwolken en die lachende honden misschien niet eens zo heel slecht idee: immers is een van de ergernissen van captcha ook dat ze vaak heel homogeen in kleurgebruik zijn en het altijd gaat om ‘koude’ apparaten. Een captcha maakt je eigenlijk zelden echt vrolijk of zelden denk je: wow, wat een mooie foto. Sterker nog, de kwaliteit van de captcha-foto’s laat sowieso altijd te wensen over, waardoor je er niet echt veel positivisme uit kunt halen. Let ook maar eens op de hoeken waarop de foto’s gemaakt zijn: zou een mens die kiezen? En: waar is de natuur? Laat ons op bergen klikken of beekjes (hoewel, zonder foto’s van rivieren en grachten erbij dan).

Omdat ze een hel zijn voor ontwikkelaars

Je zal maar UX-designer zijn en worden geconfronteerd met de captcha. Ze maken de ervaring van klanten er niet beter op, naast dat je website er ook weer iets extra’s voor moet laden. Veel UX’ers zijn er dan ook niet dol op. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de gebruikerservaring. Nog nooit heeft iemand gezegd: “Weet je wat onze site nog fijner in gebruik zou maken? Een captcha!” En daar is een duidelijke reden voor. Of nou ja: 10 dus.

Omdat je nooit weet wat je krijgt

Hoewel verrast worden soms ook leuk is, is er zo’n veelheid aan captcha’s dat je nooit helemaal weet wat je van tevoren kunt verwachten. Sterker nog, in de huidige wereld vol phishers twijfelen ook veel mensen of de captcha niet een kwaadwillende internetgebruiker is of wellicht gewoon een irritante popup. Je weet nooit wat je krijgt. Moet je de vraag beantwoorden welke kleur de lucht is? Moet je een rekensom oplossen? Word je weer geconfronteerd met cijfers en letters die onleesbaar zijn? Het is kiezen tussen kwaden en juist omdat er zoveel verschil inzit, hebben veel mensen moeite om ze te doen, maar dus ook om ze te vertrouwen.

Captcha’s sterven uit

Er gloort hoop aan de horizon, want we gaan natuurlijk niet alleen opratelen wat er allemaal vervelend aan is. Zo verdwijnen captcha op steeds meer plekken. Apple neemt er afscheid van in zijn nieuwe update en steeds vaker kun je op een website anders aanmelden en dus bewijzen dat je maar gewoon een mens bent. Waarschijnlijk zijn we er morgen nog niet van af, maar er zijn inmiddels alternatieven. Toch nog een beetje goed nieuws, want echt leuk kunnen we captcha’s helaas niet maken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Internet

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Verder lezen over Security

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Verder lezen over Website

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Online poker is groot, maar voor zowel pro’s als recreatieve spelers wordt het een stuk minder leuk en interessant met AI erbij.

Online23.09.2024

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com gaat de laatste tijd niet heel lekker. De EU heeft een oogje op het bedrijf en nu geven de Spanjaarden zelfs al een boete.

Online31.07.2024

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

De lelijkste website van 2024 kun je bijna niet meer gemaakt krijgen in 2024: de programma’s die je kunt gebruiken om sites te maken zijn simpelweg veel te goed geworden, daarmee kun je een gedrochtje als deze er niet meer uit weten te halen.

Online04.07.2024

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen