Nieuws17.01.2021

Zuidpooldag! Hoe internet je op Antarctica?


Er is altijd wat discussie geweest wie er nou echt eerst was, maar James Cook was in 1773 volgens de boeken de eerste persoon die de Zuidpoolcirkel bereikt. Let op: cirkel. Hij vertrok met zijn boot zuidwaarts vanaf Kaapstad en overschreed de Zuidpoolcirkel. Hij ging slechts een paar kilometer langs Antarctica, maar dat wist hij niet. Hij vond geen land en keerde terug.

Zuidpool

Het schijnt er prachtig te zijn, hoewel het op sommige plekken op de Zuidpool zo koud is, dat je er eigenlijk niet echt buiten kunt zijn. Er wonen niet echt mensen voor heel lange periodes op Antarctica: er zijn vooral enclaves van onderzoekers uit allerlei verschillende landen die er soms wel jaren spenderen.

Op Antarctica heb je niet echt de gemakken die je van thuis kent. Net als op bijvoorbeeld een eiland gaan dingen er vaak wat meer houtje-touwtje aan toe. Zo staan er op de Zuidpool niet allemaal netwerkpalen om even flink wat communicatie mee te versturen. Gelukkig kunnen ze dat oplossen door naar de sterren te kijken.

Niet letterlijk, maar er zijn in de ruimte satellieten geplaatst waarmee men op Antarctica kan communiceren. Daarvoor is wel een goede zendantenne nodig, die het signaal naar de satelliet plaatst, die het signaal extra versterkt en terugstuurt naar aarde. Elk station op de Zuidpool heeft een eigen satelliet om mee te communiceren. Dat betekent dat bijvoorbeeld het ene onderzoekzoeksstation op andere tijden kan communiceren dan weer een ander.

Skynet 4C

Een voorbeeld van een satelliet die wordt gebruikt is de Skynet 4C van Airbus. Deze satelliet kan zes uur per dag worden bereikt. Wil je dus op een ander moment communiceren, dan moet je hiervoor een alternatief zoeken. Skynet 4C werkt met een snelheid van 1.5 Mbps. Qua telefonie wordt er vooral gebruikgemaakt van interne lijnen, al hebben de basissen van Australië en Nieuw-Zeeland wel een echte telefoonconnectie om naar buiten te bellen.

Dat zijn echter niet de meest hippe basissen, want dat is die van Argentinië. Die basissen hebben een GSM-netwerk via Iridium, maar ook wifi. De meeste mensen op Antarctica komen uit Argentinië, dat topografisch gezien het meest gunstig ligt ten opzichte van de Zuidpool. Er zijn honderden Argentijnen gestationeerd op Antarctica. Hoewel ze het wel goed voor elkaar hebben, is communicatie door de soms erbarmelijke omstandigheden op Antarctica dus wel een uitdaging. Er zijn plannen om een glasvezelnetwerk te leggen, maar de temperaturen van -80 graden celsius en de dikke ijslaag maken dat een grote uitdaging.

Beeldbron: 12019

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder