Waar Twitter het gedrag van Trump niet langer als ‘kan door de beugel’ wil aanmerken, heeft Facebook er geen enkel probleem mee. Trump schreef naar aanleiding van de protesten tegen politiegeweld het volgende: “Start het plunderen? Dan start het schieten”. Twitter heeft de tweet achter een waarschuwing gezet, maar Facebook-ceo Mark Zuckerberg vindt dat het moet kunnen.
Dit is de tweet waar het om draait:
Net als dat de protesten uiteraard om veel meer draaien dan politiegeweld alleen, is er ook bij dit bericht meer aan de hand. Dit zijn namelijk dezelfde woorden als een politiecommissaris van de Miami Police bezigde voordat hij met zijn mannen in 1967 een enorm bloederige strijd voerde tegen de zwarte gemeenschap. De woorden van Trump zijn op zich al heftig, maar gezien die historie zit er een gelaagdheid in die volgens velen het daglicht niet zou mogen zien.
Volgens Twitter in ieder geval, maar Mark Zuckerberg denkt daar anders over. Hij zegt al jaren dat Facebook een soort dorpsplein is en dat het niet aan hem is om daar censuur aan toe te voegen. Facebook is geen uitgever, Facebook is slechts een platform, een doorgeefluik. Daar wordt dus geen waarschuwing over een bericht geplaatst en krijg je de content gewoon te zien.
Tot grote ergernis van de medewerkers, want maandag zijn meerdere medewerkers van Facebook niet aan het werk gegaan. Ze hebben het werk uit protest neergelegd. Een protest wat weinig effect lijkt te hebben op hun ceo, die weliswaar heeft gezegd dat hij de opmerkingen van Trump extreem aanstootgevend vindt, maar weigert te tornen aan dat dorpsplein-idee van Facebook.
De reden dat medewerkers het niet pikken, is niet alleen te wijten aan wat Trump zegt, maar ook aan wat Zuckerberg eerder zou hebben gezegd. Hij zou de grens trekken bij berichten die oproepen tot geweld. Dat blijkt nu niet het geval. Zelfs het speciaal in het leven geroepen Oversight Board, een soort Hogere Raad van Facebook die zelfs Zuckerbergs regels kan overschrijden. Maar die Oversight Board schijnt pas in de herfst naar de zaak te kunnen kijken en kan alleen berichten die zijn verwijderd terughalen, in plaats van andersom. Opmerkelijk.
Ondertussen vindt Trump dat sociale media moeten onderworpen aan dezelfde wet- en regelgeving als uitgeverijen. Dat betekent dat ze meer macht krijgen om berichten te verwijderen, maar ook dat hun gebruikers meer rechten krijgen om in beroep te gaan. Hoewel je zou denken dat Trump nu wel iets anders aan zijn hoofd heeft, is hij druk doende om de communicatiewet uit de jaren ‘90 aan te passen naar deze nieuwe regelgeving. Op zich goed dat de communicatiewet wordt aangepast aan de nieuwe situatie waarin internet en social media grote invloed hebben, maar waarschijnlijk zal de aanpassing die Trump wil vooral betekenen dat het sociale media moeilijker wordt gemaakt.