Nieuws27.09.2024

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen


Zonneplan ziet dat steeds meer mensen een dynamisch energiecontract kiezen en dat mensen daarmee geld besparen. Nu komt het met iets nieuws dat hoge kosten moet voorkomen, namelijk een prijsplafond voor gas.

Prijsplafond

Je kunt een maximale prijs voor gas instellen en dat geldt voor zowel bestaande als nieuwe klanten van Zonneplan. Het kan van oktober tot en met maart lopen, wat traditioneel maanden zijn waarin het meest gas wordt gebruikt: 80 procent van de jaarlijkse gasbehoefte. De prijs van gas is de afgelopen maanden erg stabiel gebleven en zat steeds tussen de 1,10 en 1,20 euro per kuub. Er is geen reden om te denken dat dat deze winter anders zou zijn, al weet je het natuurlijk nooit zeker. 

We zagen het immers in 2022 ook, dat het door allerlei verschillende factoren ineens enorm kan stijgen. Nog steeds is er veel onrust in de wereld en is het dus niet ondenkbaar dat het wel weer gaat stijgen. Je kunt daarom een prijsplafond instellen: je betaalt er wel geld voor, namelijk 2,5 cent per kuub, maar dat zou in totaal voor een gemiddeld huishouden uitkomen op 25 euro. Er wordt door zo’n gemiddeld huishouden 1200 kuub gas per jaar gebruikt.

Hoge gasprijzen

Zonneplan introduceert daarnaast een optie op een vast voorschot, in plaats van een factuur die maandelijks wisselt. Dit is bij andere energiemaatschappijen gebruikelijk, maar met een dynamisch contract is dat minder. Echter komt het er dus wel bij Zonneplan, omdat je dan wat meer vastigheid hebt en aan het einde van het jaar hoort of je iets tekort bent geschoten of juist geld terugkrijgt. Zo heb je een wat eenvoudiger maandelijks kostenplaatje voor je bankrekening.

Het is maar net wat je wil: sommige mensen vinden het juist leuk om elke maand te betalen voor hun dynamische contract en te zien hoe het fluctueert, maar anderen hebben dus liever wat meer ‘vastigheid’ qua betalen, terwijl ze wel willen profiteren van de dynamiek van het contract. Het is in ieder geval optioneel, dus het maar net wat je wil. In ieder geval heeft 1 op de 20 huishoudens een dynamisch contract, dus het is interessant om te zien of andere aanbieders van dit type contracten dit soort innovaties ook toepassen.

Het prijsplafond zorgt er in ieder geval voor dat je je iets minder zorgen hoeft te maken over je gasrekening in de komende maanden. Tenminste: het is natuurlijk altijd goed om het zo min mogelijk te gebruiken, maar met het prijsplafond hoef je minder bang te zijn dat je gewone gas ineens een stuk duurder wordt.

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Energie

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

RWE gaat de batterijopslagactiviteiten in Nederland uitbreiden met innovatieve technologie voor meer netstabiliteit. Op de locatie de eigen elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem.

Technology11.09.2024

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

Gebouwd door RWE
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Thuis doe je er veel aan om duurzaam te leven. Je zorgt dat je groene stroom gebruikt, levert netjes je plastic flesjes in, hebt misschien zelfs zonnepanelen. Kom je vervolgens op kantoor, dan staan alle lichten de hele nacht gewoon aan en houd niemand zich ermee bezig welk type energie er wordt gebruikt. Dat kan anders: met deze 5 manieren kun je je manager overhalen om groene stroom te gebruiken.

DC Business07.08.2024

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd