Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het Noorderlicht zien is niet heel normaal voor Nederland, maar waarschijnlijk heb je op je social media -of misschien in het echt- wel allerlei roze rode luchtfoto’s voorbij zien komen. We hebben het te danken aan een zonnestorm, waardoor geladen deeltjes van de zon onze kant opkomen. Het is niet schadelijk voor onszelf, maar het kan wel zorgen dat je internet hapert of GPS niet goed werkt. En het zorgt dus ook voor dit noorderlicht. Hoe kiek je die mooie luchten nou het beste?
Noorderlicht in Nederland
Er zijn verschillende manieren om het Nederlandse noorderlicht op de foto te zetten. Je hoeft er echt niet per se een statief voor te gebruiken en een gigantische, dure camera. Je smartphone in je hand houden kan ook werken. Al moeten we toegeven dat het eindresultaat uiteraard wel het beste wordt met een statief en een professionele camera. Dat heeft alles te maken met het feit dat je een lange sluitertijd moet gebruiken en een kleine beweging het beeld dan al kan verpesten.
Die sluitertijd moet lang zijn, omdat je zoveel mogelijk licht wil opvangen. Denk aan een sluitertijd van tussen de 10 seconden en 30 seconden. Op je telefoon heet dit ook wel shuttertime. Op je telefoon heb je de ISO, die beheert hoeveel licht er binnen komt, en de sluitertijd hoe lang dat is. Je kunt dus het beste met deze beide opties spelen om tot een goed resultaat te komen. Het voordeel van het noorderlicht is dat het er vaak best wel even is, waardoor je tijd hebt om even snel te experimenteren. Een hoge ISO wordt aangeraden.
IS
Verder is het vooral klikken en wachten, maar kun je snel een mooie foto maken van deze plasmawolken, zoals het ook wel wordt genoemd. Ze komen door een zonnestorm, die weer ontstaat als er een grote zonnevlek op de zon ontstaat. Daar zijn de magnetische velden koeler en daarom noemen we het zonnevlekken: op ruimtefilmpjes tonen ze als donkere plekken. Bij stormen komt het voor dat deeltjes naar de aarde gaan en dat is wat je in de lucht op geweldige wijze kunt aanschouwen, zoals je op de foto’s in dit artikel kunt zien (van gisteravond).
Mogelijk is vanavond nog een mooie avond om dit soort foto’s te maken, dus zorg dat je je smartphone, camera en eventueel een statief bij de hand hebt. Goed om te weten: ook bij dit Noorderlicht geldt dat donkere plekken vaak zorgen voor het mooiste resultaat, dus als je heel fanatiek bent, ga dan de stad uit en zorg voor een mooi donker plekje om het schouwspel vast te leggen. Veel plezier!
Verder lezen over Fotografie
Online02.12.2024
Dit is het dertiende Amsterdam Light Festival in beeld!
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Social Media02.07.2024
Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp
Social Media02.07.2024
Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers
Mobile06.06.2024
Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil
Social Media02.06.2024
De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten
Mobile30.05.2024