In Calgary (Canada) hebben de bewoners tijdens een referendum de mogelijke organisatie van de Olympische Winterspelen in 2026 afgewezen. Een meerderheid van ruim 56 procent was tegen de organisatie hiervan. Maar door het afvallen van Calgary blijven alleen nog de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Italiaanse combinatie Milaan-Cortina D’Ampezzo als potentiële kandidaten voor de organisatie van het evenement over.
Steeds vaker moet worden vastgesteld dat potentiële organisaties van Olympische Spelen door de lokale bevolking worden afgewezen. Hoge financiële lasten voor dit soort evenementen zouden daarbij cruciaal zijn.
Steden Sion (Zwitserland), Sapporo (Japan) en Graz (Oostenrijk) hadden zich eerder al uit het biedingsproces voor de Olympische Winterspelen van 2026 teruggetrokken.
Ook voor de toewijzing van de Olympische Winterspelen over vier jaar hadden vier Europese steden – Oslo in Noorwegen, Lviv in Oekraïne, Krakau in Polen en Stockholm in Zweden – hun biedingen ingetrokken. Daardoor bleven nog slechts twee kandidaten over. De organisatie werd uiteindelijk aan de Chinese hoofdstad Peking toegewezen. En ook Almaty in Kazachstan had zijn kandidatuur gehandhaafd.
Tegenstanders van de organisatie wijzen vaak naar de hoge kosten voor de Olympische Winterspelen in de Russische stad Sochi 4 jaar geleden, waarvoor uiteindelijk een investering van 51 miljard dollar nodig bleek.
Het verzet tegen de organisatie geldt overigens niet alleen voor de Olympisch Winterspelen. Ook de Olympische Zomerspelen moeten vaak met dezelfde oppositie afrekenen. Voor de editie die over 6 jaar wordt georganiseerd, hebben verschillende steden al hun kandidatuur ingetrokken. Drie jaar geleden besloten Hamburg en Boston zich al uit het biedingsproces terug te trekken. Een jaar later nam Rome dezelfde beslissing, vorig jaar gevolgd door Boedapest. Ook daar werd het ingetrokken nadat 260.000 inwoners een petitie hadden ondertekend waarin stond dat het geld aan andere dingen beter besteed zou zijn.
De stemming van het referendum in Calgary, dat op een bijzonder grote opkomst kon rekenen, was niet bindend, maar verwacht wordt dat de gemeenteraad het resultaat zal respecteren. Volgens Sean Chu, gemeenteraadslid van Calgary, toont de uitslag van het referendum dat de bevolking zich zijn keuzes niet langer door het establishment wil laten voorschrijven.
30 jaar geleden was Calgary al eens gastheer van de Olympische Winterspelen. Supporters van het nieuwe bod zijn van mening dat het een mooie kans was geweest om de stad opnieuw op de wereldkaart te zetten.