Nieuws27.03.2023

Wellicht ruim 1 miljard mensen minder in 2050 dan verwacht


Wereldbevolking gaat in de tweede helft van deze eeuw fors dalen

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de aarde haar 8 miljardste bewoner, mens wel te verstaan, mocht verwelkomen. Dat was zo’n 217 jaar na de 1 miljardste mens. Vooral de laatste decennia groeit de wereldbevolking fors. De UN becijferde onlangs dat die groei wel wat gaat stagneren. In 2025 zouden we met z’n 9,7 miljard zijn, om eind van de 21e eeuw dan uit te komen op 10,4 miljard. Uiteraard onder voorbehoud van een wereldwijde oorlog of andere gebeurtenis die tot massale sterfte leidt.

Geen 10,4 maar ‘slechts’ 8,5 miljard mensen

De voorspellingen van de bevolkingsgroei zoals die door de UN berekend zijn, worden nu door andere wetenschappers in twijfel getrokken. Zij, Earth4All, hebben twee scenario’s uitgewerkt waaruit ze concluderen dat de piek van het aantal mensen dat op deze aardbol zal rondlopen verwacht wordt tussen 2040 en 2050. In beide gevallen zou de piek liggen op zo’n 8,5 miljard.

Zowel het zogenoemde ‘Too Little Too Late’ als het ‘Giant Leap’ scenario gaan ervan uit dat het aantal mensen na die piek gestaag zal afnemen. Afhankelijk van het scenario zullen tegen het eind van deze eeuw volgens deze berekeningen tussen de 6 (Giant Leap scenario) en 7 miljard (Too Little Too Late scenario) mensen deze aarde bevolken.

Daling door groeiende welvaart en economie

Moeten we ons dan opmaken voor een pandemie waarbij corona verbleekt? Een kernoorlog? Een apocalyptische natuurramp? Of toch de extreme klimaatverandering? Nee, dat zal volgens de wetenschappers niet de oorzaak zijn voor de relatief razendsnelle daling van het aantal wereldburgers.

De oorzaak moet volgens hen gezocht worden in de economische ontwikkeling die de ontwikkelende landen de komende decennia door gaan maken. Een dergelijke economische vooruitgang – waarbij de welvaart en het welzijn stijgt – heeft gevolgen voor de geboortecijfers.

Waar in veel lage lonen landen, waar mensen vaak van een paar euro per week moeten rondkomen, gekozen wordt om veel ‘nachwuchs’ te produceren die de ouders kunnen verzorgen en mee kunnen werken, is dat in landen waar de levensstandaard (en dus ook de lonen) veel hoger ligt, anders. Daar worden per gezin veel minder kinderen geboren. Een ontwikkeling die, stellen de wetenschappers, nu al zichtbaar is in Afrikaanse en Zuid-Aziatische landen waarde welvaart en economische ontwikkeling in de lift zitten.

Natuurlijk, voorspellingen blijven altijd een kwestie van koffiedik kijken. Het enige dat wij kunnen doen is achteraf, of onderweg, bekijken welke kant het op gaat. Het rapport van Earth4All kun je hier downloaden (pdf).

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go