Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Een nieuw rapport stelt dat we wereldwijd in 2050 maar liefst 4,9 en 4,2 jaar later sterven dan op dit moment het gemiddelde is. Vrouwen trekken hier aan het kortste eind: voor mannen wordt de verwachte levensverwachting 4,9 jaar hoger en voor vrouwen is dat 4,2 jaar. Dit is hoe het komt.
Hogere levensverwachting
In de Global Burden of Disease Study is te zien dat dit wel vooral geldt voor landen die op dit moment een relatief lage levensduur kennen, zoals de sub-Saharalanden op het continent Afrika. De reden dat deze toename wordt verwacht is vooral door technologische ontwikkelingen. Omdat er steeds meer preventie is voor overdraagbare aandoeningen, verschuift de ziektelast meer naar niet-overdraagbare aandoeningen zoals kanker, diabetes en longziekten.
Daarbij is er ook slecht nieuws: obesitas, slechte voeding, roken en een hoge bloeddruk zullen zorgen dat de ziektelast toch ook wel enorm groot is. Met andere woorden: als we iets beter voor onszelf gaan zorgen, kan ook in een land met een relatief hoge levensverwachting zoals Nederland een toename in jaren worden verwacht. Anno 2022 was de levensverwachting in Nederland nog 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen (daar trekken vrouwen dus toch niet aan het kortste eind).
Langer, maar wel ongezonder
Het is allemaal erg dubbel. Hoe meer de ziektelast wereldwijd verschuift naar die niet-overdraagbare aandoeningen, des te meer mensen langer zullen leven. Echter besteden zij de jaren die ze extra krijgen helaas wel in een slechtere gezondheid. Je kunt er dus misschien niet echt vanuit gaan dat het een verbetering is. In ieder geval is de wereldwijde levensverwachting nu 73,6 jaar en in 2050 is het 78,1 jaar. De kloof tussen rijk en arm wordt hiermee iets dichter, al zal gezondheidsongelijkheid waarschijnlijk wel blijven.
Het is wederom een hint om toch wat gezonder te willen leven. Als we minder vet eten, maar meer bewegen, dan kunnen we de ziektes die ons uiteindelijk vaak ongezond maken en uiteindelijk zelfs doden, veel beter de baas. Niet alle ziektes uiteraard, maar veel hart- en vaatziekten hebben aanzienlijk minder speelveld in gezonde lijven. Reden om dus toch wat vaker de kapsalon te laten staan en misschien toch eens van die Hollandse kaasverslaving af te komen. Zo kun je immers ook wat langer genieten van je pensioen, dat ook steeds later begint. Misschien toch wat meer koffie drinken?
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024