Eerder deze week schreven we al over het ontstaan van de dieselmotor. Maar wist je dat de elektromotor veel eerder is uitgevonden? De Amerikaan Thomas Davenport kreeg op deze dag (25 februari) 1837 het eerste octrooi op de elektromotor.
Een elektromotor is een machine die elektrische energie omzet in mechanische energie waarmee een werktuig (of voertuig) kan worden aangedreven. Elektromotoren worden onderverdeeld in gelijkstroom- en wisselstroommotoren. Behalve de gebruikelijke motoren die een roterende beweging leveren, zijn er ook lineaire motoren.
Thomas Davenport (1802 – 1851) was een smid die woonde en leefde in Amerika.
Geboren als boerenzoon in een groot gezin leerde Davenport het beroep van smid op veertienjarige leeftijd wegens de beperkte (financiële) onderwijsmogelijkheden van die tijd. Autodidactisch aangelegd en sterk geïnteresseerd in de nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen van elektriciteit en magnetisme, zocht hij rond 1830 contact met Joseph Henry en observeerde hij diens experimenten. Uit elektromagneten, die hij van Henry had gekocht, bouwde hij samen met zijn vrouw Emily de eerste gelijkstroomcommutatormotor.
Zijn in 1834 ingediende patentaanvraag voor ‘Improvement in propelling machinery by magnetism and electromagnetism’ werd echter geweigerd. Na een nieuwe aanvraag met referenties van Henry en professor Benjamin Franklin Bache, een kleinzoon van de oud-president Benjamin Franklin, werd Davenport op 25 februari 1837 het patent toegekend. In 1835 bouwde hij met zijn ontwikkelde elektromotor, een model van een elektrisch aangedreven railvoertuig op een cirkelvormig railspoor van vier voet doorsnede.
[foto: Ralph Hutter on Unsplash]