18.02.2021
Nieuws

Wat is het verschil tussen alle stemwijzers?

By: Irene Boskma

BlogNieuws

Het lijkt soms wel of er elke dag een nieuwe stemwijzer online staat. Reuze handig natuurlijk als je nog niet weet op welke partij je gaat stemmen in maart, maar wat doen al die kieswijzers eigenlijk anders? Welke zijn er en wat is het verschil? Wij hebben er een onafhankelijk en niet-wetenschappelijk zelfonderzoek naar gedaan. Onze conclusie? Nou ja, lees vooral verder.

Alle kieswijzers op een rij

Op 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en zolang er internet bestaat, zijn er kieswijzers. Die kunnen een heel handig hulpmiddel zijn als je je wil verdiepen in de verschillende partijen. Zeker wanneer je nog niet weet waar je op gaat stemmen. Maar ook als dat al wel duidelijk is voor je, want zo word je bevestigd in je standpunten. Of ontdek je misschien wel dat een andere partij punten heeft die beter aansluiten bij wat je belangrijk vindt. Inmiddels zijn er bijna net zoveel stemwijzers als politieke partijen. Daarom hebben wij voor je op een rij gezet welke er nu zijn en waar ze volgens ons van elkaar verschillen.

StemWijzer

Misschien wel de bekendste: StemWijzer. De StemWijzer is, naar eigen zeggen, de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden, kun je jouw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. De Stemwijzer vind je hier.

Kieskompas

Kieskompas is een onafhankelijk onderzoeksinstituut met wetenschappelijke roots. De stemhulp wordt gemaakt volgens een beproefde wetenschappelijke methode. Het Kieskompas is de enige stemhulp waarbij alle standpunten van de politieke partijen worden gecontroleerd aan de hand van officiële partijdocumentatie. Je vindt het Kieskompas hier.

Kieswijzer

De Kieswijzer, niet te verwarren met Kieskompas, is de stemhulp van het AD en andere kranten. De Kieswijzer is ontwikkeld door het AD in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX. De stellingen zijn voorgelegd aan 18 politieke partijen, die hun standpunt per stelling hebben ingenomen. De stellingen zijn ook getoetst onder 2000 respondenten die een afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving. Je vindt de AD Kieswijzer hier.

Jongeren Kieswijzer

Deze kieswijzer is speciaal gemaakt voor jongeren. Het verschil met de andere stemwijzers is dat je hier 20 stellingen vindt die zijn gericht op onderwerpen die bij jongeren spelen. Voor de legitimiteit van de stellingen heeft Kantar TNS Nederland – TNS NIPO haar medewerking verleend. Je vindt de Jongeren Kieswijzer hier.

StemmenTracker

Nee, niet weer eenzelfde kieswijzer. De StemmenTracker kijkt niet naar wat partijen beloven in hun verkiezingsprogramma, maar naar wat partijen hebben gestemd in de Tweede Kamer. Het is, net als de Stemwijzer, ontwikkeld door ProDemos. Interessant om te toetsen of je dezelfde partijen als resultaat krijgt. Je vindt de StemmenTracker hier. Ook de Stemchecker van de Volkskrant kijkt naar wat partijen hebben gestemd.

Stemhulp Sport en Bewegen

Vind jij gezondheid, sport en bewegen heel belangrijk? Met deze stemhulp ontdek je welke politieke partijen wat beloven voor de Tweede Kamerverkiezing 2021, gerangschikt naar themagebieden uit het Nationaal Sportakkoord (en meer). Het onderzoek is uitgevoerd door R|B onderzoeksbureau sport en welzijn in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Hier vind je de Stemhulp Sport en Bewegen.

Politieke Sekswijzer

Originele insteek, maar een belangrijk onderwerp. Deze stemwijzer maakt namelijk inzichtelijk hoe de verschillende partijen denken over seks-en gendergerelateerde onderwerpen. Door vijftien stellingen met eens of oneens te beantwoorden vergelijk je jouw standpunten met die van de politieke partijen. Het is een samenwerking van Rutgers, het Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality. Je vindt de Politieke Sekswijzer hier.

Technologie Kieswijzer

Arjen Lubach maakte er tijdens Zondag met Lubach al een item over: hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis van onze politici wanneer het gaat om digitale veiligheid? Het lijkt soms wel of de dataleks je om de oren vliegen. Wil je stemmen op een partij die achter jouw standpunten staat wanneer het gaat om technologie, privacy en nepnieuws? Dan kun je terecht bij de Technologie Kieswijzer.

De Programmavergelijker

Als je liever alle programma’s met elkaar vergelijkt op een specifiek onderwerp kan je terecht op de Programmavergelijker. Daar kan je de programma’s met behulp van zoekwoorden uitpluizen. Lees op je gemak na hoe de partijen denken over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Het kost misschien wel iets meer tijd dan een kieswijzer invullen, maar misschien ontdek je zo eigenlijk veel beter welke partij goed bij je past.

Verschil tussen de stemwijzers

Sommige stemwijzers lijken op elkaar en richten zich op min of meer dezelfde stellingen. Zoals de kieswijzer van het AD en het Kieskompas. Bij verschillende stemwijzers kun je aangeven hoe belangrijk je een bepaald onderwerp vindt. Andere stemwijzers kijken niet (alleen) naar de beloftes, maar ook naar hoe de partijen daadwerkelijk gestemd hebben over bepaalde onderwerpen. Verder heb je nog de specialistische stemwijzers. Die zijn misschien nog wel het meest handig omdat ze minder algemeen zijn en je richting geven voor de onderwerpen waaraan je waarde hecht.

Share this post