Nieuws02.10.2023

Waarom pluimveebedrijven zo snel mogelijk worden geruimd bij vogelgriep


Regelmatig lees je over ruimingen van pluimveebedrijven in verband met vogelgriep. Wanneer er op een pluimveebedrijf vogelgriep wordt geconstateerd, dan worden alle dieren binnen enkele dagen geruimd. Misschien vraag je je weleens af waarom een besmetting met vogelgriep zo drastisch wordt aangepakt?

In eerste instantie is er de economische afweging. Als pluimveebedrijven in de omgeving van het besmette bedrijf eveneens besmet raken, dan kan de economische schade snel oplopen. Daarnaast bestaat er de vrees dat besmetting van zoogdieren of mensen in de direkte omgeving van een besmet bedrijf er toe kan leiden dat het vogelgriepvirus definitief overspringt naar nabije zoogdieren of de mens.

De verontrustende mogelijkheid dat het vogelgriepvirus definitief overspringt naar nabije zoogdieren of de mens probeer ik binnen dit artikel nader toe te lichten. Het vogelgriepvirus waart inmiddels zo’n 25 jaar rond binnen wilde vogelpopulaties. Via met name uitwerpselen van wilde vogels kan pluimvee besmet raken.

Spike-eiwitten

Spike-eiwitten zijn de eiwitachtige uitsteeksels van een virus die er toe dienen om toegang tot gastheercellen te verkrijgen. Ze kunnen worden beschouwd als een soort van sleutels die de virusdeeltjes actief toegang geven tot een gastheercel en zijn reproductiefaciliteiten.

Toegang tot een cel en zijn reproductiefaciliteiten maakt het virussen mogelijk om zichzelf te reproduceren. Virussen beschikken namelijk niet zelf over een dergelijke machinerie en zijn hiervoor strikt afhankelijk van hun gastheren.

Optimalisering van spike-eiwitten zorgt voor een snellere verspreiding

Binnen de mogelijkheden van de genetische opmaak van een virus en de biologische opmaak van een gastheersoort streven virussen er naar om zich zo snel mogelijk te verspreiden. Dit weerspiegelt de uitgangspunten van natuurlijke selectie. De spike-eiwitten van een willekeurig virus raken dus min of meer geoptimaliseerd voor een specifieke gastheersoort en het type cellen binnen deze gastheersoort dat zorg draagt voor een efficiënte verspreiding van het virus.

Specifieke virusvarianten die hier beter in slagen dan andere virusvarianten zullen uiteindelijk gaan domineren binnen een populatie. De minder succesvolle varianten worden namelijk verdrongen door de meer succesvolle virusvarianten. Dit is het gevolg van het feit dat minder succesvolle virusvarianten statistisch gezien vaker een gastheer treffen die reeds enige afweer tegen het virus heeft ontwikkeld op grond van infectie met meer succesvolle varianten.

Defacto slecht aangepaste spike-eiwitten

Wanneer een virus er toevallig in slaagt om een andere gastheersoort te infecteren, doet het dit over het algemeen met spike-eiwitten die relatief slecht zijn aangepast aan deze nieuwe gastheersoort. De spike-eiwitten zijn dan bijvoorbeeld slecht aangepast aan het type cellen dat het virus binnen deze gastheersoort moet infecteren om zich efficiënt te kunnen verspreiden binnen de soort. Of de kans om überhaupt cellen te infecteren binnen deze nieuwe gastheersoort is relatief laag. De nieuwe gastheersoort vereist doorgaans een aangepaste combinatie van spike-eiwitten om überhaupt tot een efficiënte verspreiding van nieuwe virusdeeltjes te kunnen komen.

Dat een nieuwe gastheersoort aanvankelijk geïnfecteerd raakt is één, maar dat de nieuwe gastheersoort vervolgens ook nog eens efficiënt soortgenoten kan infecteren is heel nadrukkelijk een tweede. Daarvoor is doorgaans een verdergaande optimalisatie van spike-eiwitten vereist.

Eerder schreef ik een artikel waarin ik in ging op de potentiële ziekmakendheid van een virus met betrekking tot al dan niet volledig geoptimaliseerde spike-eiwitten in relatie tot de gastheersoort.

Herhaaldelijk infecteren van zoogdieren

Elke keer echter dat het vogelgriepvirus er in slaagt om een zoogdier(soort) te infecteren, bestaat er een kans dat als gevolg van een reeks van toevallige mutaties er een virusvariant ontstaat die beter is aangepast aan deze nieuwe gastheersoort. Wanneer deze virusvariant er hierdoor in slaagt om zich verder te verspreiden dan bestaat de mogelijkheid dat de nieuwe virusvariant zich definitief weet te vestigen binnen deze nieuwe gastheersoort.

Infectie van elke nabije zoogdierpopulatie vergroot de kans dat het virus vroeg of laat overspringt naar ander vee of naar de menselijke populatie. Beide hebben namelijk meer gemeen met zoogdieren dan met pluimvee. Dit gaat met name op in relatie tot de geoptimaliseerde spike-eiwitten.

Natuurlijke selectie

Natuurlijke selectie draagt dus het permanente gevaar in zich dat virussen zich vroeg of laat aanpassen aan nieuwe gastheersoorten. Om te voorkomen dat het vogelgriepvirus zich op korte termijn aanpast aan nabije zoogdiersoorten of de mens worden besmette bedrijven zo snel mogelijk geruimd.

Hiermee wordt zoveel mogelijk getracht te voorkomen dat het vogelgriepvirus nabije zoogdierpopulaties of de mens infecteert.

[Fotocredits – a_medvedkov © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

...

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS