Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Nu de herfstblaadjes volop aan het vallen zijn, lijkt de zomer weer eerder een vage herinnering dan de dag van gisteren. De klok is verzet, de dagen worden korter en de kachel kan ’s avonds weer aan. En dan begint ook weer die discussie tussen mannen en vrouwen: het is te warm, het is te koud, het is te warm, het is te koud... We zullen het nooit eens worden over de ideale temperatuur. Maar hoe komt dat eigenlijk?
De huid
Het heeft allemaal te maken met onze huid. Dat is ons grootste orgaan en heeft veel functies. Het vormt een barrière tegen ziekteverwekkers en straling van de zon, het laat ons vocht vasthouden, vitamine D uit zonlicht halen en het reguleert onze lichaamstemperatuur. Daarnaast geeft de huid ons informatie over de buitentemperatuur.
Huid is er ook in vele gedaanten, waarbij ons vooral de kleur opvalt. Maar ook de dikte van de huid speelt een grote rol. De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste is de opperhuid (epidermis) en daaronder ligt de lederhuid (dermis). De onderste van die drie is de hypodermis, de onderhuids (ook wel bindweefsel).
De epidermis en dermis zijn de dikste lagen van de huid. Deze lagen zijn het dikst op je billen en het dunst op plekken zoals de dijen en het midden van je rug. De hypodermis, de onderste laag, is ook het dikst op de billen maar het dunst op de armen en dijen. Hier ga je het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zien: deze onderste huidlaag is bij vrouwen bijna twee keer dikker dan bij mannen. En er is nog een groot verschil: vrouwen hebben het meeste vet op de billen, mannen hebben dat op de buik.
Comfortabele temperatuur
Terug naar de temperatuur: er wordt gezegd dat vet prima isoleert, dus waarom zijn vrouwen en mannen het dan nog eens over een comfortabele temperatuur? Dat komt door het volgende. De natuurlijke reactie van je lichaam op kou is rillen, de spieren trekken samen en geven een trilling af om warmte te produceren (aangestuurd door de zenuwen). Het is natuurlijk geen geheim dat mannen over het algemeen meer spiermassa hebben dan vrouwen waarmee zij dus in theorie meer warmte vanuit de spieren kunnen genereren dan vrouwen bij lage temperaturen. Dat geldt overigens ook voor een lichaam in rust, ook dan kunnen mannen meer warmte genereren. Mannen hebben daarnaast ook een hoger metabolisme. En die twee samen zorgen ervoor dat mannen ‘het sneller warm hebben’.
Kijk je naar de onderliggende huidlaag die bij vrouwen dikker is, dan zouden vrouwen warmte beter vast moeten houden, maar dat is dus niet het geval. Neem je de dikte van de huidlagen en de spiermassa mee, dan zie je dat de spieren van vrouwen net zoveel rillen bij lage temperaturen als bij mannen, maar doordat de laag bij vrouwen dikker is, duurt het langer voordat de warmte die de spieren produceren bij de buitenste laag is aangekomen om de temperatuurvoelsprieten in de buitenste laag te laten weten dat je het weer aangenaam hebt.
Hormonen spelen ook nog een rol in het bepalen wat nu een comfortabele temperatuur is en door de menstruatiecyclus hebben die bij vrouwen een grotere invloed dan bij mannen.
Genetisch bepaald
Goed, dit allemaal bij elkaar leert je dus waarom mannen en vrouwen zo anders denken over wat nu een lekkere temperatuur is en waarom we het nooit eens gaan worden. Het is genetisch bepaald. Niks geen gezeur van vrouwen, ons lichaam zit nu eenmaal anders in elkaar. En ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar in theorie is dit het verhaal.
© NinaMalyna – Fotolia.
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024