Nieuws07.06.2019

​Waarom het niet helpt om bij te slapen in het weekend


Gebruik je het weekend om bij te slapen? Een nieuwe studie brengt helaas slecht nieuws: bijslapen in het weekend heeft geen invloed op de schade die wordt veroorzaakt door een chronisch slaaptekort.

Bijna driekwart van de Nederlanders komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht, wat uitkomt op 7,5 uur. Dat veel mensen te weinig slaap krijgen, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stress
  • Te veel verplichtingen op je werk
  • Hectisch leven
  • Slaapstoornissen, zoals slaapapneu

Waarom is het slecht om weinig te slapen?

Als je vrijwel iedere nacht te weinig slaap krijgt, voel je je niet alleen vermoeider, kun je je moeilijker concentreren op je werk en heb je meer kans om betrokken te raken bij een ongeval. Je hebt ook een groter risico op het krijgen van verschillende fysieke en mentale problemen. Denk aan:

  • Obesitas
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Depressie
  • Angst
  • Psychose

Als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van een chronisch slaaptekort, heb je alle reden om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Als dat doordeweeks niet lukt, is het logisch dat je in het weekend probeert bij te tanken door uit te slapen. Hoewel er onderzoeken zijn die bevestigen dat dit goed werkt, is er nu een nieuw onderzoek dat deze stelling weerlegt.

Volgens de onderzoekers van de University of Colorado is bijslapen in het weekend niet genoeg om de schade die doordeweeks is ontstaan, terug te draaien. Bijslapen blijkt gewoonweg niet effectief genoeg om de verstoringen in je lichaam door slaaptekort tegen te gaan.

Waarom werkt bijslapen in het weekend niet?

Om te kijken of je slaaptekort kunt inhalen in het weekend, deelden de onderzoekers 36 gezonde proefpersonen in in drie groepen:

  • Eén groep lieten ze zowel doordeweeks als in het weekend 5 uur per nacht slapen
  • Een andere groep kreeg doordeweeks 5 uur slaap per nacht en in het weekend mochten ze zo lang slapen als ze wilden. Daarna volgenden nog twee nachten met 5 uur slaap.
  • De controlegroep mocht iedere nacht tot 9 uur lang slapen

Wat de onderzoekers zagen, was dat degenen die doordeweeks 5 uur slaap per nacht kregen, na het avondeten gingen snacken. Degenen die in het weekend mochten bijslapen, kregen wel minder calorieën binnen dan de proefpersonen die de hele week slechts 5 uur per nacht sliepen. Hun biologische klok bleef echter verstoord, waardoor ze na het avondeten bleven snacken en hun gewicht bleef toenemen.

Bij de groep die iedere nacht slechts vijf uur slaap kreeg, zagen de onderzoekers een lagere insulinesensitiviteit. Dat wil zeggen: hun lichaam reageerde niet meer effectief op het hormoon insuline, dat suikers uit voeding naar de cellen vervoert. Hierdoor bleef hun suikerspiegel te hoog, wat kan leiden tot diabetes type 2.

De groep die in het weekend mocht bijslapen, liet niet veel betere resultaten zien. Ook hun insulinesensitiviteit was afgenomen. Deze werd alleen maar lager toen ze na het weekend weer te weinig slaap kregen. Bij sommige mensen was deze zelfs sterker afgenomen dan bij degenen die iedere nacht te weinig sliepen.

Wat kun jij doen om aan voldoende slaap te komen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het geen zin om bij te slapen in het weekend als je doordeweeks te weinig slaap krijgt. Wat kun je wél doen om voldoende slaap te krijgen? Hier zijn een paar tips:

  • Ga ’s avonds niet meer achter de computer zitten voor je werk, maar houd de avond vrij voor ontspannende activiteiten
  • Werk rustig naar de nacht toe door je mobiel weg te leggen, het licht te dimmen en de tv een uur voor het slapengaan uit te zetten
  • Neem geen werk mee naar huis en kijk of je werkzaamheden en taken kunt delegeren
  • Let op signalen van je lichaam en ga naar bed als je moe wordt. Wacht niet tot je over je slaap heen bent
  • Kun je moeilijk in slaap komen, doe dan deze truc
  • Volg deze 10 tips om beter te slapen

Wat doe jij om aan voldoende slaap te komen? Deel het hieronder in de reacties!

Verder lezen over eHealth

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

Lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

Startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

Je bent jong, je bent sportief, je bent gezond: hoe groot is de kans dat je arbeidsongeschikt raakt? Niet heel groot, maar de kans is er wel en dan ben je op jezelf aangewezen. Als je tenminste ZZP’er bent. Overweeg je...

DC Business08.05.2023

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën