Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
De eerste tien dagen van dit jaar bracht ik door op een roadtrip van Nederland via België, Frankrijk en Spanje (incl. Gibraltar) naar Portugal, maar daarover over enkele dagen meer. Met name op de reis door Spanje begon mij op te vallen dat daar, als je iets met cashgeld betaald, nauwelijks 2 euro munten als wisselgeld terugkrijgt. In eerste instantie dacht ik nog aan toeval, maar na drie dagen en zeker tien keer wisselgeld gekregen te hebben, had ik inmiddels meer dan 20 munten van 1 euro in mijn broekzak en slechts drie van 2 euro, waarvan ik er twee uit Nederland meegenomen had.
Herdenkingsmunten in Spanje, maar ook Portugal mijdt 2 euromunt
Intussen was het een sport geworden om iets te kopen dat bijvoorbeeld 90 cent of 5,40 kostte en dan met een briefje van vijf of tien euro te betalen. Ook toen kreeg ik vrijwel altijd alleen maar 1 euro munten terug als wisselgeld. Ik begon mijzelf serieus af te vragen of er in Spanje misschien een reden voor is dat er bijna geen 2 euro munten in omloop zijn? Gelukkig hebben we daar tegenwoordig Google voor.
Een korte zoektocht wees uit dat er inderdaad iets bijzonders aan de hand was in Spanje. In de zomer van 2023 zijn twee speciale, 2 euro, herdenkingsmunten uitgebracht. Een ter ere van het voorzitterschap van de EU en een ter ere van de erkenning van Caceres als Unesco werelderfgoed. Die worden sindsdien volop verzameld. Mooi, maar ik dacht ook meteen: Waar zijn al die andere 2 euro munten dan gebleven? Nah ja, dat zoek ik nog wel eens uit dacht ik.
Het werd pas echt weird toen ik na zes dagen onderweg ook in Gibraltar alleen maar 1 euromuntjes terugkreeg. Ok, dat was op één plek waar ik iets betalen moest, maar dan nog. Later die dag kwam ik in Portugal aan en je raad het al. Ook daar kreeg ik in de drie dagen die nog volgden, vrijwel alleen maar munten van 1 euro als wisselgeld.
Turkse lira vs 2 euro
Toch maar eens verder gezocht. Al snel stuitte ik op een bericht van de Nederlandse Bank waarin gewaarschuwd werd voor in omloop zijnde Turkse munten die sprekend op onze 2 euromunten lijken, maar veel minder waard zijn. Het betreft de 1 lira munt. Als je die naast de munt van 2 euro legt, dan is het verschil nog wel te zien, maar als je daarmee cash betaalt, bijvoorbeeld in een drukke winkel, restaurant of bar, dan moet je niet vreemd opkijken als ze gewoon als 2 euromunt aangenomen worden. En dan gaat de winkeleigenaar voor 1,97 de boot in. Een Turkse lira is immers amper drie cent waard.
In veel landen in Europa, en zeker ook in Spanje en Portugal, wordt cash geld vaak nog meer gewaardeerd dan betalen met je pin of creditcard. Dat is dus wellicht de reden dat in die landen de 2 euromunten gemeden worden. Zeker weten doe ik dat niet, te meer ook omdat ik vaak in Duitsland kom. Ook dat is een land waar cash vaak geprefereerd wordt en het is mij de afgelopen jaren nog nooit opgevallen dat je daar ook meer 1 dan 2 euromunten als wisselgeld krijgt. Daarnaast is het ook een van de Europese landen met een hele grote Turkse gemeenschap. Daarmee wil ik uiteraard niet impliceren dat die Turkse Duitsers winkeliers proberen te tillen met 1 lira munten. Feit is wel dat er in Duitsland mogelijk dus wel meer Turks geld in omloop is.
Nou ja, wellicht dat ik eens ga bellen of mailen met de Nationale banken van Spanje en Portugal. Ik blijf het in ieder geval een bijzondere ervaring vinden. En de komende weken ga ik in ieder geval meer dan veertig 1 euromunten uitgeven
Verder lezen over Europa
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile09.08.2024
Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Nieuws24.06.2024
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EULifestyle29.04.2024
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente
De voordelen van reizen met de autoOnline26.04.2024