Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord


De aarde heeft het niet makkelijk en dat merken we. Het weer wordt extremer en dat valt onder andere op door de toename in hitte. De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Verenigde Naties

De eerste dagen van deze week waren de heetste dagen die ooit op de aarde zijn waargenomen. De gemiddelde temperatuur was 17,15 graden Celsius. 2024 is goed op weg om het warmste jaar ooit te worden. De Verenigde Naties maakt zich zorgen over mensen die in die hitte moeten werken, maar ook mensen die op vakantie in extreme hitte terechtkomen. Een toerist had derdegraadsbrandwonden in Death Valley nadat zijn flipflops het begaven. Nu is dat een locatie die ook bekend staat om zijn hitte, maar hoe heter het wordt, hoe gevaarlijker plekken worden. Niet iedereen gaat altijd even goed voorbereid op pad. Vorige maand raakten er 10 toeristen vermist toen ze gingen wandelen in Griekenland: sommigen hebben het niet overleefd. Het is ook te merken in Saoedi-Arabië, waar de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka zorgde voor de dood van 1.300 mensen.

Dat lijken misschien incidenten, maar cijfers van de ILO laten zien dat arbeiders veel vaker komen te overlijden dan eerder. Hitte lijdt tot 23 miljoen gewonden en 18.970 doden elke jaar. Meer dan 70 procent van alle werkenden ter wereld heeft te maken met extreme hitte. Denk daarbij niet alleen aan mensen die buiten werken, maar ook mensen die binnen werken en geen goede ventilatie hebben. Zodra het kwik boven 34 graden stijgt, gaat de productiviteit 50 procent omlaag. De VN wil nu dat lokale overheden zorgen dat er voldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het zou economieën 361 miljard dollar per jaar kunnen opleveren.

Hitte doodt harder dan cyclonen

Hitte doodt meer mensen dan cyclonen, terwijl het best eenvoudig moet zijn om veel van deze doden te voorkomen. De VN denkt dat 98.300 sterftegevallen door hitte kunnen worden voorkomen. De nummer 1 manier om te zorgen dat de hitte niet nog meer stijgt, is om zo spoedig mogelijk te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Echter blijkt juist de laatste tijd dat automakers 2030 vaak niet gaan halen als het om de productie gaat van alleen nog elektrische auto’s.

Als het daar al moeilijk is, dan wordt het voor burgers niet veel makkelijker. Aan de andere kant zijn het de burgers die bepalen: als zij zorgen dat er veel vraag is naar elektrische auto’s, dan zullen fabrikanten die ook volop gaan maken. Ook moeten overheden strenger optreden en met meer maatregelen komen, maar de VN kan maar zoveel doen: iedereen zal hierin uiteindelijk zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alleen om iets tegen hitte in het algemeen te doen, maar ook door beter na te denken voordat hij of zij gaat wandelen in een heet gebied.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Een cadeau voor iemand kopen kan een grote uitdaging zijn. Misschien is iemand helemaal duurzaam en vallen daardoor veel cadeautjes af, of heb je te maken met een religie waardoor de standaard fles drank die je altijd meeneemt naar een feestje niet geschikt is. Er zijn cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen. Dit zijn ze.

Lifestyle04.09.2024

5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Schone lucht in huis, het is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het wel degelijk belangrijk. Met al die regen van het afgelopen jaar is de luchtvochtigheid in huis vaak niet op orde. Iets dat je zelf niet in de gaten hebt maar pas zult merken als je een luchtreiniger in huis hebt.

Gadgets15.08.2024

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

5 voordelen van een thermosfles

Je krijgt ze wel eens als relatiegeschenk, maar ook als je geen baan hebt met zulke perks, dan kan het goed zijn om te investeren in een thermosfles. Dat scheelt je weer een zoektocht naar water en je kunt meteen je dorst lessen. Er zijn meer voordelen van een thermosfles: dit zijn ze.

Lifestyle07.08.2024

5 voordelen van een thermosfles