Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord


De aarde heeft het niet makkelijk en dat merken we. Het weer wordt extremer en dat valt onder andere op door de toename in hitte. De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Verenigde Naties

De eerste dagen van deze week waren de heetste dagen die ooit op de aarde zijn waargenomen. De gemiddelde temperatuur was 17,15 graden Celsius. 2024 is goed op weg om het warmste jaar ooit te worden. De Verenigde Naties maakt zich zorgen over mensen die in die hitte moeten werken, maar ook mensen die op vakantie in extreme hitte terechtkomen. Een toerist had derdegraadsbrandwonden in Death Valley nadat zijn flipflops het begaven. Nu is dat een locatie die ook bekend staat om zijn hitte, maar hoe heter het wordt, hoe gevaarlijker plekken worden. Niet iedereen gaat altijd even goed voorbereid op pad. Vorige maand raakten er 10 toeristen vermist toen ze gingen wandelen in Griekenland: sommigen hebben het niet overleefd. Het is ook te merken in Saoedi-Arabië, waar de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka zorgde voor de dood van 1.300 mensen.

Dat lijken misschien incidenten, maar cijfers van de ILO laten zien dat arbeiders veel vaker komen te overlijden dan eerder. Hitte lijdt tot 23 miljoen gewonden en 18.970 doden elke jaar. Meer dan 70 procent van alle werkenden ter wereld heeft te maken met extreme hitte. Denk daarbij niet alleen aan mensen die buiten werken, maar ook mensen die binnen werken en geen goede ventilatie hebben. Zodra het kwik boven 34 graden stijgt, gaat de productiviteit 50 procent omlaag. De VN wil nu dat lokale overheden zorgen dat er voldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het zou economieën 361 miljard dollar per jaar kunnen opleveren.

Hitte doodt harder dan cyclonen

Hitte doodt meer mensen dan cyclonen, terwijl het best eenvoudig moet zijn om veel van deze doden te voorkomen. De VN denkt dat 98.300 sterftegevallen door hitte kunnen worden voorkomen. De nummer 1 manier om te zorgen dat de hitte niet nog meer stijgt, is om zo spoedig mogelijk te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Echter blijkt juist de laatste tijd dat automakers 2030 vaak niet gaan halen als het om de productie gaat van alleen nog elektrische auto’s.

Als het daar al moeilijk is, dan wordt het voor burgers niet veel makkelijker. Aan de andere kant zijn het de burgers die bepalen: als zij zorgen dat er veel vraag is naar elektrische auto’s, dan zullen fabrikanten die ook volop gaan maken. Ook moeten overheden strenger optreden en met meer maatregelen komen, maar de VN kan maar zoveel doen: iedereen zal hierin uiteindelijk zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alleen om iets tegen hitte in het algemeen te doen, maar ook door beter na te denken voordat hij of zij gaat wandelen in een heet gebied.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Duurzaam

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van

Al die plastic zakjes, afhaalbakjes en overig weggooiplastic is waardeloos. Een nieuw plan is om het allemaal te veranderen in gas.

Nieuws23.09.2024

Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van