Rond 16.48 uur vanmiddag moet de robot Schiaparelli landen op Mars. Super spannend, want het is voor het eerst dat Europa zich aan een onbemande Marslanding waagt sinds de mislukte missie van de Beagle 2 in 2003. De Europees-Russische robot moet ook nog eens landen in het stormseizoen.
De operatie is onderdeel van een dubbele ruimtemissie van de European Space Agency (ESA). Schiaparelli is een schotelvormige robot die moet neerploffen in de buurt van de evenaar van Mars. Schiaparelli is een van de twee ruimtevaartuigen die ESA dit jaar naar de rode planeet stuurt. Dit is allemaal onderdeel van het ExoMars-project. Het andere vaartuig heet Trace Gas Orbiter (TGO) en gaat in een baan rondom Mars draaien.
De twee ruimtevaartuigen zijn samen gelanceerd. Afgelopen zondag heeft Schiaparelli zich losgemaakt van de TGO om zelfstandig naar het Marsoppervlak te gaan. De TGO gaat gassen opsporen om leven op Mars te onderzoeken. Schiaparelli gaat onderzoek doen naar windsnelheden en elektrisch geladen deeltjes. Ook is de landingstechniek erg belangrijk. Dit omdat Europa over een paar jaar ook een eigen Marsrover naar de planeet wil sturen.
Het worden zes spannende minuten vanmiddag. Vooral de afdaling in de ijle dampkring is een obstakel. Zodra de landing van zes minuten voorbij is, is het wachten op een eerste signaal van de robot. Het is niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat. Een correcte landing op Mars is een van de moeilijkste dingen in de ruimtevaart, zo schijnt. Als de robot niet op de juiste positie terechtkomt, kan hij neerstorten en anders kan hij pas over twee jaar in de goede baan gebracht worden. Schiaparelli landt met een parachute en remraketjes.
Schiaparelli komt met een snelheid van 21.00 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. De robot van 600 kilogram begint al met remmen om 15.04 uur Nederlandse tijd. Om 16.42 uur begint de landing. Zes minuten later zou de robot geland moeten zijn.
De livestream van de landing vind je hier.
In 2012 landde Curiosity op Mars. Ook deze landing van zeven minuten was behoorlijk spannend destijds. Echter is Schiaparelli een stuk lichter dan Curiosity, dus de landing zou minder complex moeten zijn.