Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Vandaag, op 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. Een dag die in het leven is geroepen door de WHO (World Health Organization). Een organisatie die onder vuur ligt sinds de pandemie de wereld in zijn greep heeft. Wat je mening en overtuiging ook is, ziek worden wil niemand. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor preventie. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen. Ben jij hier bewust mee bezig?
Wat is preventie?
Volgens Volksgezondheid.info (van het RIVM) is het doel van preventie om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen. En ziekten en complicaties van ziekten te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Preventieve maatregelen worden op verschillende locaties (settings) uitgevoerd, vooral in de zorg, op school, in de wijk en op de werkplek.
Maatregelen om ziektes te voorkomen
De overheid neemt maatregelen om ziektes te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het rookverbod op openbare plekken en wetten en regels die zijn opgelegd om alcoholmisbruik tegen te gaan. Daarnaast worden er regelmatig landelijke publiekscampagnes uitgerold die steeds meer worden gericht op een gezonde leefstijl. Denk aan de ‘schijf van 5’ en PUUR rookvrij.
Steeds meer aandacht voor preventie
De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor preventie. Je kunt tegenwoordig ook zelf allerlei medische checks laten uitvoeren om te weten hoe het gesteld is met je gezondheid. Er wordt dan een totale scan van je lichaam gemaakt. Daarmee wordt een groot deel van je lijf in beeld gebracht en kunnen onregelmatigheden worden opgemerkt, zoals tumoren of ontstekingen. Hiervoor heb je geen verwijzing van een arts nodig.
Deze onderzoeken kunnen vaak nog worden uitgebreid met meer onderdelen, zoals bloedonderzoek, urine en specifieke lichaamsdelen. Vaak betaal je de kosten voor een preventieve scan zelf. Sommige verzekeraars vergoeden een deel vanuit de aanvullende verzekering. Er is gelukkig ook aandacht voor mentale gezondheid. De overheid richt zich met preventie op een aantal pijlers. Dit zijn: overgewicht, sport en bewegen, alcohol, drugs, tabak, depressie en seksuele gezondheid.
In Nederland wordt daarnaast gratis bevolkingsonderzoek uitgevoerd naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Een vorm van preventie waarmee veel ellende wordt voorkomen.
Een ongelijke wereld
Even terug naar de Wereldgezondheidsdag, die elk jaar een thema heeft. Vandaag staat in het teken van een ongelijke wereld. De WHO start binnenkort een nieuwe campagne om een eerlijkere, gezondere wereld op te bouwen. Sommige mensen zijn door welvaart in staat om gezonder te leven en hebben een betere toegang tot gezondheidsdiensten dan anderen. Over de hele wereld worstelen mensen om rond te komen en op sommige plekken is er zelfs geen toegang tot schoon water of voedsel. Dit lijdt tot ziektes en zelfs de dood. Met de campagne roept de WHO op om ervoor te zorgen dat iedereen leef- en werkomstandigheden krijgt die een goede gezondheid bevorderen.